Család

25 évesen ideális szülni?

A fiatal amerikai nők éjjelente nem hánykolódnak többet kétségeik, bizonytalanságuk miatt, hogy mikor legyenek anyák: még a 26. születésnapjuk előtt szülnek, ha jót akarnak maguknak.

Másokra mindig lehet számítani, hogy tudják, mi a jó nekünk. Nem csak abban adnak iránymutatást, hogyan nézzünk ki, hogyan viselkedjünk a munkahelyünkön vagy hogyan öregedjünk, most már arra is van válasz, mikor vállaljunk gyereket. Az Egyesült Államokban arra voksoltak, 25 éves korig kell szülni, mielőtt még óriási vaslakatot csapnak a méhünkre.

A Gallup felmérésében részt vevő 5100 ember 58 százaléka azt mondta, hogy tizenéves kor vége vagy a huszonéves kor eleje az ideális az anyaságra. Csupán 3 százalékuk gondolta úgy, hogy a nők várjanak a harmincas éveikig, míg gyereket vállalnak. A megkérdezettek a férfiakkal kapcsolatban sem sokkal megengedőbbek: 23 százalékuk véli úgy, hogy 25 éves korukig kellene apává válniuk.

25 évesen ideális szülni?Ha elmúlik a sokkhatás, végiggondolhatjuk, ismeretségi körünkben hány olyan 24 éves van, akire rábíznánk egy csecsemőt (még ha biológiailag valóban ez is az ideális kor). Nem a vígjátékokban agyonhasznált klisékre gondolunk, hogy ki tud bepelenkázni vagy megcumiztatni egy kisdedet, hanem arra, hogy miből fogja eltartani a gyereket és önmagát. Befejezte egyáltalán az egyetemet, van munkahelye? Van stabil párkapcsolata? Anyagilag és pszichésen van annyira erős, hogy megbirkózzon a szülőséggel?
Persze azt hihetnénk, hogy a nagyszülőségre éhes 65 pluszos generáció sürgetné már, hogy a fiatalok tanulás, munka, bulizás helyett büfiztessek. De a 18–29 éves fiatalok sem nagyon gondolkodnak másként: több mint a felük (60 százalék) szerint már ideje családot alapítani.

Úgy látszik, hiába van a sajtó tele azzal, hogy a nők egyre később szülnek (a magyar nők például átlagosan 30 évesen, a kispapák is 33-34 évesek, és még így is fél évvel fiatalabbak az uniós átlagnál), a fejekben még a régi kép él. Holott egy mostani 25 éves még megközelítőleg sem hasonlít egy 30 évvel ezelőtti 25 évesre – legfeljebb külsejében valamennyire, de a gyerekkérdést illetően semmiképp. A szüleink generációjának ebben a korban egy gyerekük volt, viszont a nagy- és dédszüleinknek ilyenkor már szinte tele volt a fészekalja gyerekkel.

Az persze eltérő, ki melyik életkort tartja ideálisnak a szülőségre. Minél képzettebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel gondolja azt, hogy a gyerek várhat. Az elmúlt évtizedekben egyre több vizsgálat bizonyította be, hogy aki később szül gyereket, anyagilag nagyobb biztonságban nevelheti fel, ugyanis az is igaz, hogy minél korábban szül egy nő, annál nehezebb továbbtanulnia. Aki szerint pedig a népességfogyásról a karrierista harmincasok tehetnek, az gondoljon arra, hogy 2010-ben például a diplomás nők voltak a legtöbben a gyereket vállalók között, őket követték az érettségizettek, majd a szakmunkásképzőt, illetve az általános iskolát végzettek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top