Család

Fényűző partit kapnak az egyévesek Dél-Koreában

A dél-korai gyerekek első születésnapjának ünneplése köré egész iparág szerveződött. Hivatásos fotós örökíti meg az ünnep minden pillanatát, és a résztvevők is ajándékot kapnak.

A múltban a betegségek és az éhezés miatt mérföldkőnek számított, ha egy gyerek a második életévét megérte az ázsiai országban. Az éhínség már nem fenyegeti a dél-koreaiakat, a gyereket más okokból tartják különös becsben a tehetős családok. Az OECD leggazdagabb tagállamai közül Dél-Koreában a legalacsonyabb a termékenységi ráta: a szülőképes korú nőknek átlagosan 1,23 gyermekük születik. Az arány 1970-ben még 4,53 volt, ám az egyre kevesebb házasságkötés és a nők karrierlehetőségeinek növekedése miatt a születések száma drámaian csökkent.

Az első születésnap ünneplése köré egész iparág szerveződött: a parti helyszínét sokan már a terhesség bizonyossá válásának napján lefoglalják, és vannak, akik így is csak várólistára kerülnek. Az első születésnap a Szöul Rózsadombjának tartott városnegyed lakói körében olyan ünnep, ahol a jómódú családok kérkedhetnek a gazdagságukkal, kapcsolataikkal, sőt a gyermekük előtt álló fényes karrier lehetőségével is.

Akár egy lakodalomban, a vendégek rendszerint pénzkötegeket hoznak ajándékba, de ők sem távoznak üres kézzel: búcsúzóul a baba fotóin kívül ajándékcsomagot kaptak. A szülők nagy figyelmet szentelnek annak is, mit rejtenek a résztvevőknek szánt csomagba, hiszen szeretnék, ha az ő partijuk különbözne a többiekétől. Rizst, teát, bögrét, törülközőt, gyertyákat is szokás Dél-Koreában a vendégeknek ajándékozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top