Tilos osztálypénzt szedni

Szinte minden iskolában elvárják, pedig az oktatás ingyenes; nem kérhetnek kötelező pénzt a szülőktől.
Osztálypénz – amióta világ a világ, ismerjük a fogalmat. Mindig vinnünk kellett év elején (meg közben meg a végén), tábor előtt, ünnepségek előtt, meg úgy egyáltalán. Ma sincs ez másként: szinte minden iskolában van havi összeg (500–2000 Ft), amit a szülőknek le kell adniuk. Csakhogy az oktatás ingyenes, kimondottan törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék, miközben a tanszerek már amúgy is több tízezer forintba kerülnek.

Tilos osztálypénzt szedni

– Nem kérhet osztálypénzt a szülőktől a pedagógus – nyilatkozta a Magyar Nemzet című lapban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Bármiféle pénz gyűjtéséről csak a szülők dönthetnek, és a befizetés nem lehet kötelező. Az így összegyűlt pénz nem az iskoláé, még akkor sem, ha a kezelésével a pedagógust bízzák meg.

Többnyire valóban ajándékokra és rendezvények költségeinek fedezésére használják ezt az összeget, például ebből mennek kirándulni (bár az uzsonnát a szülők csomagolják), ám előfordul az is, hogy az intézmény „benyeli” a szülők forintjait, és például fogyóeszközöket vesz belőle.

Kérjük a „gyerekeseket”, írják meg, náluk van-e osztálypénz, és ha igen, mennyi pénzt mire költenek.

A 10 legmenőbb iskolatáska

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

tamtamtam 2012-08-17 16:08

"ám előfordul az is, hogy az intézmény „benyeli” a szülők forintjait, és például fogyóeszközöket vesz belőle"

 

Meg előfordul az is, hogy az ilyen fogyóeszközök (pl. fénymásolópapír) segítségével nem csak annyi tudást kapnak a diákok, ami a minimumra elég, vagyis pl. középiskolában a 20%-os középszintű érettségi megszerzéséhez, hanem annyit, amennyivel legtöbbjük a középfokú nyelvvizsgát is megszerzi még az érettségi előtt, egy részük pedig akár felsőfokút is. És ha egy iskola hosszú éveken, évtizedeken át ilyen eredményeket tud felmutatni, akkor még az is előfordul, hogy a szülők szívesebben fizetnek az iskolának a fénymásolásért, mint hogy néhány évvel később sokkal többet kelljen fizetniük majd a nyelvvizsgára való felkészítésért egy másik intézménynek vagy magántanárnak.

Mindenesetre a pénzt csak akkor szedik be, ha a szülői munkaközösség ezt előtte megszavazza. Ha nem akarnak fizetni a szülők, akkor ne szavazzák meg, egyszerű.

Prunus Spinosa 2012-08-17 16:02

Nem is értem, miért pont most jött elő a téma?!

 

CsillagViki 2012-08-17 15:48

Nagyon régóta tilos osztálypénzt szedni. Már legalább tíz éve. És tilos fizetős kirándulásra, erdei iskolába vinni a gyerekeket.
Csakhogy ez őrültség.
Mert éppen a nehéz körülmények között élő gyerekekekkel tolnának ki, ha ezt az "okos" szabályt betartanák.

 

Pont a szegény gyerek nem fog eljutni állatkertbe, színházba, kirándulni, ha tilos az osztálykirándulás, az osztálypénz. 

 

Ezért terjedet el, hogy az osztálypénzt, kirándulási, erdei iskolai díjat "hivatalosan" a szülők szedik vagy egy az osztálynak nyitott bankszámlára fizetik be. Mert az nem tilos, hogy a szülők önként gyűjtsenek kirándulásra, és a tanító/óvónő/tanár önként elkísérje a gyerekeket.

Torolt_felhasznalo_511611 2012-08-17 15:40

Ó szuper,nagyon,de nagyon színvonalas cikk a Nők Lapjától..Még sok ilyet várok.És az előző mondatom ellenkezőjét gondolom:

 

Miért kell még jobban lejáratni az amúgy sem presztízs értékű tanári szakmát?

Valóban jó lenne ha az állam biztosítaná az iskolába a szükséges WC papírt,papírzsepit,szappant a felszerelelést a karácsonyi ajándék,az anyák napi meglepetés készítéséhez.Még jobb lenne,ha biztosítaná minden gyerkőcnek az évenkénti táboroztatást.

Ja ezt nem tudja felmutatni!

Akkor ne is fizessen a szülő?

Ne fújja ki az orrát a gyerek,menjen a bokorba,ne használja a szappant,az anyák napi ünnepségen ne adjon nekem egy szál gerberát.Ez most komoly?!Én is azt szeretném,ha nem kelle osztálypénzt fizetni,csak ha ezt más nem fizeti ki,akkor neki kell... 

Torolt_felhasznalo_567762 2012-08-17 15:40

Megértem a felháborodásodat, de nem olvastál figyelmesen. Ti megszavaztatjátok, de van, ahol kötelező. A cikk ez ellen emel szót.

Torolt_felhasznalo_599243 2012-08-17 15:38

 

 

Nagyon járatlan a témában a cikkíró.

 

Évtizedek óta a szülői értekezleteken beszélik/szavazzák meg, szedjenek-e, ill. mennyi legyen az összeg. Okos tanerő a szoc. érában sem maga szedte, most meg már 20-on éve TILOS is szednie, úgyhogy fölösleges a hisztikeltés és a tanárok lejáratásának megpróbálása már akárhányadszor. 

Marcsi175 2012-08-17 15:27

Szép napot mindenkinek!
Marcsi vagyok és tanítok egy általános iskolában! Felháborított az "osztálypénzzel" kapcsolatos cikk! Minden iskolában van osztálypénz, de téves az az információ, hogy a pedagógus kezeli!!! Ahol így van törvénytelenséget követnek el! A szülői munkaközösség három tagja kezeli a pénzt! Szintén törvényellenes " elnyelni" az osztálypénzt! Ebből a pénzből fizetjük az év közben szükséges papírzsebkendőt,wc-papírt, szalvétát! Sok gyerek ennek a pénznek a segítségével jut csak el színházba, múzeumba, kirándulni! Ebből álljuk a Mikulás,karácsony,húsvét apró meglepetéseit! A szülők év elején megszavazzák, hogy legyen, vagy sem! Természetesen ha kirándulni megyünk, csomagolni kell az uzsonnát, de ha ezen a napon iskolában kellene lenni, akkor fizetni kéne az ebédet!

Nők Lapja Cafe 2012-08-17 15:27

Szinte minden iskolában elvárják, pedig az oktatás ingyenes; nem kérhetnek kötelező pénzt a szülőktől.

Nők Lapja Café: Tilos osztálypénzt szedni

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>