Család

Hirdetésben keresnek szülőhelyettest a gyerekeknek

Nevelőszülőket keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja: lakással rendelkező gyermekesek előnyben!

Munkahelyként nem a legjövedelmezőbb (bizonyos szempontból ez nem is baj), emberileg viszont sokat jelenthet egy nevelőszülői állás. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most bővítené hálózatát (jelenleg hat nevelőcsaládban hét, állami gondoskodásban lévő gyermek családi nevelését biztosítják), ezért hirdetésben keres potenciális “szülőket” olyan gyerekek mellé, akiknek átmeneti elhelyezésre van szükségük, remélhetőleg csak addig, míg a helyzetük rendeződik.

Az ideális jelölt igazából kettő: vagyis házaspárokat, de legalább élettársakat keresnek. Törvényi előírás, hogy a párnak legyen saját lakása, legalább az egyik félnek munkahelye és Budapesten vagy annak 40 kilométeres körzetében lakjon. Gyerek ezúttal nem akadály, sőt, jó példák vannak arra, hogy a saját és a befogadott gyermek szinte testvérként él együtt.

“Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek személyre szabott gondozására, nevelésére és fejlesztésére; ennek érdekében a nevelőszülők munkáját gyermekorvos és gyógypedagógus is támogatja. Szükség esetén külső szakemberek – fejlesztő pedagógus, gyermekpszichológus, gyógytornász – segítségét is igénybe vesszük” – szól a hirdetés.

A Szolgálat toborzással foglalkozó munkatársa kérdésünkre elmondta, fontos, hogy a kisgyerekek pozitív családi környezetbe kerüljenek, jó példát lássanak, hiszen mindegyikük nehéz válsághelyzetből érkezik: “Van kisgyermekünk, aki tizenhét éves leányanyától született, a fiatal lány nem tudta vállalni, hogy felneveli. Mások erdőben laktak hajléktalanként, vagy épp beteg szüleik nem tudták ellátni őket.” Ilyenkor az elsődleges cél persze mindig az, hogy a szülők élete rendbe jöjjön, és a kicsik visszatérhessenek saját családjukba, ennek ellenére sajnos mindig van, aki a “rendszerben ragad”.

Bár “sok szimpatikus egyedülálló nő jelentkezik”, a Szolgálat munkatársai jobbnak látják, ha nem egy ember viseli az ezzel járó felelősséget. Mint mondják: “bármit hozhat persze az élet, de legalább a kiindulópont legyen harmonikus, biztonságos minden szempontból”.

A nevelőszülő-jelölteknek 60 órás képzésen kell résztvenniük és orvosi igazolást hozniuk, pszichológiai teszt nem része a szűrésnek. Ami pedig a másik oldalt illeti: harmincezer forintnál alig több a havi juttatás számukra (emellett a gyermek ellátására külön összeget kapnak az érintettek), így teljes megélhetést nem tud adni ez a foglalkoztatási forma, de legalább már munkaviszonynak számít, így a különféle juttatások járnak mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top