11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az iskolában sok fontos dolgot megtanultunk; például azt, hogy az Amazonas a világ leghosszabb folyója vagy azt, hogy nyolc kettes alapú logaritmusa három, de azért volt, ami kimaradt a tananyagból.
Írta: Kessel Kriszta2012. 08. 14. Család rovat 

 

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 1. Bunkerépítési terv

Egyelőre azért nem dobálózunk atombombákkal, mert mindenkinek van, aki számít, és mindenki a másikétól fél, de azért nem árt felkészülni arra, amikor valaki majd egyszer elnéz valamit egy katonai radaron. Építsünk egy bunkert! Vészhelyzetben tíz-húsz percünk lesz, hogy odaérjünk. Ha ez kevés, akkor megoldás lehet a pince, vagy egy hely, ami magasabban van a tizedik emeletnél. Jó tudni.

2. Szívmasszázs

Ha valaki a szemünk láttára kap szívrohamot, tudjuk, hogy mit kell tenni? Hát nagyjából... Nem ártott volna, ha az iskolában megmutatják, pontosan hogyan is kell nyomkodni egy ember mellkasát ahhoz, hogy magához térjen.

3. Kottaolvasás

Lehet, hogy nem a legfontosabb dolog a világon, hogy zenét tudjunk „olvasni”, de ha valaki már második nyelvet tanul, vagy akár harmadikat, akkor elgondolkodtató: mondjuk a cirill betűk miért fontosabbak a hangjegyeknél? Arról nem is beszélve, hogy mennyi időt pazaroltunk a szolmizálásra. Bach és Beethoven nem szolmizált, tehát ha csak nem jártunk szolfézsre, nem tudunk jegyzetelni a koncerteken.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 4. Veszettségtan

A veszettség általi halál az egyik legrosszabb, ami létezik.  Ennek ugyan kisebb az esélye, mint egy autóbalesetnek, de ha azt meg tudták tanítani, hogy az utcán szét kell nézni, akkor azt is megemlíthették volna mondjuk biológiaórán, hogy ne simogassunk denevéreket.

5. Kérdezéstechnika

Hallgatni arany. Ezt mindannyian hallottuk már. Kérdezni viszont egy bizonyos kor felett ciki. Kár, mert attól nem lettünk okosabbak, hogy úgy tettünk, mintha azok lennénk.

6. Pontos fogalmak

Legalább nyolc évig hallgattuk, hogy mennyire fontos volt Petőfinek a szabadság, Adynak meg a hit. Bármikor idézünk az adott témakörben, de meghatározni mi sem tudjuk, hogy mit is értettek rajta. Később azzal szembesültünk, hogy szerelmesek vagyunk, legalábbis valami olyasmi, és sosem voltunk ennél tanácstalanabbak.

7. Helyzetmeghatározás

Legtöbben egy térképen sem tudunk kiigazodni, nemhogy az átvitt értelemben vett világban megtalálni a helyünket. Az iskola ebben annyit segíthetett volna, hogy felhívja rá a figyelmet, hogy attól, hogy elvégeztük, még nem „jár” a tuti a munkahely.

8. Hogyan vegyük észre, hogy a pasi egy barom

Sokan még a harmincas–negyvenes éveinkben sem ismerjük fel az olyan helyzeteket, amikre nem igazán van szalonképes kifejezés. Ebben sokszor a tanáraink is hibásak, mert ahelyett, hogy adott esetben elismerték volna, hogy bizony, Pistike egy barom, amiért a copfunkat húzkodja, olyanokkal jöttek, hogy biztos szeretetből teszi, meg, hogy „okos enged, szamár szenved”.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 9. Ilyen-olyan gyógyfüvektől és tablettáktól nem lehet lefogyni

Ha lehetne, akkor ugyanis nem lennének kövér emberek. Szép dolog a hit, de a kétely sem hiábavaló. Ha az előbbiben annyira jeleskedünk, akkor akár béljóslással is próbálkozhatunk: annak is biztos volt annyi alapja, mint a legújabb fogyókúrás gyökér csodatevő erejének.

10. Főzni

Bármilyen rosszul is főzzünk, a főtt kaja nem lehet olyan egészségtelen, mint mondjuk egy dupla sajtburger; ennek ellenére nem ártana, ha egyszerűbb ételeket megtanítanának úgy elkészíteni, hogy minimum élvezhetőek legyenek. Mondjuk szalvétába szívecskevagdosás helyett.

11. Pénzzel bánni

Kamatos kamatot számolni sokan tudunk, de azzal már a legtöbben nem vagyunk igazán tisztában, hogy hogyan állnak össze a különféle hitelek kamatai. Ha már a bankok nem jeleskednek az ügyfelek kiokosításában, legalább lehetett volna egy ilyen tantárgy is, vagy ha az nem, akkor egy olyan, hogy „hogyan termesszünk magunknak krumplit, ha nincs pénzünk kajára”.

11 dolog, ami kiment a divatból, és nem hiányoljuk
11 dolog, amit szeretnénk megélni 40 éves korunkig
11 dolog, amit szeretnénk megélni 30 korunkig
   
11 dolog, amit szeretnénk megélni 20 éves korunkig
11 dolog, amiben inkább a férfiaktól kérünk tanácsot

Címkék: 11, iskola, tananyag
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Angyallány 2012-08-14 16:38

Azért a szülők feladatát ne rakják már az iskola nyakába!

duci_juci 2012-08-14 16:07

Az "akár béljóslással is foglalkozhatunk..." ez vicc akart lenni?!
Mert annak kicsit gyenge poén, de sebaj, mert legalább ízléstelen és gusztustalan!

 

A "hogyan vegyük észre, hogy egy pasi egy barom" aztán tényleg végképp nem iskolai tantárgy téma, mert akkor tanulhatnánk gyantázás-tant is, meg lehetne "hogyan ne tegyek fel hülye kérdéseket" tantárgy agyilag szőkéknek!

 

A házi krumplitermesztés is igencsak felesleges tantárgy lenne, kb. másfél óra alatt lehet elolvasni erről egy amatőröknek szóló konyhakertészettel foglalkozó könyvet, és minek arról egy egész éves tantárgy, amit másfél óra alatt meg lehet tanulni. Már aki krumplitermesztésre adja a fejét. Mert most sok lakótelep díszkertjét cserélték le az ottlakók bolgárkertészeteket megszégyenítő, igazi szegénységet tükröző konyhakertészetekre, érdekes mód, senkiben nincsenek kérdőjelek, egymástól megtanulnak mindent, suli alapismeretek nélkül. Elég, ha egyetlen agrár-szakember van köztük, vagy mondjuk valaki, aki tud olvasni (utalás ismét a könyvekre).

 

Ami a főzést illeti, én már több mint 20 éve kijártam az általános iskolát, de még mindig őrzöm a főzőfüzetemet, amibe vagy 40 ott elkészített étel receptje után az anyukám házi fortélyait és receptjeit őrzöm. Nem tudom, hogy a lányok technika órán tanulnak-e még felsőtagozatban, mi még "Gyakorlati foglalkozásnak" hívtuk azt a tantárgyat, ahol minden évben legalább 10-12 ételt megtanultunk főzni (kézimunkázás, kötés-horgolás, sőt, szabás-varrás mellett). Jól jött a húsleves, a paprikáskrumpli, pörkölt és más alapok... de azért az igazi főzőtudományomat nem a suliból hoztam, hanem anyukám konyhájából.

 

Kérdezéstechnikára leginkább egy biztosítási vagy ingatlanos ügynöknek van szüksége, esetleg hálózatépítőknek... és semmi vész, mert őket megtanítják rá. De hogy egy laborban patkányok vagy nyulak közt, esetleg metszetek és szövetek, kémiai anyagok közt dolgozó vegyésznek vagy biológusnak miért kéne kérdezéstechnikát tanulnia gyerekként... nem is értem ezt az elvárást!

 

Veszettségtan mellé vegyük fel a kígyómarástant, a skorpiótámadástant és a tarantula-támadás kivédése c. tantárgyakat is... ámbár az általam ismert 2-3000 ember és közvetlen környezete (összesen kb. 15ezer ember) körében egyetlen eset sem tette indokolttá a veszettségtan felvételét, lehet, hogy viszonylag ritkán járunk veszett rókák és denevérek környékén.

 

Kottaolvasást már alsó(!) tagozatban tanítanak, Kedves Cikkíró!
(Bizony nem ártott volna egy ilyen iderittyentett, vacak cikk előtt legalább egy picit tájékozódni, mivel gyakorlatilag mindegyik pontja tele van súlyos tárgyi tévedésekkel és butaságokkal.)

 

Egyedül a SZÍVMASSZÁZS (én inkább újraélesztésnek nevezném) az, ami a felsorolásból szerintem tényleg fontos és van létjogosultsága. Mivel alsós a gyermekem, így nem tudom, hogy mondjuk úgy kb. 7.-8. osztályban biológia órán tanítanak-e ilyesmit (esetleg ezt megerősítheti érintett korú gyerek anyukája), ez tényleg fontos... vagy fontos lenne! Nagyon is!
De az összes többi hordalék rossz merítés, a NLC-n tényleg ilyen "magas" az igényesség?! :-(

Egyetértek Anitával: ezt bizony nem kéne erőltetni! :-(

anita70 2012-08-14 15:56

Igen, csakis olyannal.

Torolt_felhasznalo_760877 2012-08-14 15:48

Lehetőleg olyannal, ami nem kerül ki ide. Mongyuk ültessen pepinocserjét. :D

anita70 2012-08-14 15:44

Krisztina, ez megint szar lett. Szerintem próbálkozz valami mással.

Torolt_felhasznalo_760877 2012-08-14 15:42

És az hogy tetszik, hogy kérdezni bizonyos kor felett ciki? :-o

Lipp 2012-08-14 15:27

Szerintem ezeknek egy jelentős részét egyáltalán nem az iskolában kellene megtanulni. Például főzni anyukámtól és nagymamámtól tanultam, azt, hogy mi is a szeretet, szabadság, hogy lehet megállapítani, hogy egy pasi barom, reálisan szemlélni a világot... nos, ezeket is a családomtól, barátoktól. Ráadásul azt gondolom, hogy ez így van jól. Bár lehet, hogy ezzel egyedül vagyok a világon.

Nők Lapja Cafe 2012-08-14 15:27

Az iskolában sok fontos dolgot megtanultunk; például azt, hogy az Amazonas a világ leghosszabb folyója vagy azt, hogy nyolc kettes alapú logaritmusa három, de azért volt, ami kimaradt a tananyagból.

Nők Lapja Café: 11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

Kell egy kis botrány címmel jelent meg a Young-G néven...
Facebook lájkok száma
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma

Világesemény Budapest színpadán

Egy nagyszabású, még soha nem látott...
Facebook lájkok száma
Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Már régóta gondolkoztál rajta, de még nem szántad rá...
Facebook lájkok száma
Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Április utolsó hétvégéjén se ülj otthon. Látogass...
Facebook lájkok száma
Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

A Való Világ 6 játékosai egymás titkait fecsegték ki a...
Facebook lájkok száma
Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ha nem lenének ott a halak, te megmondanád, hogy ezek...
Facebook lájkok száma
A Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb...
Facebook lájkok száma
Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

A tervezettnél két héttel korábban született meg...
Facebook lájkok száma
3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

Csináld végig Balogh Rita fitneszedző hatékony, 30...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma620 Hozzászólások száma2
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma238
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma123
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma116 Hozzászólások száma25
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma73
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma69
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma37
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma32