Háromszor annyit cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Egy gyerek legfeljebb a súlyának 10 százalékát cipelhetné, ehhez képest a kisdiákok ma 6-8 kilós „batyukkal” teszik meg az iskolába vezető utat.

Egy rosszul megválasztott iskolatáska gerinc-, derék- és hátfájást okozhat, és akár maradandó károkat az éppen fejlődésben lévő szervezetben. A félvállra dobott vagy súlyosan megpakolt hátizsákokat kimondottan tiltják a szakemberek.

„Lemértük: 7 kiló”


„Most már a legtöbb szülő odafigyel arra, hogy erős és gerinckímélő legyen a táska – meséli Winkelbauer Anita, kétgyermekes anyuka. – Marcié is olyan, mert iszonyú nehéz, de első-második osztályban legalább meg lehetett tenni azt, hogy hétfőn bevitték az összes cuccot, és csak pénteken hozták haza.” Anita már az első perctől figyel arra, hogy kisfia nehogy megterhelje a gerincét. Otthon lemérték az összes könyvet, füzetet, amit naponta cipelnie kell: 7 kilót mutatott a mérleg. „Elsőben a »kényelemre mentünk«, meg hogy elbírja a cuccot, de nem bizonyult túl tartósnak a táska. Másodikra már olyan hátizsákot találtunk, amibe minden belefért, tartós, jól eloszlik a súly benne, és ha tönkremenne, kicserélik és nem is annyira drága. De általában a sulikapuig én viszem a táskát, meg hazafelé is a kocsiig. Rettenetesen nehéz” – meséli Anita, aki egyébként nem is ismerte a hivatalos ajánlást, ami szerint a gyerekek testsúlyuknak legfeljebb 10 százalékát cipelhetik. Marci most körülbelül 25 kiló, tehát 2,5 kiló lenne az ő hátának a maximum...

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna


Gyúrnak a sulira


Matesz Mariann gyógytestnevelő, edző szerint a gyerekek hátának izomzata egyáltalán nincs felkészülve a cipekedésre, a félvállra csapott vagy más divattáskák kimondottan ártanak a gerincüknek.

„Az előírt súlynál többel semmiképpen ne engedjük el a gyerekeket az iskolába, az ugyanis nagyon komoly, akár maradandó károsodásokat okozhat a még fejlődésben lévő gerincoszlopnak. A legjobbak az egyre többször használt gurulós táskák, vagy az, ha egyáltalán nem cipekedik a kisiskolás” – mondja a szakember, aki szerint mindemellett már egész kicsi korban lehet őket edzeni. „Nagyon fontos lenne a mélyháti és a hasizmok megmozgatása, például ha szeretnek gurulni oldalirányba, guruljanak úgy, hogy a fejüket és a lábukat nem érintik a talajhoz, ez nehéz gyakorlat, de jó a hátnak is és a hasnak is egyaránt. Vagy játszhatunk velük szerepjátékokat is. Hogy például: képzeljétek, hogy fák vagytok az erdő közepén. Jön a viharos szél, és olyan erősen fúj, hogy a fák jobbra-balra hajolnak. Picit fúj a szél, majd egyre erősebben. Lehet adagolni a terhelést okosan” – mondja Mariann. 

Egészség 67 ezerért

Vásárláskor alapszabály, hogy a táskát ugyanúgy fel kell próbálni, mint egy ruhadarabot. Fontos, hogy erősebb anyagból készüljön, szivacsos, merevített háttal. Ne csúszkáljanak szét benne a könyvek, legyenek kisebb rekeszei is. Fontos, hogy legyen tartása és minél jobban rásimuljon a gyerek hátára. Az sem árt, ha az alja erősebb anyagból készül. Drága, de az egyik legnépszerűbb „egészséges” táska erős műanyagból készült, iskolai, túra-, sport- és laptoptáskának is alkalmas, és a hát vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet. 67 ezer forint fölött kezdődik az ára, de ilyen az ideális iskolatáska. A szomorú az, hogy egészséges darab csak ennyiért kapható...

Háromszoros súlyt cipelnek a kisdiákok, mint szabadna


Fontos, hogy tájékozódjunk előre, a gyereknek mennyi holmit kell naponta magával vinnie, lesz-e az iskolában szekrénye vagy más tárolási lehetősége, ahol otthagyhatja azokat a könyveket, atlaszokat, egyebeket, amire az otthoni tanulásnál nincs szüksége. Sajnos azonban vannak iskolák, amelyek nem engedik a diákoknak, hogy bent hagyjanak bármit is. Még szerencse, hogy kiskorban még inkább mi, felnőttek cipekedünk a kicsik helyett.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna
Rosszak a hagyományos iskolák?
Egy szelet kenyér jut egész napra az iskolásoknak

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_760877 2012-08-21 12:44

Kedvenc politikus idézetem: 

 

(miniszteriális úr közli a riporter kérdésére, hogy normális dolog-e a nehéz iskolatáska) 

 

"Az iskolatáskák azért olyan nehezek, mert a szülők teletömik minden hülyeséggel (sic!), uzsonnával, teával."

 

Anyád jól van?  

CsillagViki 2012-08-21 11:12

Megint egy gumicsont.

Igen. Irreálisan sokat cipelnek a gyerekek. De nem idén meg tavaly, hanem sok évtizede.

Az a különbség, hogy húsz-harminc-negyven éve még a legtöbb kisgyerek gyalog cipelte a nehéz iskolatáskát, most meg a többséget autóval viszik iskolába.

 

És igen, az én lányom pl. 16 kilósan kezdte az első osztályt és 12 kiló volt az iskolatáskája +  tornacucc + úszófelszerelés. (Nem lehetett az iskolában hagyni a könyveket, és hiába volt mondjuk csak 4 óra, mindent vinni kellett, mert nem volt fix órarend.)

És nem tört le a karom, hogy bevittem neki az iskolába.
Most már beviszi ő az autótól az osztályig. Eddig túlélte.

Amelie 2012-08-21 10:51

Az alsósok a napköziben megírják a leckéjüket, így a legtöbb általam ismert helyen az a szokás, hogy csak azt viszik haza (1-2 füzetet vagy könyvet), amit otthon még gyakorolnak- vagyis bár szükségük lehet napi 6-7 kilónyi felszerelésre, ezt nem cipelik magukkal.

abak 2012-08-21 10:49

A cikkben leírtak jelentős része túlzás:

 

1. Nemcsak 67 ezerért lehet egészséges táskát kapni. A gurulós, huzogatós táskát és egészségtelenebbnek tartom, mert ahhoz mindenképp egyik oldalra dől a gyerek gerince, amikor használja.

2. Lehet, hogy egy kisiskolás egész felszerelése eléri a 7,5 kilót, de ezt nem kell minden nap magukkal vinniük, főleg úgy, hogy első-másodikban átlag napi 4-max. 5 órájuk van. És a tanszerek egy részét (pl. technika doboz, rajzeszközök) benn tartják az iskolában.

 

Arra meg teljesen felesleges rászoktatni, hogy a szülő cipeli helyette.

harangocka 2012-08-21 10:44

Én anno csomószor bennhagytam néhány nagy könyvet a padomba. Így nem kellett sokat cipelni.;)

Fiatal-lány 2012-08-21 10:39

Cipelte ám a halál helyettem a táskát. Én sem fogom. 

nesze_neked 2012-08-21 10:30

elnézem őket, sokszor nagyobb a táska mint a gyerek :)

Nők Lapja Cafe 2012-08-21 10:30

Egy gyerek legfeljebb a súlyának 10 százalékát cipelhetné, ehhez képest a kisdiákok ma 6-8 kilós ,,batyukkal\" teszik meg az iskolába vezető utat.

Nők Lapja Café: Háromszor annyit cipelnek a kisdiákok, mint szabadna

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>