Család

Apa csak egy van?

Bizonyos adatok szerint a gyerekek ötödének nem az az apja, aki annak hiszi magát. A kétely nem feltétlen azokban merül fel, akik olvasták ezt a statisztikát, inkább azokban, ahol nincs igazi bizalom a felek között – függetlenül attól, hogy házastársak, élettársak-e, vagy lazább kapcsolatban született a gyermek.

“Apa lettél” – hangzik a sokak számára örömteli mondat, és bizony sok férfi alig hiszi el, hogy ez igaz lehet. Aztán a következő pillanatban már boldogan újságolják másoknak. Ám nem mindenki van ezzel így, akad, akiben a hitetlenkedés nemcsak az első pillanatok meglepetéséről szól, hanem valami mélyebbről, súlyosabbról: a bizalom hiányáról. Sok partner fejében fogan meg a kérdés – akár a környezet hatására, akár másoktól függetlenül, hogy vajon valóban övé-e a gyerek. De nemcsak velük fordul elő, hogy bizonytalanok – a partnereiket gyakran váltogató vagy épp több laza kapcsolatot fenntartó nők is elbizonytalanodhatnak, amikor pozitív lesz a terhességi teszt.

Csak sejthető

Egy 2003-as német közlemény szerint a gyermekek 18-22 százalékának (azaz körülbelül minden ötödiknek) más a biológiai apja, mint akit az anyakönyvi kivonaton feltüntettek. Míg egy két évvel későbbi, a brit John Moores University kutatói által nemzetközi adatok alapján készített felmérésből már az derül ki, hogy a világon átlagosan minden huszonötödik férfi nevel olyan gyereket, akihez biológiailag nincs köze. A vélemények megoszlanak, de fontos leszögeznünk, hogy kimondottan apaságra vonatkozó, átfogó felmérés egy országban sem készült, mert a szakértők úgy vélik, ez túlontúl nagy lelki feszültséget okozna a kutatásban részt vevő családok tagjainak. Az apaságra vonatkozó információkhoz a genetikus kutatók általában más vizsgálatok során jutnak, például ha vércsoportkutatásba vonnak be teljes családokat, hogy felderítsék az öröklődő betegségeket, hajlamokat.

Ha azonban valaki kifejezetten kíváncsi az információra, megkaphatja: ma már bárki kérhet laborvizsgálatot, ha nem hagyja nyugodni a kérdés. Az úgynevezett apasági vagy DNS-teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható, vagy kizárható már a magzat kilenchetes korától.

Apa csak egy van?

DNS-minta borítékban

Az USA ban és Angliában az utóbbi években megsokszorozódott az apasági tesztet végzők száma, feltehetően amiatt, hogy az erre a célra használt mintavételi eszköz (egy borítékkal együtt, dobozkába csomagolva) a terhességi tesztekhez hasonlóan drogériákból is beszerezhető. Otthon leveszik a DNS mintát, kitöltik a papírokat, befizetik a vizsgálat árát, majd beküldik a labor címére, végül megkapják az eredményt. Ez nálunk is így zajlik, annyi különbséggel, hogy az eszköz nem drogériákban illetve gyógyszertárakban, hanem humándiagnosztikával foglalkozó irodától rendelhető meg – akár telefonon.

Dr. Bezzegh Attila
Dr. Bezzegh Attila

“Évente mintegy 1100-1300 DNS alapú apasági vizsgálat történik Magyarországon, de a páciensek száma folyamatosan nő” – mondja dr. Bezzegh Attila orvosi laboratóriumi diagnosztika- és mikrobiológia-szakorvos. Ennél jóval nagyobb az apasági vélelem megállapítására vagy megdöntésére irányuló perek száma: évente átlagosan háromezer apasági per zajlik.”

A DNS alapú apasági vizsgálat elvégzéséhez a gyermektől és az apától származó vizsgálati anyagra, más szóval DNS-mintára van szükség. A DNS molekula hordozza a testünkre vonatkozó összes információt, ennek felét édesanyánktól, másik felét édesapánktól kapjuk. Mivel minden egyes sejtünk magjában a kromoszómákat alkotó DNS molekula ugyanolyan, mindegy, honnan származnak a vizsgálatnak alávetett sejtjeink. Húsz éve még vérvétellel jutottak hozzá, ma már inkább nyálmintát vesznek.

Hogy is megy ez?

Egy fültisztítóra emlékeztető mintavételi pálcát a száj belsejét borító nyálkahártyán kell néhány alkalommal végighúzni, mely ilyenkor rengeteg hámsejtet gyűjt össze. “A pálca mellesleg nyálas, nedves is lesz (innen ragadt rá a “nyálminta” elnevezés), ezért a rajta összegyűjtött sejtekkel meg kell szárítani. Valójában azonban ilyenkor nem a nyál vizsgálata történik meg, hanem a felszíni hámsejtek sejtmagjaiban található DNS analízise” – magyarázza Bezzegh doktor. Ezt követően a vizsgálati anyag akár személyesen, akár postai úton is elküldhető a humángenetikai szakértőnek részletesebb vizsgálatra, ugyanis szobahőmérsékleten hetekig, hónapokig eltartható károsodás nélkül.

Ha viszont a pici még meg sem született, akkor az apaság megállapítása magzati mintavételből történhet, ez azonban a vetélés kockázatával járhat, emiatt az apaság megállapításáért nem kerülhet sor ilyen beavatkozásokra. Egy új módszerrel viszont már az anya véréből képesek megállapítani az apa személyét.

Apa csak egy van?

Gyakran az anyós a felbujtó

Bárki kérhet tehát genetikai vizsgálatot akár magzattal, pici babával, akár nagyobb gyermekkel kapcsolatban, de ugyan kik azok, akik meg is teszik? “Nem ritka az, hogy az érdekeltek környezete veti fel a kérdést – mondja a szakorvos. – Leggyakrabban a fiukért aggódó nagymamajelöltek, vagyis az anyósok kezdeményezésére kerül sor apasági vizsgálatra, akik úgy látják, a gyerek egyáltalán nem hasonlít a fiukra, és tudatosan kezdenek aknamunkába, meggyőzve a férfit arról, hogy nem is ő a gyerek igazi apja.”

Azoktól a nőktől is gyakran érkezik ilyen felkérés, akik egy korábban házasságban élő férfival létesítenek kapcsolatot, és szeretnék megúszni, hogy a volt feleségnek gyerektartást kelljen fizetni. Az, hogy kiben mikor ébred fel a kétely, nem köthető a kapcsolat tartósságához. Van, aki egy egyéjszakás kaland, más hosszú házasévek után vonja kétségbe apaságát.

Érdekes, hogy Franciaországban egy év börtön és 15 000 euró pénzbírság jár annak a férfinak, aki apasági teszt elvégzését rendeli meg. Ez a tiltás a családi békét szolgálja, mondván: mindenkinek jobb, ha az apáknak nincs lehetőségük megtudni, hogy a gyermek, akit esetleg már évek óta sajátjukként nevelnek, eltartanak, valójában nem is az ő gyermekük.
Hasonló a helyzet Németországban is immáron 2009 óta: DNS tesztet csak mindkét szülő hozzájárulásával vagy speciális bírósági végzés birtokában lehet elvégezni, és 5000 euró pénzbírsággal kell számolnia annak, aki szembeszegül a törvénnyel.
Magyarországon is szükséges a nagykorú személyek írásos beleegyezése a vizsgálat elvégzéséhez, kiskorú személyek – vagyis gyermekek – esetében pedig a törvényes képviselőnek kell írásban hozzájárulnia a vizsgálathoz. Azonban minden említett országban – így Magyarországon is – van lehetőség az úgynevezett jeligés vizsgálatok elvégzésére (ebben az esetben jelige alatt érkezik két DNS minta a laborba, ahol a vizsgálat elkészül, és a beküldő számára tisztázódik a kérdés). Az így elvégzett vizsgálat inkább a lélek megnyugtatását szolgálja, jogi eljárások lezárására viszont nem alkalmas.

“A DNS molekulát laboratóriumunk minimálisan 20 területen és csak akkor ad ki apaságot kizáró eredményt, ha legalább két olyan terület van, amely biztosan nem származhatott a vizsgált apától – mondja a laboratóriumi szakorvos. – A mérési adatok alapján kiszámítjuk az apaság valószínűségét. Amennyiben ez a valószínűség 0%, akkor a vizsgált személy biztosan nem lehet a gyermek apja. A másik kiadható eredmény a 99,9%, vagy ennél nagyobb valószínűség, mely azt jelenti, hogy a vizsgált gyermek bizonyosan a vizsgált és feltételezett apa gyermeke.”

Kérdés, hogy mennyire vehető biztosnak a kapott eredmény. “A DNS alapú apasági vizsgálat a legpontosabb ilyen jellegű teszt, vagyis az eredmény alapján egyértelműen megállapítható, hogy a vizsgált két személy között fennáll-e az apa és a gyermek közötti genetikai kapcsolat, magyarul a vizsgált apa biológiai apja-e a gyermeknek. Mivel azonban a vizsgált személyek saját maguk is levehetik a DNS vizsgálati mintát, ebben az esetben (a manipulációs lehetőség nagyfokú mértéke miatt) a laboratórium nem vállalhat semmilyen garanciát az elvégzett eredményért – hangsúlyozza Bezzegh doktor. – Az utóbbi tizenöt esztendőben napfényre került tévedések mindegyikéről kiderült, hogy valamilyen manipuláció állt a háttérben, valaki kívülről, rosszhiszeműen befolyásolta a vizsgálatot.”

És a lelkiek…

Az orvos szerint ilyenkor az önös érdekeken túl fontos lenne azt is végiggondolni a vizsgálatot kezdeményezőnek, hogy a kérdéssel milyen problémákat okoz, egy negatív, nem várt eredmény milyen visszafordíthatatlan folyamatokat generál egy családban.

dr. Süli Ágota
dr. Süli Ágota

“Egy kapcsolat működéséhez a bizalom alapvetően fontos – mondja dr. Süli Ágota pszichiáter. – Ha a gyanúsítgatás, a másik kihasználása, a saját érdekek előtérbe helyezése kerül előtérbe, a becsapottság, a szorongás, akkor kérdés, hogyan lehet ezután továbbra is együtt maradni. Ha a bizalom nem szilárdul meg két ember között, akkor a gyermekvállalás csak egy újabb forrása a kételkedésnek. Ezenkívül traumás folyamaton megy keresztül az, akinek identitását megkérdőjelezték azok az emberek, akik hozzá legközelebb álltak. Felötlik benne, hogy eddigi élete hazugság volt, eltitkolták előle, hogy honnan származik, ki is ő valójában. Nehéz segítséget kérni ebben az állapotban, mert akikben bízott, azok mára elvesztették a hitelüket előtte, másokban meg nem mer bízni az előzmények miatt.”

Kételyek és perek
2011, Monaco: Albert herceg épp csak elvette Charlene Wittstockot, a nőcsábászt újabb DNS- teszt elé állították. Albert hercegnek már van két törvénytelen gyermeke: a kilencéves Alexandre – aki egy légiutas-kísérőtől, Nicole Coste-tól született – és a huszonkét éves Jazmin, Tamara Rotolától.
2011, Budapest: L.L. Junior ügyvédjén keresztül kapott egy levelet, mely szerint született Szlovákiában egy kisfiú, akinek ő volna az apja. Volt is emiatt pár álmatlan éjszakája, mert bár nem történt a februári szlovák buliban semmi “olyan”, a kedvesének, Csillának valószínűleg nem esett jól ez a hír. Az anyuka peren kívül próbált egyezkedni, de a DNS-vizsgálat eredménye bebizonyította LL Junior ártatlanságát. Az énekesnek azóta megszületett kisfia is, még tavaly januárban.
2012, Manchester: Balotelli, a Manchester olasz válogatott csatára egy barátjától tudta meg, hogy korábbi barátnője, az akkor 24 éves Rafaella Fico terhes, ráadásul a lány azt állította, ő a születendő gyermek apja. A futballista akkor kijelentette, csak azt követően hajlandó elismerni, hogy exbarátnője tőle terhes, ha már megvan az apasági teszt eredménye. Azóta kiderült: valóban ő a kis Pia édesapja.
2013, Atlanta: Tavaly Justin Biebert, a 19 éves sztárt másodjára vádolták meg azzal, hogy gyermeke született. Persze a sztár akkor is tagadta, hogy ő lenne az apja egy 25 éves rajongó utódjának. 2011-ben egy Mariah Yeater nevű húszéves nő állította ugyanezt, de az apasági teszt nem igazolta szavait.
2013, Brüsszel: Az 1968-ban született Delphine Boel jogi úton, DNS-vizsgálattal tervezte bebizonyítani, hogy a 79 éves belga király, II. Albert az ő vér szerinti apja. II. Albert 1999-es félig-meddig beismerte, hogy a hatvanas évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top