Család

Így spórolj a gyereknek

Egy gyermek megszületésekor – különösen, ha ő az első jövevény a családban – a felhőtlen öröm után hamarosan felvetődnek majd azok a kérdések is, amelyek a jövővel foglalkoznak, és a szülők elkezdenek töprengeni, hogy milyen "pénzügyi manőverekkel" biztosíthatják gyermekük életkezdését első felnőtt éveiben.

Egyes számítások szerint az egyetemi diploma megszerzéséig egy gyermek 30 millió forintjába kerül a szülőknek. Persze a gyermekvállalás nem pusztán anyagi kérdés, de józanul gondolkodva ezt a szempontot is figyelembe kell venni, ha biztonságot szeretnénk teremteni az utódnak.

Így spórolj a gyereknek

Állami támogatások

Jelenleg a gyermek(ek) után többféle állami juttatási formát vehetnek igénybe a szülők, amelyek közül a legfontosabbak a következők:
• Családi kedvezmények
• Gyed (gyermekgondozási díj)
• Tgyás(terhességi gyermekágyi segély)
• Táppénz
• Anyasági támogatás
• Gyet (gyermekgondozási támogatás)
• Gyes (gyermekgondozási segély)
• Családi pótlék (nevelési ellátás, majd iskoláskortól az iskoláztatási támogatás)

Öngondoskodási formák

Ezek a családi pótlék, az adózást érintő családi kedvezmények és az anyasági támogatás kivételével viszont csak rövid távú támogatást jelentenek a gyermekneveléshez, ezért tanácsos melléjük olyan hosszabb távú öngondoskodási formát – befektetést – is keresni, amely megteremtheti a gyermek felnőtt életkezdésének alapjait. Ezek között kézenfekvő és népszerű lehetőségnek számítanak a kedvező hozamkilátással kecsegtető és rugalmas hozzáférést biztosító, különféle biztosításokkal kombinált befektetési programok és a lakás-előtakarékosság is. Ezek a megoldások azonban akkor igazán kifizetődők, ha a szülők képesek a jövedelmük 10-15 százalékát havonta megtakarításra fordítani. Megkötést jelent az ilyen befektetések esetében az is, hogy havonta rendszeresen kell fizetni őket.

Így spórolj a gyereknek

Kiegészítésnek és fő megtakarításnak is jó a Babakötvény

Azoknak a szülőknek, akik a fentinél kevesebb pénzt tudnak félretenni, és azt sem mindig, a Babakötvény jelentheti az elsődleges öngondoskodási formát. Itt ugyanis az állam nem követeli meg, hogy minden hónapban előre meghatározott összeget fizessenek be, hanem a szülők az aktuális anyagi lehetőségeik szerint szabadon eldönthetik, hogy mikor és mennyit tegyenek félre Babakötvény vásárlásával. A félretett forintok után az állam tíz százalékot tesz hozzá a megtakarításhoz (de legfeljebb évi 6 ezer forintot, illetve 20 százalékot, de maximum évi 12 ezer forintot a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében), valamint kamatot is garantál, aminek mértéke a infláció plusz 3 százalék. Ahhoz tehát, hogy maximális mértékben kihasználhassa valaki az állami támogatást, évente 60 ezer forintot kell összesen félretennie Babakötvényben (ez havi átlagban 5 ezer forintot jelent.) Természetesen ennél többet is félre lehet tenni, de efelett csak a már említett infláció + 3 százalékos kamat jár. Ez sem számít rossz hozamnak manapság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top