Család

Fogságban a rákbeteg kisfiút a kórházból megszöktető szülők

A kisgyerek ügye élénk vitát indított el Nagy-Britanniában az egészségügyi ellátásról.

Vizsgálati fogságba helyezett 72 órára a spanyol bíróság egy brit házaspárt, mert rosszindulatú agydaganatban szenvedő övéves kisfiukat orvosi engedély nélkül vitték magukkal egy angliai kórházból a spanyolországi Malagába. A bíró a kiszabható leghosszabb, háromnapos őrizetet rendelte el a szülők számára, akik visszautasították, hogy kiadják őket a brit hatóságoknak. Ebben az esetben egyedül a bíró dönt arról a következő három napban, hogy börtönbe küldi-e a szülőket vagy sem. 

A nemzetközi elfogatóparanccsal körözött és Spanyolországban letartóztatott brit házaspár el akarta adni spanyolországi házát, hogy annak bevételéből fiukat Prágába vigyék “jobb” kezelésre, mint amilyet Nagy-Britanniában tudtak biztosítani neki – közölte a szülők ügyvédje, aki szerint a család már tárgyalt egy vevővel, és majdnem minden dokumentum készen volt, amikor a spanyol rendőrség szombaton őrizetbe vette őket a kiskorú veszélyeztetése címén kibocsátott brit elfogatóparancs alapján.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

A hatgyermekes házaspár bírálta a brit egészségügyi rendszert, amiért medulloblasztómás gyermekük csak a szokásos sugár- és kemoterápiát kapta, és nem azt a “fejlettebb”, protonsugaras kezelést, amely szerintük hatásos lehetett volna Ashyának. Az apa az interneten talált információkat a protonsugár-terápia jótékony hatásairól, de a southamptoni kórház orvosai azt mondták neki, hogy az teljesen haszontalan lenne a gyermekük esetében.

Az Ashya-ügy élénk vitát indított el Nagy-Britanniában az egészségügyi ellátásról és arról, hogy a hatóságok mennyire mélyen avatkozhatnak bele a legkényesebb személyes ügyekbe, mint amilyen például az orvosi előírások betartása.

A brit hatóságok közölték, hogy nem kérnek bocsánatot az elfogatóparancs kiadásáért. A gyermek nagymamája “hihetetlen kegyetlenségnek” nevezte fia és menye “meghurcolását” és azt, hogy a haldokló gyermeket elszakították szüleitől, akik a nap minden percében vele voltak. A súlyos beteg kisfiú egyik nagyobb testvére, Naveed internetes kampányt indított, amelyben kéri, hogy bocsássák szabadon a szüleit, és engedélyezzék az általuk legjobbnak vélt kezelés megválasztását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top