Család

Vizsgálják a gyermektartásdíj összegét

Túl alacsonynak találja a megelőlegezett gyermektartásdíj összegét az alapvető jogok biztosa. Székely László arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a gyermekvédelmi törvény módosításának lehetőségét.

Az ombudsman álláspontja szerint az államilag megelőlegezett gyermektartásdíj összegének az öregségi nyugdíjminimum 50 százalékában való maximálása európai viszonylatban is kifejezetten alacsony, így közvetlenül veszélyezteti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. A szükséges vizsgálatokat 60 napon belül elvégzik, és ezek alapján megfontolják a jogszabály-módosítás kezdeményezését – írja a Magyar Nemzet.

A megelőlegezett tartásdíj folyósítását akkor állapítják meg, ha a külön élő szülő tartásdíj fizetésére kötelezett, ám azt nem teljesíti, és vele szemben a bírósági végrehajtás eredménytelenül zárul. A gyermekek 2012 előtt még a bíróság által megállapított tartásdíj teljes összegét megkaphatták, ma azonban a megelőlegezett tartásdíj címén legfeljebb 14 250 forintot állapíthatnak meg havonta.

Székely László szerint az alacsonyabb összeg csökkentheti a fizetési hajlandóságot, a kötelezett ugyan tudatában van annak, hogy a megelőlegezett tartásdíjat adók módjára behajtják tőle, de az esetek többségében ez lényegesen kevesebb, mint a bíróság által megállapított tényleges tartásdíj összege.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top