Család

A világ legdrágább kislánya Budapestre érkezett

A gyermekotthonban nevelkedő lányokról készült fotótárlat hazájában minden idők legsikeresebb fotókiállítása lett. Most Budapesten is látható.
A világ legdrágább kislánya Budapestre érkezett

Miina Savolainen finn fotóművész és szociális nevelő a kilencvenes évek végén kezdte fotózni a Helsinki Hyvönen gyermekotthonban lakó kislányokat azzal a céllal, hogy segítsen nekik és a külvilágnak is felfedezni a bennük rejlő értékeket. Felismerte ugyanis, hogy verbális kommunikációval nem lehet gyógyítani azokat a sebeket, melyeket korábban éppen szavakkal ejtettek ezeken a gyerekeken.

A világ legdrágább kislánya Budapestre érkezett

„Arra gondoltam, hogy lefotózom mindazt, ami annyira nagyszerű bennük, s ha a szavakat nem fogadják el, talán a fényképben ők is megláthatják, amit mutatni szeretnék nekik. Telitalálat volt. Fotózáskor egymásra koncentráltunk. Ezekre a gyerekekre sohasem néztek úgy, hogy lássák is őket. S amikor a bizalom így apránként felépült, és vették a bátorságot, hogy előre nézzenek, önarcképükben szemkontaktusba léptek saját magukkal, és beleláthattak saját arcukba, szemükbe, belső világukba. Azokkal a dolgokkal szembesültek, amelyek az önazonosság felépítésének alapjai” – fogalmazott Savolainen.

A világ legdrágább kislánya Budapestre érkezett

A világ legdrágább kislánya címmel mintegy tíz év anyagából összeállított tárlat minden idők legsikeresebb fotókiállítása lett Finnországban, de Európa több városában, valamint Kanadában és az Amerikai Egyesült államokban is látható volt, most pedig Budapestre érkezett. Április 26-ig ti is megtekinthetitek a Próféta Galériában (1111 Budapest, Szent Gellért tér 3., nyitva tartás: H–P: 13–18-ig).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top