Család

11 titok szingli mamiknak a talpon maradáshoz

Egyedülálló szülőként nagyon nehéz. Hogyan tudod egy kicsit jobb kedvre deríteni magad? Hogyan tudsz talpon maradni? Nagyon fontos a gyermeked és a te lelki boldogságod, kiegyensúlyozottságod. Hisz a gyermekeink a tükreink, ha szenvedünk, ők is szenvednek. Íme, itt vannak a titok, melyek sikerre vezethetnek!

1. Keress olyan munkát, aminek időbeosztása alkalmazkodik az új élethelyzethez!

Talán a legnehezebb egy egyedülálló szülőnek, hogy mindent megoldjon a munka mellett. Erről már sokat írtam, pl. az Egyedül mindent című írásban, de korábbról is van szösszenet, amikor azt ecseteltem, hogy az ufók vittek el minket.

Én könnyen beszélek, házas éveim alatt felhúztam a cégemet, míg gyesen voltam, és itthonról dolgozhatok, illetve most olyan munkát vállaltam, ami rugalmas időbeosztású. Ez ugye azt jelenti, hogy éjjel pótlom a nap közben kimaradt órákat. (Jól tudjuk, hogy ahhoz, hogy megéljünk egyedül, nem elég a 8 óra…)

Nézz szét Te is, milyen lehetőségeid vannak, beszélj a főnököddel, hogy van-e lehetőség arra, hogy amikor veled vannak a gyerekek, akkor kicsit rugalmasabb legyen a dolog… vihetsz-e haza munkát… stb.

Azért tartom fontosnak, mert az anyagiak rendben léte a legfontosabb, viszont tudom, milyen az, amikor nincs segítség, és rohannod kell a gyerekekért…

Egy kérdést, egy kis nézelődést, keresgélést, pályázatbeküldést megér. Új életet élsz. Éld is meg újként!

2.Szabad idő, gyerekmentes

Nem azt mondom, hogy most már add be a gyereked egy bentlakásos suliba vagy oviba. Hanem azt, hogy ha ne adj’ Isten elviszi az apja, vagy a nagyszülők vigyáznak rá, rájuk egy kicsit, akkor kapcsolódj ki.

Foglalkozz magaddal. Ha csak egy kis könyvolvasás, akkor az, ha el tudsz menni barátokkal erre-arra, akkor menj, vagy randizz.

Csinálj valamit, ami kizökkent a hétköznapokból, és jól érzed magad.

Hagyd a hülye háztartást, foglalkozz magaddal!

3. Ne kínozd magad olyan dolgokkal, amiket nem tudsz irányítani!

Én ettől szenvedtem a legtöbbet, mire rájöttem, hogy jajjjj….

Szuperhősök vagyunk, nem kérdés. De vannak dolgok, amikre nem vagyunk hatással.

Amivel a legtöbbet szenvedünk, a másik szülő. Ha nem jön a gyerekért, és csalódik a kis szimbiontánk, mi érezzük rosszul magunk. Vagy amikor mesél a gyermek, hogy ez történt, az történt… valami rossz történt a másiknál. Nem tudod irányítani.

Ha százezerszer tótágast állsz, akkor sem. Csak azzal tudsz foglalkozni, hogy te milyen szülő legyél. Te mit adsz a gyermekednek!

11 titok egyedülálló anyáknak talpon maradáshoz

4. Számolj el 10-ig!

Egyedül vagy, mindenre. Folyamatosan meg kell felelni, mindent meg kell csinálni, nincs, aki segítsen. Nem csoda, hogy néha Hulk bújik elő belőled. Sajnos tudom, én is. Nincs mit tenni, csak tanulni, figyelni és fejlődni.

Senkinek sem jó, sőt! káros a gyermekeink törékeny mivoltjára, ha kiabálunk, vagy türelmetlenkedünk… Nem tehet róla, hogy így alakult, vigyáznunk kell a lelki épségére.

Ezért vagy sétálj el, ha történik valami, és készülődik Hulk, vagy számolj, vagy fogd fel viccesen. Ez utóbbit tanulni kell…

Ha mondjuk, úszik minden a festékben, mert épp akvarellfestményt készítettek a cukiborzok, de kiborult minden, s még hisztiznek is, akkor számolj, és takarítsátok fel. Vagy mondd meg, milyen szép festmények lettek saját maguk is…

5. Ne harcolj önmagaddal!

Felesleges. Bármennyire is hiszem, hogy szuperhősök vagyunk, azért néha rájövök, hogy azért nálunk is vannak végletek.

Ne kínozd magad azzal, hogy nincs beágyazva, vagy kupi van, vagy fel kellene takarítani, vagy a kutyával játszani.

Mindig a reggelek a legkeményebbek. Hogy még ezt gyorsan, azt gyorsan, amazt gyorsan megcsinálni, és gyorsan vinni a gyerekeket. Nem, nem.

Az a feladatod, hogy elvidd őket a saját dolgozójukba (azért ruhában, és a kis cókmókjukkal), utána te is bemenj. Nyugodtan, kiegyensúlyozottan.

Nem tudsz mindent megcsinálni. Nem. Arra vagy te mész rá, mert folyamatosan elvársz magadtól mindent,  vagy a gyerekeid.

Ne játssz ezzel, mert ha feszült vagy, akkor a kis mókusok is azok lesznek… és… tudod…

6. Mutass rá, hogy jók az emberek (jelen esetben a férfiak)!

Minden helyzet más, ezért általánosságban írok.

Sok egyedülálló ANYA, úgy marad egyedül, hogy az APA lelépett teljesen, vagy rossz a viszony, ritkán találkoznak….stb.

Viszont gyermekeinknek látniuk kell a férfi mintát, és nekünk is, nőknek.

Ezért van egy módszerem, amivel a gyerekeknek is megmutatom, hogy milyenek a férfiak, és magamnak is.

Ha nincs apa a képben, akkor másokon keresztül kell bemutatnod, milyen egy férfi-, apaszerep.

Pl. nagypapa elmehet focizni, és meg kell a színfalak mögött kérni papit, hogy dicsérje folyamatosan, tanítsa gyermekünket.

Vagy ha van egy nagybácsi, akkor barkácsoljanak egy kicsit, miközben tanítgatja a gyermekeket.

Ha van egy jó barát, aki szívesen birkózik, akkor támadják le nyugodtan a gyerekek, beszéljék meg a szabályokat előre…

Keressétek ezeket a lehetőségeket, mert kell a férfi- és apaszerep az egészséges fejlődéshez. Meg kell ismerni a gyerkőcöknek ezeket.

 A további 5 titkot a boldoguláshoz a Magabiztos nő blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top