Család

Jobban tanul a gyerek, ha mozog közben

Rászólsz a gyerekre, hogy fegyelmezetten üljön, és a tanulásra koncentráljon? Rosszul teszed! Hadd mozogjon, fészkelődjön, csak okosabb lesz tőle.

Amerikai tudósok bebizonyították, hogy a statikus egy helyben üléssel jóval nehezebben megy a tanulás, ezért a krétát és a fekete táblákat ideje lenne mozgásra cserélni az iskolákban. Azok a gyerekek ugyanis, akik mozognak tanulás közben, például átélik, eljátsszák a könyvben leírt szöveget, sokkal könnyebben memorizálják azt, mint azok, akik csak ülnek a tananyag fölött.

A gyerekek mozgóképek segítségével egyszerűben értik meg a matekot, könnyebben tanulnak nyelveket, mintha csupán illusztrációkat látnak, vagy a tanár felírja a feladatokat a táblára. A mozgással manipuláló tanulás fejleszti a memóriát, a problémamegoldó készséget. A számítógépes játékokhoz kapcsolt konzollal, joystickkal, sebességváltóval a gyerekek folyamatosan együtt mozognak a figurákkal, így játszva fejlődik a koncentrálóképességük, ezért nem fárasztja őket az sem, ha órákat töltenek a gép előtt “ülve”. Próbáljátok ki otthon is!

Forrás: Slate.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top