2017. 08. 18. Ilona

Háromszor annyit cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy gyerek legfeljebb a súlyának 10 százalékát cipelhetné, ehhez képest a kisdiákok ma 6-8 kilós „batyukkal” teszik meg az iskolába vezető utat.

Egy rosszul megválasztott iskolatáska gerinc-, derék- és hátfájást okozhat, és akár maradandó károkat az éppen fejlődésben lévő szervezetben. A félvállra dobott vagy súlyosan megpakolt hátizsákokat kimondottan tiltják a szakemberek.

„Lemértük: 7 kiló”


„Most már a legtöbb szülő odafigyel arra, hogy erős és gerinckímélő legyen a táska – meséli Winkelbauer Anita, kétgyermekes anyuka. – Marcié is olyan, mert iszonyú nehéz, de első-második osztályban legalább meg lehetett tenni azt, hogy hétfőn bevitték az összes cuccot, és csak pénteken hozták haza.” Anita már az első perctől figyel arra, hogy kisfia nehogy megterhelje a gerincét. Otthon lemérték az összes könyvet, füzetet, amit naponta cipelnie kell: 7 kilót mutatott a mérleg. „Elsőben a »kényelemre mentünk«, meg hogy elbírja a cuccot, de nem bizonyult túl tartósnak a táska. Másodikra már olyan hátizsákot találtunk, amibe minden belefért, tartós, jól eloszlik a súly benne, és ha tönkremenne, kicserélik és nem is annyira drága. De általában a sulikapuig én viszem a táskát, meg hazafelé is a kocsiig. Rettenetesen nehéz” – meséli Anita, aki egyébként nem is ismerte a hivatalos ajánlást, ami szerint a gyerekek testsúlyuknak legfeljebb 10 százalékát cipelhetik. Marci most körülbelül 25 kiló, tehát 2,5 kiló lenne az ő hátának a maximum...

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna


Gyúrnak a sulira


Matesz Mariann gyógytestnevelő, edző szerint a gyerekek hátának izomzata egyáltalán nincs felkészülve a cipekedésre, a félvállra csapott vagy más divattáskák kimondottan ártanak a gerincüknek.

„Az előírt súlynál többel semmiképpen ne engedjük el a gyerekeket az iskolába, az ugyanis nagyon komoly, akár maradandó károsodásokat okozhat a még fejlődésben lévő gerincoszlopnak. A legjobbak az egyre többször használt gurulós táskák, vagy az, ha egyáltalán nem cipekedik a kisiskolás” – mondja a szakember, aki szerint mindemellett már egész kicsi korban lehet őket edzeni. „Nagyon fontos lenne a mélyháti és a hasizmok megmozgatása, például ha szeretnek gurulni oldalirányba, guruljanak úgy, hogy a fejüket és a lábukat nem érintik a talajhoz, ez nehéz gyakorlat, de jó a hátnak is és a hasnak is egyaránt. Vagy játszhatunk velük szerepjátékokat is. Hogy például: képzeljétek, hogy fák vagytok az erdő közepén. Jön a viharos szél, és olyan erősen fúj, hogy a fák jobbra-balra hajolnak. Picit fúj a szél, majd egyre erősebben. Lehet adagolni a terhelést okosan” – mondja Mariann. 

Egészség 67 ezerért

Vásárláskor alapszabály, hogy a táskát ugyanúgy fel kell próbálni, mint egy ruhadarabot. Fontos, hogy erősebb anyagból készüljön, szivacsos, merevített háttal. Ne csúszkáljanak szét benne a könyvek, legyenek kisebb rekeszei is. Fontos, hogy legyen tartása és minél jobban rásimuljon a gyerek hátára. Az sem árt, ha az alja erősebb anyagból készül. Drága, de az egyik legnépszerűbb „egészséges” táska erős műanyagból készült, iskolai, túra-, sport- és laptoptáskának is alkalmas, és a hát vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet. 67 ezer forint fölött kezdődik az ára, de ilyen az ideális iskolatáska. A szomorú az, hogy egészséges darab csak ennyiért kapható...

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna


Fontos, hogy tájékozódjunk előre, a gyereknek mennyi holmit kell naponta magával vinnie, lesz-e az iskolában szekrénye vagy más tárolási lehetősége, ahol otthagyhatja azokat a könyveket, atlaszokat, egyebeket, amire az otthoni tanulásnál nincs szüksége. Sajnos azonban vannak iskolák, amelyek nem engedik a diákoknak, hogy bent hagyjanak bármit is. Még szerencse, hogy kiskorban még inkább mi, felnőttek cipekedünk a kicsik helyett.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna
Rosszak a hagyományos iskolák?
Egy szelet kenyér jut egész napra az iskolásoknak

Olvass tovább

Hozzászólások

bkrisztika 2012-09-08 18:01

És a nehéz iskolatáska mellé még jön a mindennapi testneveléshez cipelendő tornacucc,mert bennhagyni nem lehet,nincs hol-legalábbis nálunk...

(Téli tornacucc: cipő, zokni, tornagatya,póló, melegitőalsó,-felső. )

hus 2012-08-24 16:50

Az igaz, mint irtam, nem ott elek, nem tudhatom az ottani  lehetosegeket.

 

Csak azert irom amit most irok, ahogy nalunk van az maskepp van.

 

Itt ugyanis nincs napkozi rendszer. Reggel 9-tol van delutan 3:30-ig  tanitas, kozben 1 oras ebedszunet.

 

De nagyon ritkan kuldenek haza munkat also tagozatos gyerekekkel. Hetvegere. Akkor igen, hiszen nem akarjak, hogy kiessenek a napi 1 oras gyakorlatbol.

Igy tevodik at a gyerekeknek az ebedre  szendvics es gyumolcs, zoldseg eves, vacsorara kerul a meleg vacsora. 

 

Az a gyerk, akit erdekel az iskola mar 6 evesen is sajat magatol gyakorol, nem kell, hogy az iskolai tanar adja ki parancskent. Ez a kulonbseg.

Nem kellene a tanarokat megutaltatni a gyerekekkel, erre fel meg a szulok is kepesek a tanarokat mindennek elmondani a gyerekek elott.

 

Ez a problema sok csaladnal. Semmi tekintelyt nem kepesek adni es mutatni a tanarok fele, akik a gyerekukkel vannak szinte egesz nap, tobbet mint ok. 

 

Problemat megoldani nem cdsk a miniszternek kell, hanem a szulok is osszefoghatnanak es felterjeszthetnenek okos-ertelmes es anyagilag gazdasagos elkepzeleseket, ami mindket reszrol jo megoldas lenne.

 

 

 

 

 

Anda39 2012-08-24 09:02

Ez a napközi-dolog sem működik ám mindenhol...mint már többször írtam, iskolája válogatja, mire van lehetősége. Nálunk például nincs is lehetőség mindenkinek napközire, nincs rá pedagógus és nincs hely! Úgyhogy kénytelen a gyerek hazavinni a holmiját és otthon leckézni.

hus 2012-08-24 06:09

De csak munkafuzetet nem lehetne hazavinni?

 

Miert?  Egyebkent csak akkor kellene  haza vinni, ha nincs kesz a feladat a napkoziben. Az sem lehetne mindennapos. Ugy gondolom. 

Regen ugy volt, hogy ott lehetett megcsinalni a lecket es otthonra csak az maradt, amit valami miatt nem sikerult elkesziteni. De az sem mindig.

 

Egy gyereknek elegnek kellene lenni az iskolai munkanak akkor, ha meg kicsik, 1, 2 osztalyosok nem kell oket megeroltetni. Az a baj, hogy tul sokat  akarnak toluk es ez altal feszultte teszik az iskolai napjukat.

 

Egyebkent a feladatokat le is lehetne masolni es csak papirlapot kellene hazavinni a gyerekeknek.  Igaz, reg nem jartam az orszagban, csak gondolkodom. 

 

bigacsiga2 2012-08-23 12:38

Szukseg van a tankonyvre otthon egyaltalan?  Miert?

 

---

Igen.

 

Munka tankönyvek vannak, ami egyben könyv és munkafüzet is.

Ezért is nem lehet, hogy egy könyvből több gyerek tanukjon, mert ki kell tölteni a könyvet a haladáshoz.

 

 

 

bigacsiga2 2012-08-23 12:32

Nálunk idén vezetik be az elektronikus naplót, már kaptak is hozzá notebookokat a tanárok. Kíváncsi leszek, jobb erősödik-e a komunikáció az iskola és a szülök között. Az igazgatónő ugyan is ezt is felhozta mint pozitív lehetőséget.

 

 

bigacsiga2 2012-08-23 10:02

Azért nincs beszekrényezve a folyosó, mert tűzrendészetileg nem engedélyezett.

A legtöbb iskola nem úgy épült, hogy a szekrényeket belekalkulálták, így utólag nem tehetők ki a folyósora.