Család

“Nem lázadnak, ha nincs mi ellen”

A tiltás kiment a divatból, a középiskolák manapság inkább a diákok józan eszére bízzák, milyen külsővel jelennek meg az iskolában. Ettől azonban mégsem több az egy osztályra jutó zöld hajú, pandamacira sminkelt, agyonpiercingelt tini. Sőt.

Tinédzserkorban túlcsordul az önkifejezési vágy: a trendinél is lehetőleg néhány fokkal trendibb, vagy direkt a trendeket tagadó megjelenés, a minimum „érdekes” öltözködés, a színesebbnél színesebb, vagy épp feketébbnél feketébb sminkek (mű)körmök, gyakran váltakozó frizurák időszaka ez. Ami teljesen rendjén is lenne, viszont tény, hogy mindez egybeesik a középiskolás évekkel. Vajon mennyire tolerálják a magyar középiskolák 2012-ben a stíluskeresés ilyesfajta megnyilvánulásait? Mi az, ami tilos, és mit nem kell vagy nem lehet tiltani? Utánajártunk.

Szabály: a jó ízlés

 

„Nem lázadnak, ha nincs mi ellen”

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban nem szabályozza a házirend a tanulók öltözködését, mint ahogy a sminket, hajfestést és a műkörmöt sem tiltják. Az iskola osztályfőnöki munkaközösségének vezetője, Vajda Éva a Nők Lapja Cafénak elmondta, vélhetőleg éppen ezért nem jellemző, hogy a tanulók különösebben extrém külsővel jelennének meg az iskolában. „Nem lázadnak, ha nincs mi ellen” – fogalmazott, s elárulta, hogy az elmúlt években az intézményben nem nagyon fordult elő olyasmi, hogy valakivel például le kellett volna mosatni a sminkjét vagy fel kellett volna öltöztetni. Egyetlen esetet említett, amikor egy diák zöldre festette a haját, azonban őt sem büntették meg ezért, csupán elbeszélgettek vele.

„Nem lázadnak, ha nincs mi ellen”Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban egyvalami szabályozza a tanulók külső megjelenését, nevezetesen a jó ízlés – tudtuk meg Gáncs Zsuzsa iskolamenedzsertől. „Attól, hogy az iskola neve alternatív, a diákok még nem öltözködnek alternatív módon” – jegyezte meg viccesen. A megengedő hozzáállás náluk is működik, a fiatalok az egyéniségüknek és persze a divatnak megfelelően öltözködnek, sminkelnek, de a szélsőségektől általában önként tartózkodnak. És hogy mi történik akkor, ha valaki mégiscsak túllő a célon? Nos, azért sem jár semmiféle büntetés. „Legfeljebb annyit mondunk neki, hogy nem áll jól, aztán majd ő eldönti, akarja-e továbbra is viselni” – mondta Gáncs Zsuzsa.

A Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban is a diákokra bízzák, milyen külsővel jelennek meg az iskolában, ennek ellenére nem túl gyakoriak az extremitások – tudtuk meg Cserép Szilviától, a magyar–angol tagozat tagozatvezetőjétől. Ami miatt viszont gyakrabban rá kell szólni a tinikre, az az, ha nem az időjárásnak megfelelően öltöznek fel, például télen derékvillantós felsőben és rövid kabátban járnak, azonban az ilyesmivel sem ízlésbeli gondja van az iskolának, inkább a tanulók egészségét igyekeznek óvni.

Életszerű?

 

„Nem lázadnak, ha nincs mi ellen”Az egyik egyházi középiskola tanára – aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le – elmondta, hogy náluk a házirend 10. évfolyamáig tiltja mindenfajta smink, körömlakk vagy műköröm viselését, valamint a hajfestést, 11. és 12. évfolyamon viszont már valamivel megengedőbbek: csupán az erős arcfestés, a műköröm és a természetellenes hajszín tilos. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabályozást meglehetősen nehéz betartatni, hiszen tanár és diák nem mindig ért egyet abban, hogy például meddig visszafogott egy smink, vagy mi számít természetellenes árnyalatú hajszínnek, és ebből bizony gyakran származnak konfliktusok. A lapunknak nyilatkozó pedagógus személy szerint inkább feloldaná a tilalmakat. „Teljesen felesleges azzal megalázni egy 16 éves lányt, aki teszem azt kicsit erősebben húzta ki a szemét, hogy kizavarom az óráról arcot mosni, ha a tananyagból egyébként jól felkészült.”

A budapesti Zöld Kakas Líceumban értéknek tekintik, ha a tanulók színesek, különbözőek, és kifejezik a személyiségüket, így az önkényuralmi jelképeken kívül gyakorlatilag bármit viselhetnek, beleértve akár a piercingeket, tetoválásokat is. „Legyenek önmaguk. Ha ettől jól érzik magukat, és másokat nem akadályoznak vele, akkor miért ne? Örülünk neki. Ez az életszerű” – mondta Varga Gabi, mentor. Persze ha a diák érdeke úgy kívánja, akár a külső megjelenéséről is leülnek vele beszélgetni: „Ha például egy lány apró miniszoknyákban, mélyen dekoltált felsőrészekben jár, feltesszük neki a kérdést: akarod, hogy a férfiak egy darab húsnak nézzenek? Észérvekkel igyekszünk hatni rájuk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top