Tilos osztálypénzt szedni

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Szinte minden iskolában elvárják, pedig az oktatás ingyenes; nem kérhetnek kötelező pénzt a szülőktől.
2012. 08. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Osztálypénz – amióta világ a világ, ismerjük a fogalmat. Mindig vinnünk kellett év elején (meg közben meg a végén), tábor előtt, ünnepségek előtt, meg úgy egyáltalán. Ma sincs ez másként: szinte minden iskolában van havi összeg (500–2000 Ft), amit a szülőknek le kell adniuk. Csakhogy az oktatás ingyenes, kimondottan törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék, miközben a tanszerek már amúgy is több tízezer forintba kerülnek.

Tilos osztálypénzt szedni

– Nem kérhet osztálypénzt a szülőktől a pedagógus – nyilatkozta a Magyar Nemzet című lapban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Bármiféle pénz gyűjtéséről csak a szülők dönthetnek, és a befizetés nem lehet kötelező. Az így összegyűlt pénz nem az iskoláé, még akkor sem, ha a kezelésével a pedagógust bízzák meg.

Többnyire valóban ajándékokra és rendezvények költségeinek fedezésére használják ezt az összeget, például ebből mennek kirándulni (bár az uzsonnát a szülők csomagolják), ám előfordul az is, hogy az intézmény „benyeli” a szülők forintjait, és például fogyóeszközöket vesz belőle.

Kérjük a „gyerekeseket”, írják meg, náluk van-e osztálypénz, és ha igen, mennyi pénzt mire költenek.

A 10 legmenőbb iskolatáska
Címkék: iskola osztálypénz
Olvass tovább

Hozzászólások

trivial 2012-08-23 17:45

Uramatyám, most már kiderült, hogy nemcsak éhbérért tanítom, nevelem más gyerekeit, de még tolvaj is vagyok. De én esküszöm, hogy tankötelezettsége idejére szigorúan magántanulónak adnám a gyerekem, és otthon tanítanám, ha azt gondolnám, tolvajok a nevelői, akik maguknak teszik el az osztálypénzt, vagy akár tíz forintot is belőle. MErt lopás szempontjából nincs különbség az összeget illetően. Remélem, a te gyereked is otthon tanítod, és nem bízod rá a pedagógusokra az erkölcsi nevelését!!!! (hozzáteszem, hogy középiskolában nálunk is tűnt el diákkézen osztálypénz. De tanárén még nem hallottam ilyet.) Nem gondolom, hogy bármelyik pedagógusnak megérne ennyit a tanári pályája, etikája, élete.

csakmoni 2012-08-23 14:19

Nálunk minden kirándulás után tételes elszámolást kell készíteni, csatolni a belépőket, buszjegyeket stb., és beírni, ki mennyit fizetett ( a tanár is, saját zsebből "kirándulunk"!) mennyi a maradék, mennyit kapnak vissza fejenként a gyerekek, velük aláíratni, ha átvették: na ezt mind ellenőrzi és aláírja a SZMK-s szülő, és megy az irattárba. 

Rég nem szedünk "osztálypénzt", és nálunk nem kapnak "ajándékot" a tanárok. Pedagógusnap, névnap, rég a múlté. Már a tanévzáró után is elég egy váza, régebben még a felmosóvödörben is virág volt. A szülők anyagi helyzete mellett ez természetes is.

Csak ezt a köpködést fejezné már be mindenki, elkeserítő, hogy a remek fizetésünk mellé még meg is aláznak.

November5 2012-08-23 12:12

Mindezt tapasztalatból írom.

 

4 éven keresztül kezeltem osztálypénzt. Én is azt mondtam, hogy első a családi megélhetés. Fizessen villanyszámlát, étkezést a gyerekének stb.

 

De! A nem fizetők közül egynek sem volt annyi vér a pucájában, hogy oda jöjjön hozzám és négyszemközt!!!!! megmondja mindezt.

Kerestem volna más megoldást a fizetés kiegyenlítésére.

Pl volt iskolai papírgyűjtés, amiről hónapokkal előbb tudtunk. Ha hozott volna újságot, hát én bevésem neki a havi 500 ft-ot, amit az osztály kapott a gyűjtött papírok után.

Vagy volt iskolabál, ahová kerestek ruhatárost, büfést, dekoráció készítéshez embert. ha oda jön és azt mondja: bocs, pénzt nem tudok adni, de este beállok ruhatárosnak, akkor el is van intézve a dolog és én is tudok a többi, felháborodott szülőnek érvelni, hogy így járult hozzá a közösségi élethez.

De ilyen nem történt.

 

Ráadásul a többi gyerek által összehordott újsággyűjtési pénzt is bedobták a közösbe és abból lett kifizetve a kirándulás buszköltségének nagyobbik része.

 

Még mindig igazságtalannak tartod ahogy vélekedem erről. Hidd el, hogy a szociális érzékenységem végét jártam már. Mert a több állásban dolgozó szülők érve ellen nem tudok és nem is kívánok tiltakozni.

Igazuk van, ha tetszik, ha nem.

 

A gyermekvállalás felelősségébe pedig az anyagi mérlegelés is beletartozik. Illetve az is, hogy a gyerekemnek megmagyarázom, hogy mire futja a családnak és mire nem. De biztosan nem kezdek el ilyen ügyekben másokat hibáztatni.

Igen, én is mondtam hó végén a gyermekeimnek, hogy nincs csoki, édesség, mert arra már nem futja más, vagy épp kényeztető nyaralás hetekig, csak egy szerény, pár napos pihenés.

Megértették és a szülői imázsunk sem sérült. Többre értékelték az igyekezetünket és azt a pár napot, amit mégis csak sikerült kigazdálkodni a pihenésre. Vagy a fizetéskor kapott csokit...

 

lehet én vagyok a kivétel, de szerintem a gyerek nyugodtan megtapasztalhatja a lemondást is és a közösen hozott áldozatokat.

Ha nem futja, akkor nem megy kirándulni.

Másokat hibáztatni azért, mert futja nekik kirándulásra és ezért lelkiismeretfurdalást okozni másnak - szintén nem tisztességes dolog.

 

De, ha már a tanárok is a képbe kerültek...

Az osztályfőnök kijelentette, hogy akkor Ő kifizeti azoknak a költségét, saját zsebből, akinek nem futja. Biztosan olyan sok fizetést kap, ugye?

Ilyenkor hová tűnik a betyárbecsület, hogy azt mondja a szülő: ezt azért már nem!

 

Csak rövidre lehet zárni ezt a problémát. Nincs osztálypénz, mindenki fizeti a gyereke után a felmerülő költségeket.  

 

girl27 2012-08-23 11:48

Amikor én voltam iskolás, mindig volt osztálypénz felelős, főleg a gimiben és az illető rendszeresen abból vett magának a büfében péksütit. Ha az osztálykirándulás 30 ezerbe került és megmaradt plusz 5 ezer, azt simán eltette. Csak az utolsó év végén derült ki. El tudom képzelni, hogy a tanárok is simán megcsinálják ezt.

banki.andrea 2012-08-23 11:34

Azt sem igazán értem,hogy a fénymásolásért miért kell külön fizetni,egyaltalán mit kell annyit fénymásolni?A tanuláshoz elvileg ott vannak a méregdrága könyvek,egyebet meg,miért a mi költségünkön?

banki.andrea 2012-08-23 11:31

Hát nálunk külön szed az iskola pénzt a fénymásolásra,meg tisztálkodószerekre.Az osztálypénz meg igenis "kötelező",mert ha 22 szülőből 19 megszavazza, akkor mit tudsz csinálni?
A nagyobbik gyerekem másik suliba jár,ott nincs külön pénz a wc papírra, stb.,viszont fogalmam sincs,mire fizetjük az ossztálypénzt,azon kívül,hogy a tanárok évvégi ajándékát finanszírozzuk belőle.Majd,a szalagavatóra,meg a bankettre kell, állítólag!Hát nagyon kíváncsi vagyok!

sáfrány 2012-08-20 11:24

Nem igazán szólt egy szülő sem.Ezért javasolta az ofő, hogy a második évben azok ne fizessék az osztánypénzt, akik első évben fizették.Én is többször morgok, hogy mindig csak pár gyerek vesz részt az  osztályból az iskola életében, de nem tudunk mit tenni.

Az én gyerekem mindig ott marad pakolni a bulik után , mindig segít, de más gyerekre nemigen ,az ofő is hiába próbálkozik.

Arra gondoltam, hogy következő szülőin felvetem a témát, de úgy is csak hallgatni fognak.

Pl tavasszal nyert a suli egy pályázaton és a sulinak vendégül kellett látni a képviselőiket, lányomat jelőlték ki szervezőnek, de nehezen ment, mert szinte senki sem akart semmit vinni, pedig ezek nem nagy összegek, egy kis házisüti egy ásványvíz...A végén jól sikerült és megdicsérték, sokat dolgozott érte.Nem értem mások, miért ilyen közömbösek.

Mindenesetre én büszke vagyok rá, hogy ilyen és remélem ilyen is marad!