Az anya twittelt, mialatt a fia meghalt

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az okostelefon nemcsak áldás: súlyosan eltereli a figyelmet, aminek a gyerekek isszák meg a levét.
2012. 10. 07. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Az anya twittelt, mialatt a fia meghaltEgy délután a connecticuti Fox Wood szállóban egy férfi egy barátja kétéves fiára vigyázott, eközben egy másik barátja sms-t küldött neki. Ő válaszolt és ígérte, küld neki egy fotót magáról. A kisfiú eközben a kerti medence egyik lépcsőfokára csúszott, ahonnan a mind mélyebb víz felé sodródott. Egy percig maga körül csapdosott, majd ereje fogytával egyre mélyebbre süllyedt – állítja a biztonsági kamera elemzését követően a vizsgálatot vezető rendőrnő.

Az esemény ideje alatt a férfi a medence szélén állt, és az okostelefonján megjelent fotót nézegette. A mentőápoló kérdésére azt a választ adta, hogy ő csak 20 másodpercig figyelt máshova. Valójában azonban három perc után tette le a telefonját, és csak ekkor érzékelte, hogy a gyermek már a víz alá került, pontosít a rendőr. A férfi ezt követően ugrott a vízbe és mentette ki a gyereket. Segélykiáltásait meghallva a medence felügyeletével megbízott egyik alkalmazott sietett a segítségére, aki a gyereket újraélesztette. A kisfiú maradandó sérülések nélkül úszta meg a történteket.

Hop Hughes egy Chicago melletti településen a kislányával játszott a játszótéren, és egyszer csak egy tompa puffanás hangjára lett figyelmes, amikor az egyik játék egy kisfiú fejéhez csapódott. A férfi azonnal a fiú segítségére sietett, akinek a fején szemmel láthatóan nőtt egy dudor, majd hányni kezdett. Az esetet követően közel nyolc percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy közelben ülő nő, aki a telefonjával foglalatoskodott, érzékelje a történteket és a segítségükre siessen. A nőről később kiderült, hogy ő volt a gyermek dajkája. Hughes véleménye szerint a nő vagy sms-t írt, vagy szörfölt.

Nagy valószínűséggel a mobil játszott szerepet az alábbi, Floridában megesett tragédiában is. 2009 december 14-én Shellie Rose magához hívta két- és tizenegy éves fiait, hogy megmutassa nekik a ház kertjében felfedezett teknősbékát. 17 óra 17 perckor feltöltött egy képet a teknősről a Twitterre. Az oldal időpontrögzítője alapján később megállapították, hogy a következő öt percben további négy üzenetet twittelt.

A rendőrségi dokumentumok tanúsága szerint az ügyelet 17.23-kor vette az idősebb fiú segélyhívását. A kisebbik fiú mozdulatlanul feküdt a medence alján. A jegyzőkönyvek szerint Shellie Rose kihozta a fiát a vízből és megpróbálta újraéleszteni. A kiérkező mentők a gyermeket kórházba szállították, azonban már nem tudtak rajta segíteni. Rose a rendőrségen tett vallomása szerint arra gondolt, hogy kisebbik gyermeke együtt van az idősebbel. A rendőrség az esetet tragikus balesetként minősítette, nem úgy az ifjúságvédelmi hatóságok. A fiatalkorúak bíróságának hét hónappal később hozott ítéletében az áll, hogy a halál közvetlen oka a megfelelő felügyelet elmulasztása volt, és megállapítja, hogy az anya twittelt, mialatt a fia meghalt. Az anya nem kommentálta az ítéletet.

A mobiltelefon inkább eltereli a figyelmet, mint a rádió

Az anya twittelt, mialatt a fia meghaltA Western Washington University professzora, Ira Hyman, aki memória- és érzékeléskutatással foglalkozik, állítja, hogy a szülők figyelmét inkább elterelik a mobileszközök, mint a rádió vagy a beszélgetés. Ennek okait a tudósok még nem fejtették meg, azonban szerintük ha valaki egy ilyen készüléket használ, akkor ugyan érzékeli, amikor valami elvonul előtte, de az inger nem hatol el a tudatáig.

Egy másik tanulmány szerint azon személyek 22 százaléka, akik valamely írásos üzenetet hoztak létre, annyira elmerültek ebben a cselekedetben, hogy összeütköztek a szembejövőkkel.
A kutatók azt is megállapították, hogy azok, akik komplett feladatokat oldanak meg okostelefonon, nem érzik magukat korlátozva. Ezzel is magyarázható, hogy miért használják az ilyen eszközeiket a felnőttek, miközben gyerekekre kellene vigyázniuk.

Egy vizsgálat alapján arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy azok a gyerekek, akik úgy érzik, nem figyelnek rájuk, nagyobb valószínűséggel bocsátkoznak veszélyes kalandokba  és nagyobb kockázatot vállalnak, mint akiket szemmel tartanak. Ha a szülők valamelyike a készülékét használja, akkor a gyermek hamar rájön, hogy most nem kell korlátozásra számítania.

Olvass tovább

Hozzászólások

rockcica 2012-10-08 10:08

Nekem nagyon nem jönnek be ezek az érintőképernyős, intarnetlehetőséggel rendelkező mobilcsodák. Nekem is az van, mert kaptam, de nem rajongok érte. Mi a francnak kell egy telefonra internet?Persze abban az esetben más, ha valakinek nincs számítógépe vagy laptopja, de amúgy minek? Eltereli a figyelmet, ha rámész a netre fizetni kell, (persze a mézes-madzag pár hónapig nem) és mint látjuk balesetveszélyes is.Van aki annyira bele van bolondulva, hogy nem is lehet hozzászólni mert folyton a telefonon lóg.

Sissi52 2012-10-08 04:06

Mellesleg rengeteg anyat latok a buszon, akik uveges tekintettel bamulnak a semmibe. Melletuk unatkozik a gyerek. Aztan a gyerek kerdez, de anya reszerol semmi reagalas. Anya tekintete csak akkor derul fel, ha megcsorren a mobilja. Aztan kedelyesen veg nelkul cseveg, a gyerek tovabb unatkozik, legfeljebb egy-ket kedves idegen felnott a tarsasaga. Anya aztan neha ramordul telefonalas kozben, hogy ulj rendesen. Jelenseg. A gyerek mit tanul ilyenkor? Peldaadast? Ismeros? Nem vagyok szuperanya. De tudni kell, mi a fontos. Kulonben minek a gyerek? Ez is egyfajta muveszet, amit el lehet sajatitani, ha a szulo nics ott, megis ott van. Muveszet. Rengeteg idot es energiat igenyel. Aki uzi ezt, tudja. De igen, mindenki hibazik. De ha aszulo vegztes hibat kovet el, o issza a levet. Ill megint a szegeny gyermek, aki ugye artatlan. Aldozat, megint a szulo aldozata.

Sissi52 2012-10-08 04:00

Csakhogy a 12 eves gyemek nem felelos a testvereert. A felelosseg a szuloe. es ha tragikus baleset tortenik, az szivas, es ha a gyermek meghal, a szivas kihat a szulo egesz tovabbi eletere. A gyermek felelosseg, nem kicsi, hanem oriasi. Hogy oldja meg? Sok szulo megoldja, a legtobb. Baleset meg mindig van. A legjobb, ha megusszak. Az eletben ugyanis a legfontosabb, ha megusszuk a nagyobb bajokat, mert mindent meguszni nem lehet. Kertben van a kicsi a naggyal? Anya meg vacsorat kotyvaszt? Hat nezzen rajuk surun. Ha meg uszomedence is van Isten jovoltabol, ki nem engedni egyiket  sem felugyelet nelkul. Egyenek inkabb hideget, vagy fozzon kesobb.

tücsök78 2012-10-07 22:21

Mindjárt jönnek az nlc-s szuperanyák (tudnám sorolni, de nem teszem), és leugatnak, hogy micsoda felelőtlen, gondatlan szülő vagy Te!Hiszen ők mindig, a nap minden percében ott vannak a gyerekük előtt, mögött, körött..., és sose hibáznak. :D

hexilein72 2012-10-07 22:10

Ha van gyereked, akkor tudod, hogy egyszerüen LEHETETLEN a nap 24 orajaban egyfolytaban felügyelni.... Ezzel nem azt akarom irni, hogy helyes, ha orak hosszat a neten logunk ahelyett, hogy a gyerekkel foglalkoznank, de ha valaki 5 percre leül a gep ele, miközben a tizenket eves gyerek is a kertben van a ket evessel együtt es ranez a kicsire, sztem az teljesen elfogadhato.

flygandeangel 2012-10-07 21:12

Igy van de meg van mas is  pl az hallo funkcio mellett a latas mechanizmusat  is igenybe veszik   Daniel Simonsnak

http://www.dansimons.com/

http://www.dansimons.com/research.html

http://blog.dansimons.com/

volt errol egy kiserlete  a valtozasi figyelmetlensegi  vaksagrol

http://www.simonslab.com/videos.html

Crackberry'd: Are We Digital Dummies

 

http://www.youtube.com/watch?gl=DE&feature=player_embedded&v=JOV7Z-3Vin8

Angyallány 2012-10-07 17:53

Hány gyermek halt már meg, mert a szülők (apa, anya, vagy mindkettő) éppen a neten játszott vagy telefonon csevegett? Még csecsemő is.