Család

A másodikgyerek-szindróma: mi az ideális korkülönbség?

Abigél lányom második gyerekként érkezett. El lehet azon mélázni, hogy mekkora korkülönbség az ideális a gyerekek között, de minden verziónak megvan a maga előnye és hátránya, sőt az még eléggé ideális eset is, amikor az élet úgy alakul, ahogy elterveztük, és nem kell évekig küzdeni, hogy megfoganjon a kistestvér – írja bloggerünk.
A kis korkülönbségnek (a gyerekeim között másfél év van) a nehézsége tulajdonképpen az első egy-másfél év túlélése, amikor még a nagy sem elég nagy ahhoz, hogy elmondja, mi bántja, amikor két gyereket kell egyszerre pelenkázni, és amikor a kicsi folyton menne, utánozná a nagyot, de még mondjuk mászni sem tud, nemhogy járni. Nem könnyű ez a szülőknek, bele lehet izzadni egy-egy szituációba, de túl lehet élni. Sőt, miután túléltük (mármint az első másfél évet), törlődik az agyunkból, és csak a szépre emlékszünk.
 
És hogy mi az előnye? Az, hogy a gyerekek hamar összeérnek. Onnantól, hogy a kicsi is elkezd járni, beszélni, teljes értékű partnere a nagynak a játékban, egész álló nap békésen eljátszadoznak, vonatoznak, közösen építenek legóházat, beszélgetnek, olvasgatnak, nekünk elég csak néha bekukkantani a gyerekszobába, amúgy nyugodtan pihenhetünk, csinálhatjuk a dolgunkat… Jaj, bocs, azt hiszem elbóbiskoltam.
 
Természetesen ez nem így van, legfeljebb az álmainkban. Igaz ugyan, hogy ideig-óráig képesek együtt játszani, de aztán hamar összevesznek, mert a nagyobbik valami komoly épületet szeretne alkotni legóból, a kicsi pedig kétszer kettes kockákból sormintát, nyilván a házépítéshez szükséges elemekből, ilyenkor márpedig ordítás van. Vagy a nagy szeretne valami komoly mesét meghallgatni, mire a kicsi agresszíven odanyomul a leporellójával és ilyenkor is ordítás van.
 
 
Másodikgyerek szindróma
 
Mindkét gyerek az ölembe fúrja magát, két különböző könyvvel, igyekeznek minél jobban az arcomba tolni őket, így propagálva az általuk választott irodalmat. Mivel a kicsit nem kötik le a hosszú mesék, helyette figyelemfelkeltő rosszalkodásokkal próbál szabotálni, ezért általában neki való könyveket olvasunk és Frici este, elalvás előtt kap nagyfiús mesét. Próbáltam kompromisszumot kötni, hogy egy mondatot olvasok a nagyfiús könyvből, egyet meg a kislányosból, de állítólag úgy élvezhetetlen az előadás. És még sorolhatnám az ehhez hasonló mindennapos kis konfliktusokat…. 
 
Azért vannak jó pillanatok is a testvérpár életében, a teljes cikket a Rejtelmek blogon találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top