Család

Háromszor annyit cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Egy gyerek legfeljebb a súlyának 10 százalékát cipelhetné, ehhez képest a kisdiákok ma 6-8 kilós "batyukkal" teszik meg az iskolába vezető utat.

Egy rosszul megválasztott iskolatáska gerinc-, derék- és hátfájást okozhat, és akár maradandó károkat az éppen fejlődésben lévő szervezetben. A félvállra dobott vagy súlyosan megpakolt hátizsákokat kimondottan tiltják a szakemberek.

„Lemértük: 7 kiló”

„Most már a legtöbb szülő odafigyel arra, hogy erős és gerinckímélő legyen a táska – meséli Winkelbauer Anita, kétgyermekes anyuka. – Marcié is olyan, mert iszonyú nehéz, de első-második osztályban legalább meg lehetett tenni azt, hogy hétfőn bevitték az összes cuccot, és csak pénteken hozták haza.” Anita már az első perctől figyel arra, hogy kisfia nehogy megterhelje a gerincét. Otthon lemérték az összes könyvet, füzetet, amit naponta cipelnie kell: 7 kilót mutatott a mérleg. „Elsőben a »kényelemre mentünk«, meg hogy elbírja a cuccot, de nem bizonyult túl tartósnak a táska. Másodikra már olyan hátizsákot találtunk, amibe minden belefért, tartós, jól eloszlik a súly benne, és ha tönkremenne, kicserélik és nem is annyira drága. De általában a sulikapuig én viszem a táskát, meg hazafelé is a kocsiig. Rettenetesen nehéz” – meséli Anita, aki egyébként nem is ismerte a hivatalos ajánlást, ami szerint a gyerekek testsúlyuknak legfeljebb 10 százalékát cipelhetik. Marci most körülbelül 25 kiló, tehát 2,5 kiló lenne az ő hátának a maximum…

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Gyúrnak a sulira

Matesz Mariann gyógytestnevelő, edző szerint a gyerekek hátának izomzata egyáltalán nincs felkészülve a cipekedésre, a félvállra csapott vagy más divattáskák kimondottan ártanak a gerincüknek.

„Az előírt súlynál többel semmiképpen ne engedjük el a gyerekeket az iskolába, az ugyanis nagyon komoly, akár maradandó károsodásokat okozhat a még fejlődésben lévő gerincoszlopnak. A legjobbak az egyre többször használt gurulós táskák, vagy az, ha egyáltalán nem cipekedik a kisiskolás” – mondja a szakember, aki szerint mindemellett már egész kicsi korban lehet őket edzeni. „Nagyon fontos lenne a mélyháti és a hasizmok megmozgatása, például ha szeretnek gurulni oldalirányba, guruljanak úgy, hogy a fejüket és a lábukat nem érintik a talajhoz, ez nehéz gyakorlat, de jó a hátnak is és a hasnak is egyaránt. Vagy játszhatunk velük szerepjátékokat is. Hogy például: képzeljétek, hogy fák vagytok az erdő közepén. Jön a viharos szél, és olyan erősen fúj, hogy a fák jobbra-balra hajolnak. Picit fúj a szél, majd egyre erősebben. Lehet adagolni a terhelést okosan” – mondja Mariann. 

Egészség 67 ezerért

Vásárláskor alapszabály, hogy a táskát ugyanúgy fel kell próbálni, mint egy ruhadarabot. Fontos, hogy erősebb anyagból készüljön, szivacsos, merevített háttal. Ne csúszkáljanak szét benne a könyvek, legyenek kisebb rekeszei is. Fontos, hogy legyen tartása és minél jobban rásimuljon a gyerek hátára. Az sem árt, ha az alja erősebb anyagból készül. Drága, de az egyik legnépszerűbb „egészséges” táska erős műanyagból készült, iskolai, túra-, sport- és laptoptáskának is alkalmas, és a hát vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet. 67 ezer forint fölött kezdődik az ára, de ilyen az ideális iskolatáska. A szomorú az, hogy egészséges darab csak ennyiért kapható…

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Fontos, hogy tájékozódjunk előre, a gyereknek mennyi holmit kell naponta magával vinnie, lesz-e az iskolában szekrénye vagy más tárolási lehetősége, ahol otthagyhatja azokat a könyveket, atlaszokat, egyebeket, amire az otthoni tanulásnál nincs szüksége. Sajnos azonban vannak iskolák, amelyek nem engedik a diákoknak, hogy bent hagyjanak bármit is. Még szerencse, hogy kiskorban még inkább mi, felnőttek cipekedünk a kicsik helyett.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna
Rosszak a hagyományos iskolák?
Egy szelet kenyér jut egész napra az iskolásoknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top