Család

A génektől függ a boldog házasság

Újabb elmélet született a boldog házasság titkáról.

A génektől függ a boldog házasságA szerotonin nevű boldogsághormon szabályozásáért felelős génvariáns határozza meg, hogy mennyire boldog a házasságunk – állítja egy amerikai tudóscsoport.

A kutatók kapcsolatot találtak az 5-HTTLPR nevű génvariáns  – szakszóval allél – és aközött, hogy valakinek mennyire fontosak az érzelmek, illetve mennyire elégedett a párkapcsolatával, házasságával. Az 5-HTTLPR génvariánsból minden ember örököl egy-egy másolatot mindkét szülőjétől.  

A vizsgálatok során azok között találták a legtöbb boldogtalan házasságban élő, illetve sok negatív érzelmet hordozó személyt, akiknek két rövid 5-HTTLPR génvariáns jutott, ugyanakkor ők azok is, akik pozitív érzelmek, így a szeretet vagy épp a humor hatására a legboldogabbak tudnak lenni. Vagyis ők a „végletesek”. Azokat az embereket viszont, akiknek egy vagy két hosszú 5-HTTLPR  génvariánsuk van, jóval kevésbé befolyásolják az érzelmeik és közülük sokkal többen elégedettek a házasságukkal.

„Egyik génvariáns sem egyértelműen jó vagy rossz, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai” – szögezte le Robert W. Levenson pszichológus, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top