Család

Tippek, hogyan gondoskodj gyermeked jövőjéről

Gondolkodtál már azon, milyen előrelátó pénzügyi gondoskodással élhetünk gyermekink jövője érdekében? A téma már csak azért is érdekes, mert sok információ kering róla, nem igazán tudjuk, kinek is higgyünk. Ugyanakkor szeretnénk gondoskodni a cseperedő csemete jövőjéről!

Lássuk sorban a lehetőségeket, a teljesség igénye nélkül a legnépszerűbbeket felsorakoztatva!

Babakötvény – Start számla

Gyermeked megszületésekor kapsz egy levelet a MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRTÓL, amiben tájékoztatnak, hogy megnyitották gyermeked számára a babakötvényt vagyis “Start számlát”, amire egyszeri 42 500 forintos életkezdési támogatás került átutalásra. Ez egy változó kamatozású, 19 éves futamidejű állampapír. Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy nem teszel semmit ezzel a számlával, és amikor gyermeked betölti a 18. életévét, az azon kamatokkal együtt felhalmozódott összeget felveheti és szabadon elköltheti. Erre a számlára nem eszközölhetsz befizetést. Amennyiben a fenti összeget szeretnéd saját befizetésekkel növelni, nyitnod kell egy Start értékpapírszámlát, amit bankban vagy magánál a kincstárnál is vezethetsz. Ide havi rendszerességgel bármekkora összeget befizethetsz. A Start értékpapírszámlával rendelkező gyermekek részére a tárgyévben a számlájukra történt befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül. Mit jelent ez? Csak akkor realizálódik az évi 10% állami támogatás, ha havonta max. 5000 forintot fizetsz be a számlára.

Fontos még tudni, hogy ehhez a számlához nem juthat hozzá sem a gyermek, sem a törvényes képviselője a gyermek 18 éves koráig.

Tippek, hogyan gondoskodj gyermeked jövőjéről

Unit-linked – megtakarítással kombinált életbiztosítások

Hosszú távú, 10-18 éves futamidejű pénzügyi termékek. Általában (egy-két kivétellel) 10 000 forint havi rendszeres befizetéssel lehet indítani, elindítása költségmentes. A kamat változó lehet, hiszen egy befektetési portfóliót állíthatsz össze, választhatsz a kockázatok között, és ezzel befolyásolható a kamat összege. A termékhez biztosítás is van kombinálva, ami azt jelenti, hogy a havonta befizetett összeg bizonyos részéből a biztosítást finanszírozza a befizető, ezért viszont baj esetén az általa választott védelmek életbe lépnek. Ha pl. a biztosított személy balesetből eredő maradandó rokkantságot szerez, vagy elhalálozik, akkor kiutalja a biztosító társaság a biztosítási eseményhez kapcsolódó összeget, az addig összegyűjtött megtakarítás összegét és a kamatokat is. Ha a futamidő alatt nem történik biztosítási esemény (balesetből származó rokkantság vagy haláleset), akkor az addig összegyűlt megtakarítás és a kamatok kerülnek kifizetésre.

Hátrány, hogy ha az előre leszerződött futamidő előtt szeretnél a megtakarításodhoz jutni, akkor csak az ÁSZF-ben meghatározott %-át kaphatod meg a befizetéseidnek, és általában van egy minimális idő, 2-3 év, ha az előtt abbahagyod a havi befizetést, az addigi megtakarításod teljes mértékben elvész. Ha a futamidő alatt nem történik biztosítási esemény, akkor hátránynak tekinthető még az is, hogy a biztosításod fejében a havi befizetések egy része elmegy a biztosítás fedezésére, ugyanakkor ez a védelem baj esetén nagy segítség lehet a családnak.

És mi a helyzet a lakástakarék-pénztárakkal? Tudd meg a Vekveta blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top