Család

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja használni, mégis teljes életre törekszik a 24 éves üllési fiú, Sárközi Szabolcs. Az orrával fest, verseket ír, honlapot szerkeszt, és több tucat kisállatról gondoskodik – írja a Delmagyar.hu, amelynek munkatársa, Horváth Levente készített a fiatal fiúnál helyszíni riportot. Ebből idézünk most.

– Milyen színt szeretnél? – néz szelíden az édesanyja a kanapé előtt térdeplő fiára. – Lilát! – vágja rá Szabolcs az idegen számára furcsa, hörgő hangon, miközben hosszú kezeivel úgy kalimpál, mintha csak az egyensúlyára vigyázna, hogy hátra ne dőljön. Az egész teste görcsbe rándul, megmerevedik, majd a festék fölé hajol és ügyesen belemártja az orrát. Előtte papírlap, oda viszi fel a színt. Határozott mozdulatokkal kerül a festék a papírra – ecset helyett az orrával. A homloka alig néhány centiméterre a laptól, a szeme szinte csukva, de ha kinyitná sem látna sokat a műből, olyan közel a papír. Éppen kérdeznénk, hogyan látja így azt, amit fest, de Szabolcs anyukája megelőz bennünket és magától mondja: ott van bent a fejében!

A most 24 éves Sárközi Szabolcsnál alig egyéves korában diagnosztizáltak gyermekbénulást az orvosok. Az üllési kisfiú szülei bíztak benne, hogy javulni fog az állapota, ezért évekig jártak vele gyógytornászhoz Szegedre. Egy idő után azonban jött a lesújtó orvosi vélemény: a kisfiún nem lehet többet segíteni, az agyközpontja is károsult, éppen az a rész, ami a mozgásért felel. Szabolcs nem tudja használni sem a kezeit, sem a lábait, a beszéde is nehezen érthető, ezért is jó, hogy az anyukája mindig mellette van, ha kell, segít “lefordítani” Szabolcs szavait.

Delmagyar.hu
Delmagyar.hu

Szabolcs és Erika elválaszthatatlanok egymástól, együtt élnek meg minden örömöt és bánatot. – Általában 7 óra körül kelünk, beadom Szabikának az inzulint, majd jöhet a reggeli. Egy kicsit számítógépezik, megnézi a leveleit, majd megy ki az állataihoz. Napközben szinte sohasem pihen, mindig szorgoskodik valamit – sorolja a napi rutinjukat. Szinte hihetetlen, mire képes pusztán az akaraterejével Szabolcs: megtanult internetezni, saját Facebook-oldala van, és az udvarukban megépítette a világ legkisebb állatkertjét, amihez még weboldalt is kreált, amit ő üzemeltet. Mindent maga tanult a világhálón, miközben az orrával böngészett. Nemcsak saját honlapját szerkeszti, de az üllési mozgássérültek honlapját is ő gondozza.

A világ legkisebb állatkertje maga a csoda. Van itt leguán, aranyfácán, kacagó gerle – legalább negyvenfajta állat – és még egy mosómedve is, amit úgy vett az interneten. Akkora volt, mint egy süldő cica, most lehet vagy 4-5 éves. Az első kisállata egy tengerimalac volt, utána sorban jött a többi: hörcsög, papagájok. Térdelve mászik a kis kedvencei között, beszél hozzájuk, füvet kaszál nekik. Az Óceán palotának nevezett hatalmas akvárium most üres, de hamarosan annak is lesznek lakói, amikor legközelebb cukorkontrollra utaznak Szegedre, vesznek bele halakat. A pálma- és növénykert fóliasátra alatt páfrányt, törperózsát és citromfát mutat nekünk nagy büszkén Szabolcs, de már megrendelte a törpefenyőt és a banánfát is.

A szép riport többi részét elolvashatod ITT, ahol képgalériát is találsz Szabolcsról és állatkertjéről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top