Család

Szülési pénzt kapnak a cseh nők a második gyerekért is

A kormány javaslatát szerdán szavazta meg a cseh képviselőház. A második gyerekért járó szülési pénz 10 ezer korona, azaz mintegy 113 ezer forint.

2010-ig Csehországban minden gyermekért járt a nőknek a szülési pénz. A Petr Necas vezette akkori jobboldali kormány azonban takarékossági okokra hivatkozva ezt a támogatást egy gyerekre szűkítette. A szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette új koalíciós kabinet célja, hogy fokozatosan visszaállítsák a 2010 előtti állapotokat.

A hatályos szabályok szerint jelenleg az első gyerekre a cseh nők 13 ezer koronát kapnak, ikrek esetén pedig 19 500 koronát. A szülési pénz feltétele, hogy a család egy főre eső átlagos bevétele ne legyen magasabb, mint a minimálbér 2,4-szerese. A szerdai parlamenti döntés szerint ezt a szorzószámot januártól 2,7-re emelik. Januártól 9200 korona lesz a minimálbér Csehországban, 700 koronával magasabb, mint jelenleg.

A parlament nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy jövő évtől újra bevezessék a szülési pénzt az összes gyerekre. A parlamenti vita szerint a cseh államnak jelenleg erre nincs megfelelő fedezete. A munkaügyi és népjóléti minisztérium szerint a második gyerekre bevezetett szülési pénz jövőre mintegy 330 millió koronájába fog kerülni az államkasszának.

Tavaly a cseh állam 11 300 esetben fizetett szülési pénzt. A teljes összeg értéke 147,7 millió korona volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top