Család

Siker otthon és a munkában is: az idő zsonglőrei

Mi a titkuk azoknak, akik a pályájuk tudatos építgetése mellett remek szülők és szerető társak is? Hogyan képesek az elnyúló, széteső 24 órákat tudatosan és tervszerűen úgy alakítani, hogy mindenre legyen idejük és kedvük? Szuperelfoglalt szülők, akik az időszűkére szeretettapaszt ragasztanak.

Egy biztos: az alábbi kapcsolatokat garantáltan nem az együtt eltöltött idő mennyisége tartja egyben, mert annak igencsak híján vannak. Ám a hivatás, a karrier valahogy akkor sem darálja be őket és a családi békét, amikor szinte minden szabad percüket ellopja. A nagy drámák helyett inkább a humorra és a rugalmasságra szavaznak, mert bár senki sem örül, hogy sokszor csak a fényképét nézhetik a szerettei, a jó kommunikáció a legtöbb helyzetre gyógyír. Mondani persze könnyű – ők azonban csinálni is tudják. (Félreértés persze ne essék: áldozatok nélkül semmi sem működik, és néhány könnycsepp is kicsurran olykor, de a mérleg végül mindig pozitív. Mert más nem is lehetne.)

Csonka Ágnes műfordító és Vincze Gábor Péter színész: Szilveszter, kis késéssel

Az idő zsonglőrei

Reggel 6:55. Csörög a Vincze–Csonka család ébresztőre állított mobilja. Az édesapa, Péter gyengéden ébresztgetni kezdi három gyerekét, míg Ágnes kikészíti a reggelit az előző este megterített asztalra. A nagyfiú, Bence, a legutolsó pillanatban pattan ki az ágyból, a két lány, Rozi és Janka pedig álmodozva készülődnek, majd a reggeli rohamot követően a szülők kettesben isszák meg a kávéjukat. A próbaidőszakban Vincze Gábor Péter a Győri Nemzeti Színház felé veszi az irányt, gyakran a kollégáit is elszállítja a közös próbára. Előfordult már, hogy Tatabányáról kellett visszafordulnia egy Budapesten felejtett színésznőért. A színművész mostanság a Sakk című musicalben alakítja a minden hájjal megkent Walter figuráját. Ám messze a családjára a legbüszkébb: tizenhét év után is fülig szerelmes a feleségébe, akivel sorsszerűnek tartja pécsi találkozásukat.

Csonka Ágnes keresett műfordító, és számos hollywoodi film magyar szövegét is neki köszönhetjük. Emellett szabadúszóként cikkeket ír külföldi gazdasági lapoknak és művészeti magazinoknak. A szabadságnak viszont ára van: ha torlódnak a munkák, sokszor este is visszaül a számítógép elé, miután a gyerekek elaludtak. „Van, hogy összecsúsznak a határidők: egyszerre kell leadni egy cikket, átnézni egy kiállítás betördelt katalógusát, befejezni egy filmet, és az aktuális könyv leadásának a határideje is közeledik – sorolja Ági. – Igyekszem keveset éjszakázni, de néha nem megy másképp.” A háromgyermekes nő néhány éve tudatosan váltott. Ráadásul az első két baba, Bence és Rozika két szoptatás és alvás között hagyták őt írni, Janka, a legkisebb azonban igazi rosszcsont: felnőtteket megszégyenítő csalafintaságokkal próbálja kijátszani a szüleit.

A család korábban is rengeteg időt töltött a színházban. Bence kétévesen előbb fújta kívülről a Turandot című Puccini-opera olasz szövegét, mint az édesapja. Rozi számára is megszokott ez a közeg: egyszer még egy nyúlfarknyi szinkronszerepet is kapott a kislány. Jankának pedig, amióta látta az Aladdin című mesejátékot, meggyőződése, hogy a színházak minden előadásán füst van. A színművész a premier előtti emberfeletti hajtás időszakában a győri színészházban tölti az éjszakákat, ilyenkor marad a többszöri telefon meg a Skype.

„Jó kicsit elmenni, majd visszajönni.” De Vinczééknél az ünnepek megszervezése is igényel némi kreativitást. „Sokszor előfordul, hogy az ünnepeket is a színházműsorhoz kell igazítani. Járt már nálunk december 3-án a Mikulás, többnapos késéssel a húsvéti nyuszi, sőt Péter külföldi útja miatt szilvesztereztünk már egy héttel később.” „Megesik, hogy karácsony első vagy második napján is van előadás, olyankor a gyerekek csalódottak, hogy nem vagyok itthon, de megbeszéljük, hogy utána mindent bepótolunk” – fűzi hozzá Péter.

Aztán amikor végre együtt vannak, legendaszámba menő összejöveteleket tartanak otthon. Akár 18 felnőtt és gyerek sereglik össze csak a rokonságból, és a szomszédságot is szívesen látják. A szülők ráadásul irigylésre méltóan béketűrők: sem a gyerekeikkel, sem egymással nem veszekednek. „Képtelenek vagyunk haragot tartani. Kiadjuk magukból a bajunkat, de utána rendszerint elnevetjük magunkat. Egyetlen dolgon tudunk veszekedni: a csempén. Az előző lakásokban vérre menő csatákat vívtunk a fali csempék színéről, árnyalatairól, egymás ízlését szapulva. Ha körülnézel, láthatod: alig van belőle valahol.”

Petrov Sarolta jogász és Varga József állatorvos: Kutya, cica, baba

Az idő zsonglőreiPetrov Saroltának a legszívesebben Nobel-békedíjat adna a férje, Varga József állatorvos – meg a rengeteg gazdi, akinek a doktor mentette/gyógyította meg a kedvencét (sokan vannak, nagyon sokan). Valószínűleg kevesen viselnék el azt az ámokfutásszerű munkamániát, amellyel a férfi naponta köpenyt húz. Hajnali 2 körül fejezi be általában a műtéteket, majd halkan belopózik az állatorvosi rendelő melletti családi házukba, hogy fel ne ébressze féléves kislányukat, Dórát. Reggel 7-kor viszont már csörög a telefon, amelyet Varga doktor persze éjjel vagy hétvégén sem kapcsol ki. „Tudom, hogy számítanak rám.” A mobil pedig kérlelhetetlenül és tapintatlanul visong, éjjel-nappal. Csörgött tavaly szenteste is, sőt a saját esküvői vacsorájukról is hívták gyógyítani.

A csodadokiként számon tartott férfi egyik alapelve, hogy soha nem mond nemet. „Mégis melyik szenvedő állatot küldjem el?” A fiatalasszony pedig nem lázong: elfogadja, hogy hiába dolgozik néhány lépésre tőle a férje, csupán éjszakánként látják egymást. Igaz, József nem árult zsákbamacskát, az ifjú jogásznő pedig pontosan tudta, kivel köti össze az életét. Saci ugyanis kétségbeesett gazdiként ismerte meg az állatorvost, miután a többi szakember már letett a kutyájáról, Dolfiról. A tánctanára javasolta csodafegyverként Varga doktort, aki egy hónapon át naponta gyógyította és kötözte a zsírdaganatban szenvedő ölebet. Sarolta éjszakánként a rendelőben ült, ám ügyet sem vetett József bókjaira. „A kutya meggyógyult. Mit kell tennem ahhoz, hogy találkozzon velem?” – hangzott el a mondat, amelytől végre-valahára felgyorsultak az események. József fél év múlva megkérte választottja kezét.

A legelső családi ebéd is mókásra sikeredett, hiszen az állatorvos evés közben elaludt a lány szüleinél. „Minden élethelyzetben képes aludni, sajnos még vezetés közben is. Éppen ezért telefonon szóval tartom, ha vidékre megy állathoz vagy előadást tartani.” Ez pedig gyakran előfordul, hiszen a húsz éve praktizáló Varga doktort Kecskemétre és Nagyváradra is hívják az állattartók. Saci szerint a kapcsolatuk titka az, hogy mindketten megszállott állatrajongók. Saci szívvel-lélekkel vesz részt az Elveszett Állatok Alapítvány tevékenységében is, amelyet a férje hívott életre.

„Mindketten hiszünk a felelős állattartásban, így rendszeresen tartunk óvodai és iskolai foglalkozásokat, előadásokat. Nagy álmunk, hogy olyan oviscsoportot hozzunk létre, amely napi rendszerességgel látogatja és gondozza a kisállatokat.” Varga József pedig valaki teljesen másról is szövöget álmokat. „Titkos vágyam, hogy Dórika egyszer kistestvért kap. Ahhoz viszont először valahogy vissza kell vennem a tempóból, mert egyrészt meg akarom érni a gyerekeim esküvőjét, másrészt nem szeretnék vasárnapi apuka lenni. Tényleg nem. Hozzáteszem: tisztában vagyok azzal, hogy a világ legszerencsésebb embere vagyok. Megtaláltam Sacit, aki csodálatos asszony. Hiszen elvisel engem.”

Koppány Emese tolmács, terapeuta és Krajzcár József dzsesszzongorista: A szeretet jelentése

Az idő zsonglőrei

Gazdasági vonalon mozog a Krajczár–Koppány család. Az elsőre szikárnak hangzó pénzügyi tanácsadói hivatásukat árnyalja, hogy a családfő a Zeneakadémia elvégzése után dzsesszzongoristaként tevékenykedett, Emese pedig az egyetemet követően angoltolmácsként kezdte pályafutását. A magát élménytolmácsnak és teljesítményterapeutának tartó nő hosszú évek óta a saját főnöke. Maga osztja be a saját és a családja idejét, ami talán a legnehezebb.

Nyelviskolát működtet, tréningeket tart, élményszámba menő angol–magyar tolmácsolásait imádja a hallgatósága. Ébresztő, királylány című, készülő könyvében nőknek ad pénzügyi és életviteli tanácsokat. József öt éve vette feleségül Emesét, aztán kisvártatva elveszítette az édesapját. „A legkomolyabb változás azonban a lányunk, Lili érkezése volt. Akkor fogtam fel a felelősség szó valódi jelentését. Semmi sem mehetett úgy, mint előtte. Ő lett a legfontosabb, ezért abbahagytam az éjszakázó életmódot.”

Ám mivel Emese pályafutása töretlennek bizonyult, Lili másfél éves korában az édesapja ment gyesre. „A legjobb döntést hoztuk. Rengeteget tanultam a kislányomról, a férfitársadalomról, de leginkább saját magamról. Emlékszem, milyen érzés volt férfi létemre odaállni a főnököm elé és bejelenteni a gyest, majd fogadni a vicces megjegyzéseket” – meséli József. Persze az újdonsült édesanya élete is teljesen megváltozott.

„A szülés utáni hónapokban akármilyen fáradt is voltam, már tolmácsoltam, üzleti tréningeket tartottam. Előfordult, hogy a szoptatás kedvéért utaztam haza egy vidéki munkáról. Éjjel megetettem a kislányomat, majd hajnalban mentem is vissza dolgozni.” Emese korábban évente többször utazott a világ minden szegletébe tréninget tartani vagy tolmácsolni, ám Lili érkezése után sem maradoztak el a felkérések.

„Kétéves volt a lányunk, amikor elvállaltam az első hosszabb távolléttel járó konferenciát, Görögországban. Tíz napig voltam úton, és amikor hazatértem, Lili tudomást sem vett rólam. Mintha kést döftek volna a szívembe. Aztán lassan mindannyian hozzászoktunk, hogy anya néha hosszú napokra is elmegy, de aztán mindig visszajön.”

A Krajczár–Kovács család életében az egyik legfájóbb pont, hogy a hosszú távollétek során az édesanya képtelen telefonálni a kislányának. „Amikor először távol voltam és hívtam Lilit, szívszaggató sírásban tört ki, hogy »könyörgök, azonnal gyere haza, anya!«.” Emese azóta inkább elviseli a családja távollétét, de nem telefonál haza külföldről. József szerint egyértelműen a jó kommunikáció a kapcsolatuk titka. „Naná, hogy mi is szoktunk veszekedni. Olyan fajsúlyú dolgokon szólalkozunk össze, hogy hol a papucsom. Korábban duzzogós voltam, mára viszont megtanítottak arra, miként fejezzem ki az érzelmeimet. Órák hosszat tudunk a számunkra fontos dolgokról beszélgetni, például a felelősségről vagy az igazi szeretet jelentéséről. És esténként a tévét sem kapcsoljuk be.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top