Család

Nyár, szülői szemmel: az őrjítő ebéd-vacsora tengely

Nyár közepe van, ami azt jelenti, hogy pontosan 42 ebéd- és vacsoraötleten vagyunk túl. Éljen, már csak 28-at kell kitalálni!

A gyereknevelésben annyira sok jó, szép és felemelő dolog van, hogy a sor végére sem érnék soha, ha elkezdeném mondani. Szerencsére viszont ma már egyre kevésbé kell rózsaszín ködfelhőbe burkolva beszélni azokról a dolgokról is, amik kellemetlenek, netán kifejezetten terhesek.

Itt van például a nyár. Ami szép, mert a gyerek biztosan kipiheni magát, jó esetben feltöltődik, kisimul, és újult erővel áll a szeptemberi kihívások elé. Nekünk, szülőknek egy cseppet macerásabb: tíz hetet átlogisztikázni azért komoly kihívás. De tegyük fel, hogy ez sem olyan bonyolult. Egy dolog viszont van, amitől rosszul vagyok, mégpedig az étkeztetés. Így van, a gyerekek táplálása. Hogy reggel, sőt lehetőleg már előző nap végig kell gondolnom, mi lesz a reggeli, mi lesz az ebéd, és mit kapnak vacsorára.

Amíg csak magamról gondoskodtam, nem ettem, vagy ettem, ahol épp éhes lettem, vagy össze-vissza ettem, mindegy, az én dolgom volt. Ma már ez nagyon nem így van. Az iskola persze ad keretet ennek is, lássuk be, ha gyenge is a menza, az etetést megkönnyíti. De nyáron? Állítólag vannak olyan gyerekek, akik nyitottak az új ételekre. (Tényleg, vannak ilyenek?) Az enyémek nem ilyenek. Viszont nem lehet mindennap bolognai spagettit adni, hiába azt szeretnének enni, és a világ pénze nem lenne elég arra, ha ezt mindig vendéglőben oldanám meg.

Megeszi? Nem eszi meg? Otthagyja? Adjak helyette mást, vagy ha éhes lesz, úgyis megeszi? Örök kérdések. Főzni kell, de egy kisgyereknek nem nagy szórakozás, ha a mama otthon a konyhában tölti  a délelőttöket… igaz,mindegy is, mert úgysem vagyok az a típus. De ha végre túl vagyunk az ebéden, még jön a vacsora, és a kör augusztus végéig nem zárul be. Mennyi is van még addig? Három hét?

De hogy addig is néhány hasznos tippet is adjunk: számos gasztroblog közül lehet választani, innen például jó ötleteket lehet szedni. De ma már annak sincs nehéz dolga, aki a gluténmentes ételeket választaná, vagy kifejezetten gyorsan elkészíthető ételeket keres. Sőt, akkor sem kell egyedül érezned magad,ha étvágytalan a gyereked. A receptek és az ötletek adottak, már csak próbálgatni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top