Család

Így kell Babakötvényt igényelni

A gyermeknevelés fontos része, hogy ne csak a gyermek éppen aktuális igényeiről gondoskodjunk, hanem a lehető legjobban megalapozzuk anyagilag is az jövőjét, különösen az önálló élet elindítását a fiatal felnőtt években. Ehhez számos előtakarékossági és befektetési forma kínálkozik, melyek közül a Babakötvény nagy népszerűségnek örvend.

A Magyar Állam a fiatalok minden újszülött gyermek után egyszeri – jelenleg 42 ‍500 forintos támogatást nyújt a szülőknek. Az ügyintézés automatikus: maga az állam nyitja meg azt a számlát külön kérés nélkül, amire ezt az összeget elhelyezi, majd erről levélben értesítést küld a szülőknek. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Kincstár évenként növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással. Az így felhalmozott megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek veheti fel, és  jogszabályban meghatározott célokra – többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra – fordíthatja.

Így kell babakötvényt igényelni

Mi a Babakötvény?

Ezen felül a szülőknek 2013. december 1-je óta lehetősége van az úgynevezett Babakötvény vásárlására is. Ezt a kötvényt évente bocsátják ki, és bármekkora összegben, bármikor vásárolhatunk belőle. A vásárolt kötvények értékének 10 százaléka után (de legfeljebb évi 6 ezer forint erejéig) az állam támogatást nyújt (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20 százalék de maximum 12 000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, de maximum 12 000,- Ft). Ezen felül pedig a befizetett összegek kamatoznak. Így a saját megtakarításokkal, az életkezdési támogatással, a Babakötvény után járó állami támogatással és a kamatokkal együtt az évek alatt szép összeg gyűlhet össze a cseperedő gyermeknek, aki a 18. életévét betöltve ezt az összeget felveheti, és meghatározott célokra – például tanulás, lakásvásárlás – költheti el.

Mi kell a Babakötvényhez?

A Babakötvény tehát egy jó befektetés, aminek az indítása óta nagy sikere van a szülők körében. Lássuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az automatikusan járó életkezdési támogatás mellett részesülhessen a gyermek a babakötvény nyereségeiből is.

Először is a Babakötvény vásárlásához Start értékpapírszámla nyitása szükséges. Ehhez a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak valamelyikében “Kincstári Start értékpapírszámla” szerződést kell kötni. Jelenleg 55 ilyen pont áll rendelkezésére az ügyfeleknek az országban, amelyekről a Magyar Államkincstár honlapján lehet bővebb információkat szerezni. (Érdemes az ügyintézéshez online előre időpontot foglalni ugyancsak ezen a honlapon, mert ezzel rengeteg időt takaríthatunk meg.)
Az értékpapírszámla-szerződés megkötéséhez az alábbi adatokra és dokumentumokra lesz szükség:

• A Kincstári Start értékpapírszámlát nyitó személy (célszerű, hogy ez a személy a családi pótlékra jogosult szülő legyen) személyazonosságának (személyazonosító okmány vagy útlevél vagy kártyaformátumú gépjárművezetői engedély) és lakcímének igazolására szolgáló okmányok, valamint az adóazonosító jelet igazoló eredeti okmány bemutatása;
• A gyermek (számlatulajdonos) személyazonosító adatai és lakcímkártyája
• A gyermek adóazonosító jele. (A 2006. január 1. napja előtt született gyermek esetében a gyermek adóigazolványát be kell mutatni).
• Kincstári Start értékpapírszámla hozzátartozó által történő nyitása esetén a fentieken kívül szükséges a családi pótlékra jogosult szülő, törvényes képviselő személyazonosító adatainak és adóazonosító jelének ismerete;
• 16. életévét betöltött gyermek esetén a szülő egyetértő nyilatkozata.

Fontos továbbá, hogy ha 2006. január 1. napja előtt született gyermek számára nyitunk Kincstári Start-értékpapírszámlát, akkor a számlanyitástól számított 30 napon belül 25 000 forintot be kell fizetni a számára.

Kiegészítő szolgáltatások

Ma már a legtöbb banki ügyletet intézhetjük otthonról, interneten vagy telefonon keresztül. A Start értékpapírszámlával kapcsolatos tranzakciókat, ügyeleteket is lebonyolíthatjuk így, de ehhez a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek kiegészítő szerződést kell kötnie a Kincstár internetes WebKincstár, mobiltelefon alkalmazáson keresztüli MobilKincstár és telefonon keresztüli TeleKincstár értékpapír forgalmazásának igénybevételéhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top