Család

Boldog gyerekek klubja

Azt olvasom az egyik gyerekpszichológiai oldalon, hogy "az iskolai kudarc a gyerek képességei és valós iskolai teljesítménye közötti különbség".
Boldog gyerekek klubja

Aztán eszembe jut egy jelenet, úgy másfél évvel ezelőttről. Az osztályteremben szedegettük össze a lányommal a holmiját, hazafelé készülődtünk. Fülledt meleg volt és iskolaszag. Aznap délelőtt kiosztották a matek témazárót, a kijavított dolgozatok a tanári asztalon hevertek egy kupacban. Megnézhettük őket, de haza nem lehetett vinni, ez a protokol. Mi már túl voltunk rajta. Pakolás közben vettem észre a szipogó kislányt. Az anyukája mellett állt, vagyis picit mögötte, a falnak támaszkodva, amíg anya a katedrára borulva, dinamikusan lapozgatta a dolgozatát. Az arca feszült, testtartása görnyedt, hangja fojtott. Dühösen szólt hátra a gyereknek, számonkérte az elrontott összeadásokat, amit “annyit gyakoroltunk, hogy csukott szemmel is hibátlanul meg kellett volna csinálnod!” A kislány megsemmisülve hallgatta.

Boldog gyerekek klubja

Hallgatta a többi gyerek, és az épp a környéken tartózkodó szülők is. Nyeltem egy nagyot, és emlékeztettem magam, hogy egyrészt nem vagyunk egyformák, nekem semmi közöm ahhoz, hogy ők ezt hogyan intézik, másrészt pedig az vesse rá az első követ, aki mindig képes elengedni a teljesítménykényszert, a megfelelési kényszert és a tökéletességkényszert. Úgy érzem, hogy nekünk, szülőknek ezzel legalább annyi dolgunk van, mint a gyerekeinknek. Ha nem több. Lola a harmadik osztályt kezdte szeptemberben. Van saját stílusa, saját véleménye, vannak erősségei és gyengéi, vannak saját hibái is. A gyerekem nem tökéletes, ahogy én sem vagyok az, sem pedig az apukája. Az iskolarendszer meg messze nem az, de azon egy darab anyukaként nem tudok változtatni. Viszont mára, “veterán” alsós szülőként tudom, hogy azzal jár a legjobban a gyerekem is és én is, ha elengedem a kényszereket, hagyom hibázni, és nem esek kétségbe a kudarctól. Mert a kudarc, ha képes feldolgozni és a helyén kezelni, akkor nem szégyen, hanem hasznos. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én boldog gyereket szeretnék, nem színtiszta kitűnőt.

Boldog gyerekek klubja

Hogy gyermekeink valóban boldog és ragyogó személyiségek lehessenek, a számukra valóban megfelelő törődést kell, hogy kapják: ez a jó szülőség titka. Ahogy a gyerekekből a valódi odafigyelés, a ruhákból a hozzájuk illő mosószer hozza ki a legtöbbet. A Persil Duo-Caps ideális választás a gyakran fokozott igénybevételnek kitett, maszatos gyerekholmik számára, hiszen kétkamrás felépítésének és koncentráltabb formulájának köszönhetően nemcsak a foltokat távolítja el hatékonyabban, de gondosan óvja a ruhák anyagát és színét is. Így gyermekeink korlátok nélkül, ragyogó mosollyal élvezhetik a gyereklét perceit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top