Család

Légy következetes! Mennyit tévézzen a gyerek, hogyan és mikor?

A tévézés neuralgikus pont lehet a gyerekeknél, de tiltással éppen a kívánttal ellenkező hatást érhetjük el. Azonban ha a szülők tudatosan és következetesen közelítenek a témához, sokkal inkább élvezhetjük a tévézés előnyeit, mint hátrányait.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha lehet, a gyerekek a tévézést minél később kezdjék el. Azt javasolják, hogy hároméves korig egyáltalán ne üljenek le a picik a képernyő elé. A legkisebbeknek a tévé még csak egy mozgóképdömping, amit nem tudnak kezelni. Az óvodásoknál is fontos betartani a kereteket, szerencsés, ha hetente csak párszor kerülnek a képernyő elé. A kisiskolásoknál is nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy milyen rendszerességgel, milyen műsorokat, mennyi ideig néznek, de nekik már találhatunk olyan adásokat is a tévében, melyek a hasznukra lehetnek: természetfilmek, ismeretterjesztő filmek, igényes rajzfilmek, esetleg – a sajnos már kihaló félben lévő – ifjúsági filmek. A nagy óvodások, iskolások már megosztják egymással a tapasztalataikat, sokszor zajlik eszmecsere különböző rajfilmek hőseiről. Szülőként az a legfontosabb, hogy tiszta keretek legyenek a fejünkben a gyerekek tévénézési szokásaival kapcsolatban.

Tévézni okosan

– A szülőnek vállalnia kell azt a felelősséget, hogy ő válassza ki, mit enged meg a gyereknek és mit nem – nyilatkozta Csehák Hajnalka pszichológus Mörk Leonórának a Nők Lapjában. – Vállalja fel és kezelje az ebből adódó konfliktushelyzeteket, de ne tiltson szélsőségesen, mert akkor a gyerek nem tanulja meg, hogyan válogassa meg például a tévéműsorokat. Foglalkoznom kell vele, tájékozottnak kell lennem, mit néznek a kortársai, meg kell szűrnöm a kínálatot. A számítógép esetében is nagyon károsnak tartom, ha a szülő teljes tilalmat vezet be, és nem arra tanítja meg a gyereket, hogyan használja jól. A számítógép kinyithatná a világot a gyerek előtt, és aki ezt nem engedi, az ugyan a legjobb szándékkal, de akadályokat gördít fejlődésének útjába. Mindez sok munka, sok konfliktus, de így tanítom meg a gyerekemnek, hogy nem esszük meg válogatás nélkül azt, amit elénk tálalnak, hanem kiválogatjuk a nekünk valót.

 Pár jó tanács:

– Elavultnak tűnik, de működik: minden héten együtt nézzük meg a műsorújságban, interneten, hogy melyik, az életkorának, érdeklődésének megfelelő filmeket nézheti meg a gyerek.
– Határozzuk meg a heti és napi tévézésre szánható időt. Tegyünk különbséget a hétköznap és a hétvége között.  
– Ne használjuk a tévét bébiszitternek!
– Bizonyos szolgáltatók set boxainak több olyan funkciója is lehet, amelyek segíthetik a szülők tudatosságát. Van, amelyiken gyerekzár van, másokon bizonyos csatornákat tudunk letiltani, és van, amelyiknél a korhatáros műsorokat is kódolni tudjuk. Érdemes érdeklődni a szolgáltatóknál, melyik csomagban milyen lehetőségeket biztosítanak.
– Biztosítsunk elég testmozgást a kicsiknek! Amíg a gyerek a tévé előtt ül, passzív befogadóvá válik, energiái felhalmozódnak. Amikor elegük van a képernyőből, sokszor tapasztalhatjuk, hogy nyugtalanná, nyűgössé, hisztissé válnak. Ez nem csoda, hiszen ebben a korban mozgásigényük nagyon magas, ezért lehetőség szerint mindig biztosítsunk neki elég időt a szabad játékra!
– Ameddig csak lehet, mindig együtt nézzünk tévét! Előfordulhat, hogy a meseblokkba nem az életkorának megfelelő reklám vagy mese kerülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top