Család

Stresszel jár az iskolakezdés

Lassan véget ér a nyár, az ősz kezdetével változékonyabbra fordul időjárásunk. A nyári szünidőt a gyerekek számára egy sokkal megterhelőbb időszak követi: gyakran tapasztalhatunk náluk fokozott fáradtságot, fejfájást.

Szeptemberben ismét iskolába mennek a nebulók. Szülőként is, pedagógusként is gyakran tapasztaljuk, hogy az eddig örökmozgó gyermekünk fáradékonnyá, fejfájóssá, esetleg hasfájóssá válik. Sokan nem tudják, nem értik, mi okozza ezt a változást, miért betegszenek meg könnyebben a gyerekek.

Stresszel jár az iskolakezdés

A Meteo Klinika, mint a humánmeteorológiai helyzet kutatója és szolgáltatója, megadja a választ: a nyár végével változékonyabbra fordul az időjárás. Vége a kánikulának, a frontok ismét gyakrabban jönnek-mennek, mivel a közeledő téli fél év intenzívebb légtömeg-kicserélődési folyamatokkal jár itt nálunk, a mérsékelt övben. A változékonysághoz szervezetünknek nagyfokú alkalmazkodásra van szüksége.

A felnőtt, egészséges szervezet is nehezen alkalmazkodik, a gyermekek esetében pedig fokozott az időjárás hatása, hiszen ők még egy úgynevezett tanulási fázisnál tartanak, a szervezetük még csak most sajátítja el ezt a fajta alkalmazkodási folyamatot. Az időjárási stressz mellett a rengeteg iskolai feladat sokszor túlterheli a gyerekeket, kamaszkorban pedig a fokozott nyomás még intenzívebb időjárás-érzékenységi tüneteket produkálhat.

Az időjárás-változásokra nem egyformán reagálunk, így természetesen a gyermekek között is akad, aki jobban, más viszont kevésbé viseli jól ezeket a hatásokat. Vannak olyan csemeték, akik könnyedén átvészelik a változékonyságot, és vannak olyanok is, akiknek komoly problémát okoz. Fejfájás, magatartászavar, ingerlékenység, hasi panaszok is jelentkezhetnek. Az iskoláskorú gyermekeknél megjelenhet az időjárás hatása az iskolai teljesítményükben is.

Hogyan tudunk segíteni gyermekeinknek?

Az időjárási elemekkel szembeni ellenálló képességünk fejlesztése és a megfelelő életmód kialakítása lényeges szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A szervezetünket már kora gyermekkortól fel kell készíteni az időjárás okozta stressz elviselésére. Sokat kellene kint lenni a szabadban, esőben, szélben, hóban és melegben is. A megfelelő öltözetben a változatos időjárási körülményekhez is hozzá kellene szoktatni gyermekeink szervezetét, és nemcsak akkor vinni ki őket a szabadba, amikor jó idő van. Rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással szoktassuk hozzá gyermekeink szervezetét a változó időjárási viszonyokhoz!

Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Gyakori fejfájás, ízületi gyulladás, vérnyomás-ingadozás, fokozott stresszterhelés, allergiára való hajlam vagy egyéb életminőséget rontó tünetek esetén érdemes naponta tájékozódni a várható időjárási hatásokról, frontokról. Ajánlott felkeresni a Meteo Klinikát, ahol az Európai Unió és a magyar állam által támogatott több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredményeinek felhasználásával orvosok, humánmeteorológusok és természetgyógyászok által kidolgozott, tudományosan megalapozott módszerekkel segítenek az egyéni időjárás-érzékenység feltérképezésében és kezelésében.

Beteggé, boldogtalanná tesz a magány
Apró gyönyörökkel az impotencia ellen
Nem minden marihuánát mutat ki a teszt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top