Gyerekkövető, picifon, karszalag - hogy ne vesszen el a gyerek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Aki vesztett már el gyereket tömegben, tudja milyen érzés. Kiderült, hogy a családok a karszalagos azonosítóktól a mobilos nyomkövetőkig sok mindent bevetnek azért, hogy ez ne következzen be.
Írta: 2012. 09. 13. Család rovat 

„A testvérem kisfia egy zsúfolt olaszországi strandon tévedt el most nyáron - meséli Judit. - Az alig 5 éves kicsi az apjával és a nagyapjával indult fürödni a tengerbe, de meggondolta magát, ezért visszafordult a nagyihoz, aki a törölközőknél maradt, de nem találta meg. Néhány percig bolyongott, aztán meghallották, hogy a papa nevét kiabálja, és hamar megtalálták. Az egész nem tartott tovább néhány percnél, de az unokaöcsém nagyon megrémült, utána vagy fél órán keresztül vigasztalták a szülei és a nagyszülők. Azóta sokat beszélgettünk az esetről, és a bátyámék arra jutottak, hogy egy bilétát csináltatnak a gyereknek, amelyet, ha nyilvános helyre mennek, a nyakába akasztanak. Rajta lesznek a legfontosabb adatok, elérhetőségek, és persze neki is elmagyarázzák, hogy azt kell megmutatnia, ha valaki megtalálja. Ez ad egy kis biztonságot a szülőknek és a gyereknek is" - fűzi hozzá Judit.

Karszalagot a kicsiknek, kütyüt a nagyoknak?

Alkoholos filc, karszalag és nyomkövető – hogy ne kallódjon el a gyerekEgyes szülők simán ráírják filccel a gyerek karjára a telefonszámukat, de olyanról is hallottunk már, hogy a tehetős vállalkozó chipet szereltetett a gyerek cipőjének a talpába, hogy mindig tudja, merre jár a féltett csemete. „Nekünk a múltkor a belépőjegy mellé karszalagot is adtak, amit a gyerekek csuklójára tekertünk, és így beazonosítható volt. Még szerencsére, mert ez külföldön volt, egy óriási élményparkban, ahol nyilván nem működik a hangosbemondós megoldás - mondja Edit, kétgyermekes anyuka. - Én minden hasonló, nyilvános helyen osztanék ilyet a kisgyerekes családoknak, vagy az élményfürdőkben a gyerek chipes karperecére simán rávezethetnének egy telefonszámot is."

Nem olcsó mulatság ugyan (közel ezer forint darabja a weben), de jó megoldás lehet strandon is a gyerekazonosító infószalag néven ismert, vízálló karpánt, amire felfirkanthatjuk a szükséges azonosítókat, hogy könnyebb legyen az egymásra találás, ha szem elől tévesztenénk a gyereket.

Picifon és lehallgatás

Mások a cellainformációkra vagy a műholdakra bízzák a csemetéjük biztonságát: a kisebbeknek gyerekmobilt vesznek, a nagyobbak okostelefonját pedig nyomkövető alkalmazással látják el. „Volt egy család, amely a sípályán vette hasznát a gyerekmobilnak - avat be Hegedűs Ági, a készüléket forgalmazó cég munkatársa. - A hétéves kisfiú véletlenül másik pályán indult el, de már csak lent vette észre, hogy valahol elhagyta a szüleit. Az előre programozott hívógombbal viszont azonnal jelezni tudott az apukájának" - meséli a szakember, aki elmondja, hogy általában kisiskolás korú gyerekeknek vásárolják a játéktelefonra emlékeztető készüléket, amihez ugyanakkor normál előfizetés kell hozzá. A kütyü tud helymeghatározást is, sőt lehallgatásra is alkalmas: egy SMS-ben elküldött kóddal belehallgathatunk a mobil, illetve a gyerek környezetébe.

„A gyerek rémületét csak felerősíti a szülők idegessége"

Fontosak az óvintézkedések, de szülőként arra is érdemes felkészülni, hogyan viselkedjünk, amikor végre előkerül a gyerek. „Kristóf öt éves volt, amikor először elmentünk a helyi élményfürdőbe, persze hatalmas volt a tömeg, és sikerült el is kavarodnia, amikor pár pillanatra szem elől tévesztettük - mondja Angi, egy nyolc éves kisfiú anyukája. - Én azonnal tiszta ideg lettem, egyfolytában azon járt az eszem, hogy úristen, elrabolták. Úgy tíz perc elteltével, ami akkor sokkal többnek tűnt bemondták a hangosba a nevét. Rohantunk a főpénztárhoz, ott ült megszeppenve, egy pasi mellett. Hirtelen azt sem tudtam, mit szóljak, rákiabáltam: „Hol voltál?!" A pasi, aki valami strandos alkalmazott lehetett, rám is szólt, hogy ne így, mert a gyerek sokkot kapott - mondja az anyuka, aki úgy gondolja, hogy a történtek miatt addig boldog, óvodás kisfia megváltozott. - Sírt, amikor otthagytuk az oviban, vagy ha később mentünk érte. Nem akart ott aludni, azt mondta az óvónőknek, hogy fáj a szíve, szívreccsenése van. A boltban megrémült, ha csak egy pillanatra is szem elől tévesztett, ezért a mai napig szólok neki, ha arrébb megyek egy sorral."

Alkoholos filc, karszalag és nyomkövető – hogy ne kallódjon el a gyerek


Csakhogy a gyerekekben általában nem hagynak mély nyomot a Kristóféhoz hasonló esetek, ha a szülők nem spilázzák túl a dolgokat. „A riadt kisgyerek rémületét csak felerősíti, ha az anyukáján, apukáján is ijedtséget lát - magyarázza dr. Battonyai Tünde, pszichiáter. - Még akkor is, ha nagyon megijedtünk, meg kellene próbálni uralkodni magunkon. Ne szidjuk, inkább szeretgessük, nyugtassuk meg a kicsit, érezze, hogy nincs semmi baj. Aztán később, amikor már megnyugodott, megbeszélhetjük, hogy mi történt, de akkor is inkább dicsérjük meg, hogy bátor volt, ügyesen helytállt, hiszen meg tudta mondani a nevét is. Ne az maradjon meg a gyerekben, hogy milyen szörnyű dolog történt vele, hiszen bárkivel megeshet, hogy nagy tömegben elkavarodik" - teszi hozzá a szakember, aki szerint tartós szorongás esetén mindenképpen érdemes gyermekpszichológushoz fordulni, aki segít feldolgozni a helyzetet.

Megöli a bizalmat a gyerekkövető?

Mivel az okostelefon az iskolások többségének már alaptartozéka, sok szülő számára jelent kézenfekvő megoldást ezekre feltölteni különböző nyomkövető alkalmazásokat. Az már más kérdés, hogy biztonsági vagy éppen bizalmatlansági megfontolások vezérlik-e az intézkedést. „A gyermekkövető rendszernek akkor van értelme, ha abban a gyerek is partner, ha belátja, hogy nem arra megy ki a játék, hogy kémkedjenek utána - mondja Nagy Imre, a holagyerek.hu munkatársa. - Na persze sokan pont erre akarják használni a rendszert, csakhogy a kamaszok simán kiiktatják a „Nagy Testvért", ha nem tetszik nekik, hogy a szüleik hívogatják őket, mert a GPS nekik éppen azt jelzi, hogy nem érkeztek meg a suliba" - teszi hozzá a szakember, aki elmondja, hogy sokan érdeklődnek ugyan az androidra fejlesztett gyermekkövető után - és különösen a nagyobb nyilvánosságot kapó tragédiák után ugrik meg az érdeklődők száma - de eddig csak kevesebb, mint százan fizettek elő a szolgáltatásra.

„Mi is kipróbáltunk már egy mobilos, helymeghatározó alkalmazást, csak hogy lássuk, hol tart a technika - mondja Tamás, aki egy 11 és egy 14 éves gyerek apukája. - Az összes családtag telefonjára feltöltöttük az appot, aztán egy webes felületen követhettük egymás helyzetét. Én egyébként megbízom a gyerekeimben, arra nem használnék ilyesmit, hogy kémkedjem utánuk" - vallja be Tamás, aki szerint a gyerekek amúgy simán kiiktatják az applikációt, ha zavarja őket, és aki hajlamos a hazugságra, azt egy ilyen rendszer sem fogja megakadályozni abban.

Sőt, a kamaszok amúgy is érzékeny lelkét kifejezetten rosszul érintheti, ha úgy érzik, hogy nem bíznak meg bennük. „Ha a gyerek igényli a biztonságot, és egyetért a szüleivel a mobilos nyomkövető használatában, akkor rendben van a dolog, de ha ellenőrzésre használjuk, azzal több kárt csinálunk, mint hasznot - véli dr. Battonyai Tünde, pszichiáter. - A kamaszkorú gyerekek élete éppen arról szól, hogy függetlenedni akarnak, saját döntéseket hozni, ha pedig a szülő nem enged nekik ebben kellő szabadságot, folyamatosan csekkolni akar, azzal csak maga ellen fordítja a gyerekét. Ez a dolog már nem a gyerekről, hanem a szülőről szól, aki mindent tudni akar. Kialakul a totális bizalomhiány, az pedig sokkal súlyosabb gondokat jelenthet, mint az, hogy ha egy ideig nem tudjuk, hol a gyerek."

Alkoholos filc, karszalag és nyomkövető – hogy ne kallódjon el a gyerek


Az állatkertben nagyon gyakori, hogy elkallódnak a gyerekek - válaszolta a Nők Lapja Café kérdésére Simonyi Gábor, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa. Éves szinten kétszáz-kétszázötven gyereknek vagy szülőnek segítenek visszatalálni egymáshoz, nagyobb tömegben előfordul, hogy naponta többször is. Általában a négy és nyolc év közötti kicsik kerülnek bajba, de az ijedtség nem tart sokáig, körülbelül negyed óra alatt meg szokott oldódni a probléma, és véglegesen még senki nem tűnt el az állatkertben. „Az alapítványi boltban található karszalagot érdemes megvenni a kisgyermekes családoknak, mert ha elveszik a gyerek, gyorsabban megtaláljuk a szüleit" - mondta el Simonyi Gábor, és hozzátette, nem tervezik, hogy a belépő mellé osztanának karszalagot. A nemrég megrendezett állatkertek éjszakáján viszont a biztonság kedvéért minden gyerek kapott egy világító karperecet, és szerencsére nem is veszett el senki.

Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

sziporka7 2012-09-13 18:36

én a legtöbb gyereket egy napon sem említeném a kutyámmal, akit szinte sehova sem vihetek be, mert jaj kerülgetni kell stb... értelmes, jól viselkedik, de az áruházakban meg kerülgethetem a kölköket... már csak a déli órákban merek menni, hogy ne kelljen kölyköket kerülgetni, a múltkor a mozgólépcsőn lökött fel majdnem egy, aztán a másik kedvenc az idióta anyuka, aki az én fülembe üvölt, meg a nyamvadt kölök aki letapos, és még egy bocs se tudja elhagyni a suttyó szülő száját! felháborító!!!!

ORP 2012-09-13 18:04

"Ha bemész a boltba, akkor a gyerek nem fog ámokot futni, mindent összeszedni, leborogatni"

 

miért is nem? a póráz nem ér el a polcig, csak a te kezed?

 

viccnek sem...

 

de nem vagyunk egyformák

LINA 2012-09-13 18:02

A kisgyerek és a kutya nem egy kategória?

 

Aki nem képes a gyerekére figyelni,azt a pórázon tartás sem fogja megmenteni. De biztosan nagggyon trendi megoldás és utánozni is  fogják sokan az amcsikat. Nevelés,odafigyelés helyett is.

Sugarbaby 2012-09-13 17:46

Ha bemész a boltba, akkor a gyerek nem fog ámokot futni, mindent összeszedni, leborogatni... Persze ez nem a jólnevelt angyalkákra vonatkozik, hanem azokra az ördögfiókákra, akik előtt inkább lehúznák a redőnyt

Sugarbaby 2012-09-13 17:44

Yesss

Néha én kapok frászt más kölykétől. Olyan sebességgel képesek a "szakadék" felé rohanni, hogy ember a talpán, aki levadássza őket. Ha a póráz elég hosszú ahhoz, hogy esni azért megtanuljanak, akkor hajrá!

ORP 2012-09-13 17:36

Ja, és ha bemész a boltba, kikötöd a póznához....

Egyébként mekkorát? 1-2-3-5 méterest?

egy ember hány pórázt vezethet?

 

és akkor majd a póráz(ok)on esel át, vagy lépsz rá, rántva gyereket, kocsit, bármit

 

tényleg jók az amik!

sziporka7 2012-09-13 17:16

pórázt a kölökre! ezer éve mondom... nem kellene más kölykét kerülgetnem stb... amerikában bevett szokás, hogy hám, és póráz van a gyereken... nem hülyeség!

Nők Lapja Cafe 2012-09-13 17:16

Aki vesztett már el gyereket tömegben, tudja milyen érzés. Kiderült, hogy a családok a karszalagos azonosítóktól a mobilos nyomkövetőkig sok mindent bevetnek azért, hogy ez ne következzen be.

Nők Lapja Café: Gyerekkövető, picifon, karszalag - hogy ne vesszen el a gyerek

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Top 10

Az Aranykönyv szavazás a második fordulóhoz érkezett.
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma81 Hozzászólások száma9
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma74 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69