Család

Így tornázz gyerek mellett!

A játszótérre lemenni sem egyszerű, mert vagy esik vagy még vizes, a séták is korlátozottabbak. De nem szabad feladni, így is lehet mozogni, sőt tornázni is! Ma már szerencsére többféle lehetőség közül választhatunk!

Internet

Csak egy ugrás fellépni a YouTube-ra és ott keresni tornavideókat. Mindenféle fent van már, ehhez nyelvtudás sem kell, csak egy kis hely a szobában és mehet is a torna! Ha a gyerek megunja, hogy egyedül játszik, vagy felébred, nem hagy mozogni, akkor leállítod és később folytatod! Akkor is sokat számít a mozgás, ha nem tudsz egyben 10 percnél többet mozogni – hiszen napi 10 perc is több mint a semmi! Régebben olvastam egy kutatásról, ami szerint csak napi 15 perc mozgás is meghosszabbítja az életet, és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát! Nem semmi! 15 perc meg nagyobb eséllyel akad a babázós évek alatt is. És persze mozogsz egy csomót a gyerekkel, gyerek miatt, de a tornázás más típusú mozgás: felpörget, energikusabb leszel, és a kedved is feldobja! Eleve vannak 10 perces tornát ígérő videók:

Várandósoknak Pilatestorna a hát- és fenék formálására, és 8 perces jóga – de ezek csak kiragadott példák, keresd a 10 minute yoga/pilates/ stb kifejezést a keresőben!

Kisgyermekeseknek is: Pilatesmodell-tornaCameron Diaz is így tornázik rövidtorna10 perc hasizomformálás, és jóga

Így tornázz gyerek mellett!

Okostelefon

Ma már az okostelefonra is le lehet tölteni rengeteg tornázós applikációt – olyat is, ami addig jelez, amíg el nem kezdesz tornázni, és olyat is, aminél az étrendedhez is kapsz segítséget.

Pár tipp: 8 perces hasedzés7 perc jóga9 perc karedzés7 perces torna

És ha te nem online vagy okostelefonos tornára vágysz? További lehetőségek a Családanyu blogon!

 

 

 

Az egyedi, épített kandalló tűzterét ytonggal, téglával építik körbe a kívánt formának megfelelően. Gyakorlatilag bármilyen anyaggal burkolható a faragott kövektől a márványig vagy lehet nyers tégla is. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet.

Egyszerűbb a helyzet és nem lesz felfordulás a lakásban a kész, mobil kandallókkal. Ezeket csak rá kell kötni a kéményrendszerre és később bármikor áthelyezhetők. Például a mobil csempekandalló (10 kW) ötvözi a cserépkályha és a kőkandalló tulajdonságait. A tűztérbetétet csempeburkolat veszi körül, ami 6–8 órán keresztül képes a meleget folyamatosan leadni a környezetének. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt.

Egyes kandalló és tűztér gyártó cégek számos megbízható, a modern életformának és a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő készüléket állítanak elő. Figyelemre méltóak a folyamatosan tökéletesített fűtésrendszerre köthető és használati meleg vizet előállító berendezések. Hagyományos zsanéros és oldalra betolható ajtószárnyakkal, grillsütéshez használható rostélyforgatóval, valamint, ívelt, prizmás és síküveges változattal is rendelhetők. A hőcserélő percenként 13–14 liter vizet szolgáltat.

A fa, mint tüzelőanyag minőségét annak keménysége és fűtőértéke határozza meg. Kandallónk akkor fog megfelelően működni, ha jó fűtőértékű, száraz, keményfával tüzelünk. Igen fontos adat, hogy a frissen vágott fa nedvességtartalma eléri a 60–80 százalékot. Ezért a tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban, tavasszal vásároljuk meg, így felhasogatva, kellően száraz lesz, mire eltüzeljük. A kiszáradt fa hőleadása kétszerese a nagy nedvességtartalmú, frissen vágott fáénak, hiszen a fában lévő víz párolgása hőt von el.

 

A cserépkályha hatékony fűtésével és dekoratív látványával ma is otthonunk meghatározó berendezési tárgya lehet. Egyre többen vágynak arra, hogy a hűvös téli estéken hozzásimuljanak a meleget sugárzó mázas csempékhez. A cserépkályha szép, könnyen kezelhető, igen nagy hatásfokú, gazdaságos tüzelőberendezés. Egyesek számára kissé elavultnak tűnhet, pedig a szakszerűen megépített cserépkályhával a földgáznál is gazdaságosabban lehet fűteni. A cserépkályha ott válik be igazán, ahol egész évben folyamatosan tudunk és kell fűteni, mert a folyamatos fűtés növeli a kályha hatékonyságát. A rövid, intenzív tüzelés után a jól megépített cserépkályha egyenletesen és hosszú időn keresztül adja le a hőt környezetének. A külső, mázas csempeburkolat samott-tűzteret és járatrendszereket takar. A cserépkályha építésekor a cél az, hogy a forró füstgázok lehetőleg a kályha egész belső felületén közvetlenül érintkezzenek a csempefelülettel.

A cserépkályhának egy hátránya van, hogy a falazat vastagságától függően akár 1 órát is várni kell, amíg elkezd langyosodni. A koromzsákot – aminek könnyen hozzáférhetőnek kell lennie – és a vízszintes füstjáratokat 50–60 begyújtás után ki kell tisztítani. Természetesen ez a szám függ a tüzelőanyag minőségétől, a ház szigetelésétől is. A hatékony fűtés és a minél hosszabb élettartam érdekében megfelelően száraz (legfeljebb 20 százalék vizet tartalmazó, felkuglizott cser, tölgy, akác) fával fűtsünk.

A kiválasztott cserépkályha felrakását feltétlenül szakemberrel, kályhásmesterrel végeztessük, előtte kérjünk referenciamunkát, A cserépkályhák használatuk során idővel elvesztik optimális hatásfokukat, hőtartó képességüket. Ezért bizonyos időközönként át kell építeni a cserépkályhát, ezt hívják átrakásnak, ami a belső szerkezet felújítását jelenti. A szakirodalom szerint vegyes tüzelésnél ezt 8–10 évente kell megtenni, fatüzelésnél ez akár 14–16 év is lehet.

 

 

A hagyományos kazánokban a gáz égésekor víz keletkezik, majd a füstgázzal gőz formájában távozik a szabadba, elpazarolva a fűtési energia körülbelül 10 százalékát. A kondenzációs kazánban a, így a pára lecsapódik – ez a kondenzáció -, közben pedig hő szabadul fel. Mivel ez a hő hozzáadódik a gázégéssel keletkező hőhöz, a kazán teljesítménye nő, üzemeltetési költsége csökken. A fennmaradt víz egyből vagy közömbösítés után a csatornába kerül. A kondenzációs kazán fontos tulajdonsága, hogy az előremenő vizet kb. 60 °C-ra fűti, ezért érdemes nagyobb felületű radiátorokat, esetleg felületfűtést (padló) választani hozzá. Előnye, hogy folyamatos szabályozásra képes, folyamatosan üzemel, tehát

A kondenzációs kazán tehát – a megfelelő helyre megfelelően beszerelve – annak ellenére, hogy valamivel drágább, hamar behozhatja az árát. Kisebb lakásokban, házakban (70-100 négyzetméter) a hagyományos kazánok is (költség)hatékonyan működhetnek, ezért – mielőtt a kondenzációs mellett döntünk – mindenképpen kérjük szakértő véleményét.

Egyes típusai utólag is könnyen telepíthetők,

Ezeknek a kandallóknak a fűtőképessége alacsony, hatásfoka legfeljebb 10–15 százalékos lehet, ezeknek a közvetlen közelében is csak vastag bundában lehetett melegedni.

Mielőtt kiválasztanánk a kandallónk formáját, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk ilyen módon fűteni.
Tervezzünk előre:

  • A nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére?
  • A meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére?
  • Biztosított-e az égéshez szükséges friss levegő folyamatos utánpótlása?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top