Család

5 módszer, hogy ritkábban legyél dühös a gyerekedre

Van, amikor rendben van, hogy dühösek leszünk a gyerekünkre? Ez ugye elkerülhetetlen, hiszen mindannyian emberek vagyunk. A düh olyan, mint a villogó fények a műszerfalon: valami baj van a motorral, figyelj. Ha figyelmen kívül hagyod: katasztrofális eredménye lehet.

Természetesen a gyerekek végtelen sok módját tudják kitalálni, hogy az idegeinkre menjenek. De meglepődnél, ha megfigyelnéd, hogy amikor elveszted a türelmed a gyerekkel szemben, az ritkán van az ő viselkedésétől.

Persze, a gyerekek mindig gyerekesen fognak viselkedni. De néha nem is ez a baj, ugye?

Ha a mélyére ásunk, rájövünk, hogy amikor felrobbanunk, akkor általában kimerültek vagyunk, vagy stresszelünk valami máson. Alaposan tele vagyunk olyan érzelmekkel, amikkel nem volt időnk foglalkozni. Néha aggódunk valamin, vagy dühösek vagyunk a főnökünkre, vagy a párunkra, vagy az eladóra a boltban. És nem is olyan ritkán a saját gyerekkorunk emlékei ugranak elő, amit a gyerekünk viselkedése vált ki.

5 módszer, hogy ritkábban legyél dühös a gyerekedre

A gyerekeknek szükségük van az útmutatásainkra, de ez sokkal hatékonyabban működik, ha közben nem kiabálunk. Valójában az is feladatunk, hogy megmutassuk nekik, hogyan viselkedjenek, amikor a szükségleteiket szeretnék kifejezni, anélkül, hogy a másik embert támadnák közben. Hogyan taníthatjuk meg nekik, hogy kezelni tudják az érzelmeiket, amikor nekünk is nehezen megy?

Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy átadjuk a gyerekeinknek a dühünket, aggodalmunkat, vagy más érzelmeinket, szükséges, hogy felelősséget vállaljunk a saját érzelmeink kezeléséért.

1. Határozzuk el, hogy csökkentünk a stressz-szintünkön

A stressz felelős a kitöréseink 80 %-áért. Ha éppen nem is történik semmi különös, a stressz fogja okozni a robbanást. És a stressz: leginkább választás kérdése. Ha tényleg csökkenteni szeretnéd a stresszt az életedben, megteheted.

Itt 21 olyan ötletről olvashatsz, ami segít a mindennapi stressz csökkentésében >>

Ne tervezd túl magad. Próbálj meg nem dolgozni, mikor a gyerekeid is körülötted vannak. Ne állítsd a gyereked olyan kihívás elé, amiről tudod, hogy nem tudja kezelni. Az új kihívás vajon megéri, hogy az egész család háborúban álljon egymással?

2. Foglalkozzunk magunkkal is

Csak azt adhatod át a gyermekednek, ami benned van. Ha leüríted a raktáraid, se neked, se neki nem lesz jó. Készíts tervet, hogyan (és mivel) fogod az energiaraktáraidat feltölteni lépésenként. A gyermeknevelés folyamatosan emlékeztet minket azokra a belső helyeinkre, emlékeinkre, amelyet meg kell gyógyítanunk. Egyáltalán nem meglepő, hogy néha szükségünk van egy jó alapos sírásra.

Aggódsz valami miatt, vagy szomorú vagy? Ne hanyagold el a saját hangulataid, és negatív érzéseid.

Írj naplót, beszélgess egy baráttal, végezz légzőgyakorlatokat, vagy kopogtass néhány EFT kört. Úgy lehet a legkönnyebben elengedni a negatív érzéseinket, ha elfogadjuk a létezésüket.

Ha nem tudjuk elfogadni a negatív érzéseinket, akkor a szőnyeg alá söpörjük, és elnyomjuk őket. Később pedig ez gyakran robbanhat ki belőlünk dühként.

Amikor rosszul érzed magad: ne cselekedj. Ehelyett inkább fogadd el az érzéseid. “Ez csak szomorúság. Elfogadom, és elengedem ezt a szomorúságot. Hamarosan jobban fogom érezni magam.” Megérdemelsz egy ilyen belső szülőt: legyél a sajátod!

A további 3 módszert az Anyamentő blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top