Család

Élettárstartás: ha leléptél, fizess!

A jelenlegi jogi szabályozás szerint csak házastársak között él az eltartás kötelezettsége abban az esetben, ha valaki válás után önhibáján kívül nem képes eltartani magát. Méltán kérdezhette minden élettársi pozícióban élő nő, miért különb az, aki kapcsolatát anyakönyvvezető elé vitte?

Aki párt választ magának, az felelősséget is vállal: felelősséget a másik emberért. Még inkább így van ez, ha közös lakásba költöznek. Ha pedig gyerekük is születik, végképp eltéphetetlen kötelék lesz köztük. Sajnos érzelmileg nem feltétlenül, de a felelősség egy esetleges szakítás után is megmarad. Mégpedig nemcsak a kisgyerek irányában, de egymás felé is – hiszen a gyermek egészsége ilyenkor már a vele élő szülő helyzetétől is függ. Ezentúl, ha netán megszakad az élettársi kapcsolatod, nemcsak gyerektartást kérhetsz, de a feleségtartáshoz hasonló módon élettársi tartást is – vagyis bizonyos havi összeget.

Élettárs-tartás: ha leléptél, fizess!

A(z) “Te kérnél pénzt az exedtől?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Nem: semmi közünk egymáshoz, anyagilag se legyen!

Az új – 2014 márciusában hatályba lépő – polgári törvénykönyv a magyar jogban teljesen új elemként szabályozza ezt. A tartáshoz való jognak az a kiindulópontja, hogy ha a kapcsolatból gyermek született, akkor az élettársi kapcsolat megszűnése esetén valamiféle védettséget kell biztosítani az arra rászoruló élettársnak. A jogszabály ebben az esetben csupán egy év együttélést ír elő. Az eredeti tervezet szerint azok is kaphattak volna ilyen juttatást, akiknek nem született gyerekük, de legalább tíz évig együtt éltek, ám ez a szabály végül kikerült a tervezett jogszabályból.

Tehát 2014 márciusától csak az az élettárs számíthat elválás esetén tartásdíjra, aki legalább egy évet együtt élt a másikkal, és a kapcsolatukból gyermek született. Számukra viszont a törvény garantálja ezt a lehetőséget. De hogyan is néz majd ki ez a gyakorlatban?

Gyerek és/vagy nehéz helyzet

„Ha házastársakról van szó, a bírói gyakorlat szerint a gyermek hároméves koráig jár a házastársi tartás, így körülbelül erre számíthatunk akkor is, ha élettársként éltünk együtt” – magyarázza dr. Illés Blanka ügyvéd. Ám jó tudni, hogy nemcsak akkor számítunk támogatandónak, ha gyermekünk van, de akkor is, ha például tartósan megbetegszünk – volt élettársunknak ekkor is segítenie kell, anyagilag legalábbis.

A rászorultságot persze igazolni kell, vagyis azt, hogy a jövedelmünk és vagyonunk nem elég az önfenntartásra, és ez nem rajtunk múlik. Ilyenkor általában azt kell bizonyítani, hogy nem vagyunk munkaképesek, vagy ha igen, akkor azt, hogy próbáltunk állást találni, de nem találtunk a végzettségünknek és gyakorlatunknak megfelelőt, vagy esetleg amit keresünk, az nem elegendő az alapvető szükségletek kielégítésére sem.

Dr. Illés Blanka
Dr. Illés Blanka

De mi van akkor, ha az után kerülünk nehéz helyzetbe, amikor az illető férfi már végleg elbúcsúzott? Nos, lehet, hogy a zoknijait elvitte, de a felelősség továbbra is az övé, még egy évig legalábbis. Ezzel ismét csak hátrányban vannak a papír nélküliek, a házasok ugyanis öt éven belül élhetnek követeléssel. Szakértőnk szerint ez a megkülönböztetés szándékos. „A két kapcsolati forma tudatosan nem egyenrangú, a házastárs sok szempontból nagyobb védelemben részesül.”

Oviba járj, ne kocsmába…

Vigyáznunk kell azonban, hogy hogyan viselkedünk, hogyan bánunk az exünkkel, mivel az új törvényhely szerint nem jogosult az élettársi tartásra az, aki „súlyosan kifogásolható életvitelt folytatott” az együttélés alatt, és az sem, aki élettársának érdekeit durván megsértette. Dr. Illés Blanka szerint tipikusan ide tartozik a hűség megsértése, a bohém – bulizás és ivás – életmód, és az is, ha a másiknak szándékosan árt valaki, például elrejti az adóhatóságtól jött levelet vagy intim fotókat küld körbe volt párja munkahelyi e-mail rendszerében.

Nem állapítanak meg tartásdíj-fizetési kötelezettséget akkor sem, ha a kiskorú gyermekek tartása mellett az illetőnek nincs elég jövedelme az élettárs eltartására is. A kiskorú gyermek jogai továbbra is megelőzik mindenki másét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top