Család

Házi szendvicsek 150 forint alatt

Megkened a zsemlét, rápakolod a párizsit, és már indul is a gyerek a suliba? Pedig egy kis időráfordítással vihetne valami egészen mást, és az se lenne drágább...

Iszonyat nagy sikernek örvendenek a DIY (Do It Yourself! Csináld magad!) kreatív blogok. A csajok otthon barkácsolnak, hímeznek, varrnak, de tessék ezt az elméletet a konyhai dolgokba is átültetni! A házi péksütemények után jól jöhetnek a szendvicsek is.

Lássuk be: ami egészséges, az igen sokszor egyáltalán nem is pénz kérdése. Sokszor egyszerűen csak lusták vagyunk. Könnyebb elcsábulni a felvágottas pultnál, mint 2 perc alatt megsütni egy csirkemellet és ebből készíteni a gyerek tízóraiját. Vagy tojást főzni a tojáskrémhez. Vagy borsót a mentás borsókrémhez. Esetleg májat sütni egy kis hagymán, hogy a friss májas díszelegjen a zsemlében. Azonban ha számolunk, könnyen rájöhetünk, hogy otthon főzőcskézni sokkal kifizetődőbb. Segíthet a gyerek is a konyhában. Ez rögtön remek lehetőséget biztosít arra, hogy csevegjünk is vele. Lazább a hangulat, még a kamasz gyerek is könnyebben mesél. A kicsik meg még lelkesen segítenek is…

És ha ez valakit nem győzött volna meg, hogy DIY, akkor elég csak elolvasni az előrecsomagolt szendók feliratait, mi minden rémséggel van tele és sokkal drágábbak is. Bizonygassam még? Egészségesebbet, olcsóbban! Csináljátok házilag. DIY!

Házi szendvicsek 150 forint alattSnidlinges tojáskrémes zsemle

Fél tojás: 30.-
Zsemle: 40.-
Paprika: 2 szelet: 20 .-
Só, bors, kacsazsír: 20.-
110 Ft

Snidlinges tojáskrém (10-12 szendvicshez)
4 tojás
1 csokor metélőhagyma
Só, bors
2 ek kacsazsír

A tojásokat keményre főzzük, majd megtörjük és felkockázzuk. A kacsazsírral, sóval, borssal kikeverjük (bele is turmixolhatunk, hogy még krémesebb legyen). A metélőhagymát apróra vágva hozzákeverjük.

Házi szendvicsek 150 forint alattCsirkehúsos, sajtos szendvics:

4 dkg csirkemellfilé: 65 .-
1 salátalevél: 5 Ft
Zsemle: 68.-
1 szelet sajt:  8.-
146.-

A csirkét a már tanult módon megsütjük, majd felvágott helyett egyszerűen betesszük a szendvicsbe.

 

 

 

Házi szendvicsek 150 forint alattCsirkemájas paradicsomos szendvics

1 kifli: 65.-
Májkrém házilag: 10 Ft
Uborka: 15 Ft
90.-

Hozzávalók egy közepes adag pástétomhoz

0,5 kg csirkemáj
1 ujjnyi kolozsvári vagy valamilyen füstölt szalonna
1 evőkanál kacsa- vagy libazsír
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, mustár, majoránna
0,5 dl tejszín
egy kevés bor – elhagyható

A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk, és amennyire lehet, megszárítjuk, ezután aprítógéppel a lehető legapróbbra, szinte krémszerűre „vágjuk”. A szalonnát a zsírral együtt felhevítjük, majd jöhet bele a vöröshagyma. Világosbarnára sütjük, majd rádobjuk a májat és a fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük borssal és majoránnával, majd hozzáadjuk a tejszínt és a bort. A májat csak addig sütjük, hogy épphogy átsüljön, a túlsütött máj ugyanis kemény lesz. Miután kicsit kihűlt, botmixerrel vagy késes aprítóval összeturmixoljuk. Ha kell, sózzuk, és egy kevés mustárt is adunk hozzá, majd gépi habverővel habosra keverjük.

Tipp: Mivel a máj hamar oxidálódik, ezért érdemes olvasztott kacsazsírral bevonni a tetejét, hogy ne barnuljon meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top