Család

Új trend: próbaválással mentik a házasságokat

Meglepő, de nagy a kereslet a szolgáltatás iránt.

Három-hat hónapos időtartamra szóló próbaválással kísérletezhetnek a bizonytalan párok a kelet-kínai Csianghszi tartomány egy házassági tanácsadó vállalkozásának jóvoltából. A próbaválás lényege, hogy a válást fontolgató házastársak élesben próbálhatják ki, mi vár rájuk, ha frigyük felbontása mellett döntenek. Így például a valóságban is megtörténik a közös vagyon felosztása, a szétköltözés és a folyamatot koordináló tanácsadó cég jogi szakértői az esetleges gyerekek elhelyezéséről is döntenek.

A próbaidőszak a kapcsolat átértékelésére és a problémák megoldásának újragondolására ad időt. Elsősorban az 1980-as évek után született fiatalok körében jellemző például a “hirtelen felindulásból” elhatározott válás. A szolgáltatás ebben a korcsoportban a legnépszerűbb, a kliensek több mint 80 százalékát ők teszik ki. A próbaválást választó párok egyébként “nagy arányban” döntenek a kibékülés mellett. A kereslet a szolgáltatás iránt mind nagyobb, így a cég Csianghszi tartomány több nagyvárosában, többek közt a tartományi fővárosban, Nancsangban vagy Csiucsiangban is nyitott irodát.

A válások száma az elmúlt években komoly növekedést mutat a kelet-ázsiai országban: 2013-ban három és félmillió pár döntött frigyének megszakítása mellett, csaknem 13 százalékkal többen, mint 2012-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top