Család

Sportos vakáció

Egy családi nyaralásnak nem kell mindenáron ágyban, párnák közt telnie. Jó dolog heverni a strandon és vattacukorral, sültkolbásszal, behűtött sörrel múlatni az időt, de ha jobban belegondolunk, a dolgos hétköznapokon a család egészségét éppen elég dolog károsítja. Miért ne szentelhetnénk hát a nyaralást inkább a lelki pihenésnek és a testi kondíció javításának egyszerre?

Egyre több család fordul az aktív pihenés felé, ha vakációra indul. Nemcsak a szülők, hanem a gyerekek is sok terhet cipelnek év közben, és sem a munkahelyen sem az iskolában töltött idő nem igazán alkalmas az egészség és a jó kondíció fenntartására. Egy gyerek napi 5-6 órát ül görnyedve az iskolapadban, a felnőttek pedig ennek akár a dupláját is eltöltik egészségromboló körülmények közt. Éppen ezért, még ha talán nem is a legkényelmesebb, de mindenképpen a legpihentetőbb és legegészségesebb kikapcsolódás, ha aktívan tölti a család a szünidőt, és olyan helyszínt keres a nyaralásra, ahol testmozgásban bővelkedő programokat választhat magának.

Sportos vakáció
 

Laza, színes programok

Azért nehogy átessünk a ló túloldalára: egy sportos, aktív családi vakáció nem kiképzőtábor. A lényege éppen az, hogy szabadon, teljesítménykényszer nélkül, a saját szórakoztatásunkra mozogjunk. Nem kell kikötni, hogy hány kilométert bringázzunk, mennyi zsírt égessünk, mekkora távolságot járjunk be a hátizsákkal. A gyerekek éppen akkor mozognak a legtöbbet és legszívesebben, ha nem szorítják őket szabályok közé, és nem állítanak eléjük elvárásokat, és mi, felnőttek is jobban élvezzük, ha egy családi túra nem a teljesítményről szól. Elég, ha laza kereteket adunk a nyaralásnak, és csupán azt tervezzük meg, hogy melyik nap körülbelül milyen sportos tevékenységet végzünk: egyiken gyalogtúra, a következőn bringázás, azután lovaglás, úszkálás vagy evezés. A lényeg, hogy minden napra jusson egy-két órányi aktív mozgás. Az ilyen vegyes összetételű program igen színessé és élménydússá teszi majd a család nyaralását.

Szervezett sportvakáció

Persze vannak, akik éppen attól érzik szabadnak magukat, ha nem kell a programokon törniük a fejüket. Számukra ideális megoldást nyújthatnak a tematikus táborok – például egy szervezett kenutúra vagy egy nomád lovas tábor – vagy azok a hotelek és wellness központok, amelyek komplett csomagban adják a különféle edzésprogramokat. Ezek a szállodák általában nemcsak előre megszervezett, aktív, sportos programokat kínálnak, amik mellé biztosítják a megfelelő, tápláló és egészséges étrendet is, hanem kényeztető szolgáltatásokban is bővelkednek. A masszázs, a különféle vizes kúrák és fürdőterápiák, a szauna és gőzkabin még a legsportosabb családokat is elcsábítja egy kis “passzív” kikacsolódásra, de éppen ettől lesz gazdag és színes a vakáció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top