Család

Kell-e jó tanulónak lennie ahhoz, hogy büszke légy rá?

Vanda nagyon jó tanuló volt, kb. általános iskola 5. osztályig. Igazán büszke voltam rá. Micsoda isteni ajándék – gondoltam: szép és okos is, remek párosítás. Sosem felejtettem el hangsúlyozni mennyire fontos, hogy tanuljon, hogy jó tanuló legyen...

Sosem vártam el tőle többet, mint amekkora a puttonyába fért. Azt hiszem, sikerült reálisan felmérnem a képességeit és készségit, nem voltak extrém elvárásaim. De ami volt, ahhoz ragaszkodtam. Sosem voltam híve annak, hogy egy versenyistálló karcsú paripájává neveljék, nem nyaggattam őt rögtön elsős korában, 1 nappal azután, hogy iskolapadba ült. Ám később, ahogy kamaszodott, és a barátaival, osztálytársaival több időt töltött, mint a szüleivel, minden alkalmat megragadtam , hogy kifejtsem neki a nézeteimet. Néhány fontos dolgot mindenképpen bele akartam vésni  a kis fejébe a “Miért fontos tanulni?” témában:

  1.  A férfiak igenis szeretik az okos nőket, akik minden szempontból magasra teszik a mércét. Az, hogy jobban szeretik, és könnyebben boldogulnak a kevésbé okos nőkkel, egy végtelenül ostoba és sajnos széles körben elterjedt, téves sztereotípia. Az ehhez társuló tájékozottság, nyíltság és humor pedig egyenesen ellenállhatatlanná tesz egy nőt. És  ehhez nem kell szupermodell alkatnak, azaz csontsoványnak lennie. Természetesen az ízlésesen viselt fizikai test csak dob egyet a dolgon.
  2. Sosem számít, mi lehetett volna, ha nem tettél meg minden tőled telhetőt.
  3. Ami a fejedben van, igazán a tiéd, mert azt senki nem veheti el.
  4. A szorgalom idővel busásan megtérül.
  5. Szervezettség a fejben, siker az életben.
  6. Nem mindenki matekzseni, de a szorzótábla alap.
  7. Mindig legyen egy elérhető célod. Továbbá atlaszod, körződ és vonalazód.
  8. Nem kell mindent tudni, csak a megfelelő embereket ismerni. De  ilyen emberek közelébe csak úgy nem kerülhetsz.
  9. A szépség nem egyenes út a boldogsághoz.
  10. Ne akard, hogy eltartson egy pasi, légy mindig anyagilag független. Ehhez viszont tanulni kell.
  11. Nem ciki jó tanulónak lenni.
Kell-e jó tanulónak lennie ahhoz, hogy büszke légy rá?

Azt hiszem, mostanra beért a sok papolás. Sajnálom, hogy nem korábban, de végül is az eredmény a lényeg. És még nem késő. Bevallom, sokszor hittem, hogy nem fog ez menni, Vanda egyszerűen lusta. Aztán csoda történt, és megtáltosodott. Egyszer még megköszöni… 

Egy valamit be kell ismernem. A kikérdezés nem volt az erősségem. 2 dolog miatt: először is az azért, mert azt gondolom, felesleges. Szerintem minden gyereknek meg kell tanulnia tanulni (ehhez alsó tagozatban minden segítséget megadtam, ergo felsőben hadd legyen önálló a gyerek), bíznia kell magában, és meg kell értenie, hogy a tanulás az ő kötelessége, és minden, amit tesz, vagy épp nem tesz, az kizárólag az ő felelőssége. Olyan, mint a felnőtteknek a munka. Ha csak amiatt tanul, hogy kikérdezik, hosszú távú sikerre nem számíthatunk. Másrészt pedig maximalista hozzáállásom a kikérdezésben is megmutatkozott, és ezzel sajnos ellenkező hatást értem el. Sosem volt elég jó az a megtanult tananyag, ráadásul ekkor jött az állítólag borzalmasan irritáló hangsúllyal elmondott: “Namégegyszer!”  Vanda ezt mérhetetlenül utálta, és hiába mondta, én nem tudtam másképp kérdezni.  Ezt csak tetézte, hogy nekem kizárólag az 5-ös érdemjegy az elfogadható. A 4-es, az miért nem 5-ös, a 3-asért kár volt leülni tanulni, az 1-es 2-es pedig egy szót sem érdemel. Értem én, hogy nem kell kitűnő tanulónak lennie mindenkinek, de azért az sem trendi, hogy  több tantárgyból állt bukásra, ugye?… A teljes cikket a Patentblogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top