Család

Ébresztő, nem mindig a nőn múlik, hogy lesz-e gyereke!

Elmúltál harmincöt? Van gyermeked? Nincs, vagy MÉG nincs? Tegyük fel, hogy akarsz. Sajnos nem mindig rajtad múlik, hiába próbálják sokan elhitetni veled. Vegyük sorra a lehetséges életszituációkat az ideálistól az esetenként katasztrofális felé haladva!

1. Van pasi, és akarja
A legjobb eset, amikor boldog párkapcsolatban élsz, és mindketten már csak arra vártok, hogy bekopogtasson az ablakon a gólya. Ilyenkor nincs mit tenni, próbálkozni, reménykedni, esetleg pár vizsgálatra is elmenni: a cél közös.

2. Nincs pasi, de te akarod
A második verzió, amikor egyedül vagy, és szeretnéd, ha most már betoppanna az életedbe a herceg, nem feltétlenül fehér lovon, mindenesetre azonnal anyává tenne. Erre minden esélyed megvan, hiszen csinos vagy, okos, mindenki szerint ideális partner. Itt sincs nagyon mit variálni, nyitott szemmel kell járni, előbb-utóbb egymásba botlotok. Ha szerencséd van, lehetőleg még negyven előtt.

3. Van pasi, de nem akarja
Kicsit bonyolultabb eset, amikor van valakid, szeretitek egymást, de a férfi, korából adódóan, a múltja miatt, vagy csak mert így lett összerakva, közli már a kapcsolat elején, hogy a gyerektéma sztornó. Ilyenkor a kezedben a döntés: lemondasz-e az anyaságról csak azért, hogy együtt lehess azzal, akit szeretsz, vagy elhagyod, és megpróbálsz találni valaki mást. Persze, arra, hogy ez sikerül, semmi garancia nincs, lehet, hogy jön egy férfi, aki csak téged képzel el a gyerekei anyjának, viszont neked a szőr is feláll a hátadon tőle. Az kellemetlen. Mégis azt mondom, érdemes megadni az esélyt, ha teljesen biztos vagy abban, hogy gyerek nélkül nem teljes az életed.

4. Te sem akarod igazán
Elképzelhető, hogy valójában ez egy áldás neked: lehetőséget ad, hogy felismerd, valóban akarsz-e családot, vagy csak az anyukád akarja, hogy akarjad? Esetleg a facebookon megosztott fotók ösztönöznek? A gyakori vélemény, amely szerint az a nő, aki nem szül gyereket, érzéketlen, karrierista, de legalábbis valami nem stimmel vele? Ne törődj vele, te megtalálod a kiteljesedést másban, legyen az munka, utazás, bármi, ami igazán örömet okoz. Mindenféle okoskodó véleményt figyelmen kívül hagyva, egy másik jövőképpel elindulhatsz egy másik úton, az aktuális pároddal, vagy nélküle.  

Ébresztő, nem mindig a nőn múlik, hogy lesz-e gyereke!

5. Nem adod fel
Az is egy lehetőség, hogy megpróbálod meggyőzni arról, hogy mégis jobb neki, ha szülsz egy gyereket. Erre vannak különböző módszerek (finom rábeszélés, zsarolás, hiszti, lelki terror vagy csak egy sima csöndes kis manipuláció). Egyik sem igazán jó ötlet, ugyanis elég kicsi az esély arra, hogy a végén jól fog elsülni, még ha látszólag beadja is a derekát szegény.

6. Az időhúzó
A lehető legrosszabb, amikor a pasid azt mondja, most még nem akar gyereket, de lehet, hogy majd egyszer igen. Később. De elképzelhető az is, hogy nem. Persze ezt is lehet többféleképpen értelmezni: “eszem ágában sincs gyereket vállalni, csak húzom az időt” vagy: “tényleg fogalmam sincs, mit akarok”.  Nem is tudom, melyik a rosszabb. Először is, döntsd el, hogy igazat mond-e? Másodszor, ha igazat mond, akkor mennyi az esély arra, hogy még a klimax előtt megvilágosodik?

7. Kockáztatsz?
Ha lelépsz, akkor megint visszakanyarodtunk az előző esethez: vajon 35+-osan találsz egy férfit, aki, normális, szeret téged, és akar még gyereket?  Természetesen egyáltalán nem lehetetlen, de azt muszáj belekalkulálni, hogy egy kapcsolatnak idő kell, amíg kiforrja magát a családalapításhoz. Ez az igazi dilemma, de bízz benne, hogy jók a megérzéseid, az élet amúgy sem egy jól kiszámítható, stratégiai játszma.

Ismerek olyan esetet, amikor a nő maradt a férfival és lemondott a gyerekről. Persze neki ez csak megerősítés volt abban, hogy igazából ő sem szeretne annyira pelenkát mosni és a fent említett társadalmi elvárásoknak megfelelni. (Jó, ma már nem mosunk pelenkát, tudom.)

De mi a helyzet akkor, ha nem szűnik az anyaság utáni vágy? Ha az idő múlásával egyre rosszabb és rosszabb lesz, ha már bőgés nélkül nem tudsz a témáról beszélgetni? Ismerek olyat is, aki elhagyta a szerelmét, és jól tette, mert talált egy másik férfit, akinek volt már ugyan két gyereke az előző házasságából, mégis bevállaltak együtt egy harmadikat. Most boldog. Olyan nőt is ismerek, aki maradt a kapcsolatában, és negyvenöt évesen született egészséges kisfia.

Minden megtörténhet és mindennek az ellenkezője is. Sajnos nincs bevált recept; ami másnál működött, nem biztos, hogy nálad is menni fog, és persze fordítva. Te akkor is hallgass a szívedre, néha egy nyolcadik verzió valósul meg, amire nem is gondoltál…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top