Család

Így tedd színessé a gyereked étrendjét!

Az iskoláskorú, 7-10 éves gyerek életében jelentős testi és szellemi fejlődéssel járó változás történik, amely szükségessé teszi, hogy a megfelelő táplálkozás betölthesse mind az egészségi állapotában, mind a fejlődésében játszott fontos szerepét. Ideális esetben fejlődése egyenletes, kiegyensúlyozott, így táplálkozásának is kiegyensúlyozottnak kell lennie.

A napi ötszöri étkezés elengedhetetlenül fontos, ebben az iskola mellett a szülők felelőssége legalább olyan jelentős, hiszen a helyes étkezési szokások kialakításában leginkább ők mutathatnak követendő példát. Kívánatos lenne, hogy egy gyerek se induljon el éhesen az iskolába. A reggeli legyen tápláló, tartalmazzon gabonaféléket, például kenyeret, pékárut, ha lehetséges, teljes kiőrlésű lisztből készülteket. Felvágottat, sajtot, tojást vagy joghurtot, kefirt, nyers zöldséget és valamilyen innivalót. A reggel elfogyasztott ital soha ne maradjon el.

Mivel tegyük színessé a gyerekek étrendjét?

Játszva tanulunk

Ebben az életkorban a gyerekek a játékos tanítás mellett már tudatosan is taníthatók, érdeklődésük irányítható, kérdéseikre, kifogásaikra szemléletes példákkal válaszolhatunk meg. Sokkal több mindenbe bevonhatóak, mint az óvodások. A szendvicsek, saláták, dresszingek elkészítését többségük már önállóan is el tudja végezni. A palacsintatészta, illetve különféle süteményekhez, tortákhoz a tészta keverése, a sütemények díszítése, tojás felverése, panírozás, rakott ételek rétegezése, sajtreszelés, tejes italok, turmixok készítése a gyerekek nagy részének nem okoz problémát.

A konyhában átélt sikerélmények valószínűleg pozitívan fogják befolyásolni táplálkozásukat, azaz szívesebben elfogyasztják a zöldséges ételeket, tejtermékeket. Egyes ételeket úgy kell beleimádkozni a gyerekbe, helyesebb, ha noszogatás helyett gusztusosan tálaljuk az utált ételt, mondjuk, a csíkokra vágott, egészséges répát, és meggyőzőbb lesz az érvelés, ha mi magunk is fogyasztjuk. Az iskolai étkeztetésre ugyan csekély befolyásunk lehet, de a magunk vagy a gyerekkel közösen elkészített uzsonna vagy tízórai jelentősen hozzájárulhat az egész napos erőnlétéhez.

Naprakész tippek

Nézzük, mit mondanak erről az érintettek, a gyerkőcös mamák legjobb ötleteit gyűjtöttük csokorba, legfőbb kritikusuk, a gyerek véleményét sem hagyva figyelmen kívül. Ezek alapján két fontos kérdésre szűkült az izgalmas és tápláló, ugyanakkor bőséges és mindenkinek elérhető alapanyagokból elkészíthető uzsonna vagy tízórai témaköre. Az unalomig ismételt szalámis szendvics milyen egyéb szendvicsvariációkkal váltható ki, illetve ezek mellé mi az, ami csomagolható tápláló és nem romlandó kiegészítőként.

A legelemibb ugyan csak formailag hoz változást, mégis a gyerekek abszolút kedvence, a mintára vágott szalámis szendvics, ami igazolja korábbi felvetetésünket, hogy nagyobb sikereket érhetünk el a gyerekeknél gusztusosan tálalva a kevésbé kedvelt falatokat. A másik ilyen merész variáció, ami szintén nagyon feldobja a szendvicseket, ha sonka vagy szalámi közé gyümölcsdarabokat vagdalunk, kemény húsú őszibarackból, almából, kiviből stb.

Mivel tegyük színessé a gyerekek étrendjét?

A francia pirítós igazi kaméleon, számtan töltelékkel és ízesítéssel készíthető el. Lényegében a házi pizzaszelettel megegyező az ízesíthetőségének a skálája. Alufóliába csomagolva még melegen fogyasztható az uzsonnaszünetben. Nemcsak sonka-sajt kombóban, hanem rántottával, különféle pástétomokkal, sajttal-tormával tölthető meg. Valójában annyira sokféle módon ízesíthető, hogy garantáltan nem lehet megunni.

A péksüti mindig üdítő színfoltja a heti menünek. Kelt tésztából az ismert kedvencek: a kakaós, fahéjas és kókuszos csiga, valamint briós, túrós és lekváros bukta – mind ugyanabból a kelt tésztából elkészíthető. Sós verzióban pizzát, húsos és sajtos csigát lehet sütni. Kiflitésztából sima kifli, virslis kifli, kolbászos kifli és túrós kifli készíthető.

Szendvicskrémnek remek lehet az egyszerűen és praktikusan elkészíthető pástétom, ha maradék főtt húsból dolgozunk, amit tojással, esetleg aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatunk, és fűszerekkel tehetünk változatossá. Emellett a körözött, a hagymakrém és sajtkrém is ízletes megoldás.

A mindenkori kiegészítő a gyümölcs, és ajánlottak a színes zöldségek is, amelyeknek a tálalására fektetve a hangsúlyt szép eredményeket érhetünk el a gyerekeknél: például vékony, roppanós szeletekre vágott répa vagy szemezve, dobozban tárolt szőlő. A tejtermékek is mindennapos hozzávalói az egészséges és tápláló étrendnek, joghurtital, joghurt, gyümölcsturmix, kakaó lehet változatos megoldás a B- és D-vitamin, valamint a kalcium természetes eredetű pótlására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top