Család

Esküvő hétköznap? Jöhet!

Szombat az esküvőnap, és punktum. Sokáig ez volt a szabály, ám néhány éve egyre több pár vág bele a hétköznapi menyegzőbe. Ki spórolásból, ki kényelemből, ám ha így folytatjuk, a péntek lesz az új szombat.

Esküvő csütörtökön

Judit és Dávid főképp spórolásból vágott bele a csütörtöki ünnepségbe, de máig sem bánták meg döntésüket. „Ott kezdődött, hogy amikor anyakönyvvezetőt és házasságkötő-termet kerestünk, a szombati napokra még a legolcsóbb helyekért is elkértek pár tízezer forintot, hétköznap pedig már lehetett találni teljesen ingyeneset is. Arra gondoltunk, hogy az igazán jó barátaink akkor is eljönnek, ha hétköznap tartjuk az ünnepséget, és szerencsére igazunk is lett. Alig akadt olyan a meghívottak között, aki ne tudta volna megoldani valahogy. Persze eleinte mindenki csodálkozott kicsit a választott időponton, de nem volt nagy zúgolódás. Megértették, hogy ez a mi napunk, és alkalmazkodtak” – meséli az ifjú feleség. Dávid az esküvői vacsorához az éttermet már nagyon régen kinézte, és a döntésében nem kis szerepet játszott a konyha minősége mellett az is, hogy a helyen hétköznap nagy kedvezményt biztosítottak: „Nem szerettünk volna nagy hűhót csapni, próbáltunk mindent egyszerűen, de szépen elintézni, és csütörtökön ezt sikerült megoldanunk.”

Esküvő hétköznap? Jöhet!Ha foglalt az álomhely

Mivel a legtöbben először a helyszínt választják ki az esküvőjükhöz, és vannak divatos helyek, melyeket szinte képtelenség időben lekötni, a hétköznapi esküvőkre olykor nem spórolásból, hanem egyszerű kényszerből kerül sor. Még a legdivatosabb, szombatonként egy-másfél évre előre lefoglalt rendezvényhelyszíneket is könnyebb lekötni mondjuk péntekre, és ha bevállalunk például egy szerdai napot, számtalan korábban zárt kapu nyílik meg előttünk. Persze előtte a pároknak le kell gyűrni magukban a kételyeket: vajon el fognak jönni a vendégek egy hétköznapi időpontban? Szablya Ákos ceremóniamester mindenkit biztat a hétköznapi lakodalomra: „Azt szoktam mondani a pároknak, hogy átlagosan a legtöbb embert évente egy lagziba szokták meghívni. Ha valaki egy barátjáért egy nap szabit nem hajlandó kivenni, azért nem is kell bánkódni.”

Évről évre több a hétköznapi esküvő

Étteremvezetőtől kezdve zenekaron, fotóson és ceremóniamesteren át bárkivel beszéltünk, a legtöbben megerősítették, hogy míg pár éve alig évi két-három eseményük volt, ami nem szombatra esett, mára ez sok esetben megtöbbszöröződött. A trendek és az általunk megkérdezett szakértők is azt igazolták vissza, hogy főképp a fiatalok (ők főképp spórolásból), a külföldiek (ők régóta kevésbé ragaszkodnak a szombati hagyományokhoz) és a fővárosiak körében lett egyre divatosabb a hétköznapi menyegző. Ami mellett nemcsak az ár, hanem a zsúfoltság elkerülése is szól. Egy szerdai napon például valószínűtlen, hogy a következő násznép már ott fog lihegni a nyakunkban az anyakönyvvezetőnél, és a templomban sem egymás kezébe fogják adni a párok a kilincset.

Mennyit spórolhatunk?

Mivel egy esküvő és egy lakodalom a legtöbb esetben ma már milliós tétel, így még egy 10-20 százalékos kedvezmény is könnyen százezreket jelenthet. A Nők Lapja Café körbenézett, hogy melyik szolgáltatáson mennyit spórolhatunk, ha nem szombatra szervezzük a nagy napot.

Anyakönyvi hivatal, házasságkötő-terem

Az anyakönyvi hivatalok országszerte elég eltérő árakkal dolgoznak, de egy szombati napért simán otthagyhatunk néhány tízezrest. Viszont hétköznapokon sok esetben biztosított az ingyenesség, de nem árt tudni, hogy mivel nem Las Vegasról beszélünk, a legtöbb helyen előre rögzített hivatali idősávban van csak erre lehetőség, és persze kötelező legalább harminc nappal korábban bejelenteni az igényünket.

Esküvő hétköznap? Jöhet!Templomi esküvő
Jellemzően ingyenes, ugyanis az egyház ezzel is a felekezetét támogatja, de az olyan frekventált helyeken, mint a Bazilika vagy a Mátyás-templom, azért el szokás kérni néhány tízezer forintot. A templomi esküvőnél általában az olyan kiegészítő szolgáltatásokért szoktak pénzt kérni, mint a díszítés, a zene (egy orgonistának azért ez munka) vagy a nem kevés időt igénybe vevő jegyesoktatás, de ezek árából nem szokás egyik napon sem alkudni.

Helyszín

Az éttermi esküvőknél jellemzően nem adnak kedvezményt hétköznapra, hiszen ha a helyen épp nincs esküvő, akkor étteremként is tökéletesen funkcionál. A bükfürdői Fürdő Étteremnél például fix árú lakodalmi menü van, és ebből hétköznap sem engednek, a pannonhalmi Viátornál pedig nagyjából ugyanez a helyzet, bár megkeresésünkre mindkét étteremnél elmondták, hogy amúgy is évente alig egy-két hétköznapra eső megkeresést kapnak. Más a helyzet azonban a rendezvényhelyszíneknél. A Budakeszi közelében lévő erdőben található, kifejezetten lakodalmakra specializálódott Dudok rendezvényház például pár éve még egy olyan akciót is meghirdetett, miszerint a hétköznap házasodóknak félárért jár a lakodalmas menü. A Hajógyári-szigeten található Wedding Garden esete viszont elég speciális, lévén főképp golfklubként üzemel, ám a szombaton kívül azért péntekre is van lehetőség foglalni. Bokodi Gábor elmondta, hogy péntekenként átlagosan 20 százalékos kedvezményt adnak.

Fotós

Az esküvőfotós pályázaton szép eredményeket elért Herczeg Zoltán szerint a pénteki megkeresések száma lassan már eléri a felét a szombatiaknak, és ő főszezonban akár 10-20 százalékos kedvezményt is tud biztosítani ilyenkor, ám főszezonon kívül akár 30 százalékos kedvezményt is elérhetünk a fotózás árából. „A legtöbb fotós esetében ez így van, ugyanis annyira a szombatra szűkül a munkánk, hogy minden más nap, ami szóba jön, talált pénz. Persze azt tudni kell, hogy a munka és az utómunka egy szerdai napon is ugyanannyi, mint szombaton, ezért a díjcsökkentésnek is vannak korlátai.”

Esküvő hétköznap? Jöhet!

 

Ceremóniamester
Úgy tűnik, ceremóniamester és vőfély között nemcsak nevükben van különbség. Míg a hagyományosabb lakodalmakra specializálódott vőfély, Herczeg Elemér arról számolt be nekünk, hogy nincs igény a hétköznapi menyegzőkre, és mivel évi alig egy-két pénteki felkérés esik be, ezért és az amúgy is kedvezményes árai miatt sem tudna további kedvezményeket adni, addig Szablya Ákos ceremóniamester már kedvezőbb eredményekről számolt be. Ákos péntekre és vasárnapra 10-20 százalék kedvezményt szokott adni, ám ha ez a hétköznap vagy vasárnap nem a főszezonra esik, a kedvezmény is lehet nagyobb. A pénteki esküvő szerinte egyre divatosabb, de hétfő és csütörtök között máig jó, ha évi egy-két felkérést kap.

Zenekar
Maszlag Tamás, a Pesty Party Showband partizenekar vezetője is érzékel némi fejlődést a témában: ők átlagosan 10 százalék körüli kedvezményt biztosítanak ilyen esetekre. Az A’la Carte partizenekar nevében Kertész Norbert elmondta nekünk, hogy náluk tavaly tíz ilyen lakodalom volt, és nagyjából 15 százalék körüli árengedményt tudtak adni. A két banda arról is beszámolt, hogy a lagzi az hétköznap is lagzi, és a buli ilyenkor is hatalmas tud lenni, bár az a veszély szerintük is fennáll, hogy egy hétköznapi lakodalom a másnapi munka miatt sok vendégnek valamivel korábban ér véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top