Család

Van, ahol szeretik a férfiak a házimunkát!

Például Szlovéniában, vagy ha nem is szeretik, legalábbis elvégzik. Elég csupán a szomszédba mennünk, hogy megtaláljuk azokat a férfiakat, akik a világon a legtöbbet segítenek a háztartásban és a ház körüli munkákban. Az OECD felmérése szerint azonban nem csak a magyar férfiak nem rajonganak a porszívózásért.

A 34 országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) újabb adalékkal szolgál a nemek közötti különbségek vizsgálatához. A nemek közötti egyenlőség ugyanis nem csak azt jelenti, hogy több nőnek kellene teljes munkaidőben munkát biztosítani a férfiakkal azonos bérezés mellett, hanem azt is, hogy több férfi csökkentse fizetett munkaidejét. Vagyis minél nagyobb részt vállaljon a fizetetlen munkából, amely most nagyrészt a nőkre hárul.

Van, ahol szeretik a férfiak a házimunkát!

 A fizetés nélküli munkák körébe tartozik a házimunka, a bevásárlás, a családtagokkal (gyerekekkel, felnőttekkel) való foglalkozás, az önkéntes munka és a házimunkához kötődő utazás. A listát Szlovénia vezeti napi 114 perccel, azt követi Dánia (107 perc), Észtország (105 perc). Magyarországon a férfiak napi 65 percet töltenek házimunkával – ki-ki ellenőrizheti, hogy párja átlagon felül vagy alul teljesít-e. Csak összehasonlításként: a lista legalján található Indiában a férfiak napi 19 percet töltenek házimunkával. Ebbe körülbelül annyi fér bele, hogy az illető kiviszi a kukát, és elszív egy cigarettát utána. De még a fejlett országnak tartott Japánban is csak 24 percet dolgoznak otthon az apák: hiába van gépiesítve a lakás minden sarka, valószínűleg még az is feleség dolga, hogy bekapcsolja a masinákat…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top