Család

Újabb betegséget kezeltek sikeresen privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével

Egy csontvelő-elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, akit sikeresen kezeltek Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A mintát biztosító KRIO Intézetnél, Magyarország legnagyobb őssejtbankjánál rövidesen eléri a 15 ezret a tárolt őssejtminták száma, mely mintaszám egy közösségi őssejtbank esetében már alkalmas lenne a teljes magyar lakosság őssejt-transzplantációs igényének ellátására.

Egy aplasztikus anémiában, csontvelő-elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, aki Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével kapott gyógykezelést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályán. A májusban történt beavatkozás az utóvizsgálatok eredményei alapján sikeres volt, akárcsak a két korábbi transzplantáció, melyek során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét.

A beavatkozásokhoz mintát szolgáltató KRIO Intézetnél rövidesen eléri a 15 ezret az őssejtlevételek száma. Dr. Balogh István, az intézet vezérigazgatója hangsúlyozta: „a 15 ezres mintaszám rendkívül jó eredmény, ugyanakkor ezek a minták »csak« a tárolást választó családoknak nyújtanak megoldást”. A vezérigazgató szerint azon családok számára, akik az őssejttárolást anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, egy közösségi őssejtbank létrehozása lehetne a megoldás. Hiszen a KRIO Intézetben tárolthoz hasonló, 15 ezres mintaszám egy közösségi őssejtbank esetében a teljes magyar lakosság őssejt-transzplantációs igényét képes lenne kielégíteni.

Újabb betegséget kezeltek sikeresen privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével

A KRIO Intézet ezért is támogatja, hogy induljon el a közösségi célokat szolgáló őssejtmegőrzés Magyarországon, melyhez tárolási kapacitást akár a már működő hazai őssejtbankok is biztosíthatnak.
 
Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, ami ugyanakkor számtalan más betegség kezelésére is alkalmas. A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére, de akár teljes szervek újraépítésére is.

A sikeres beültetésben érintett családnak a KRIO Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

—————————————————————————————————————————-

A Krio Intézetről

Az intézet Európa egyik legnagyobb őssejtbank-hálózatának, a FamiCord Groupnak a tagja, amely együttesen több mint 50 000 minta tárolását végzi, és eddig 11 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A KRIO Intézet 2010-ben Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. Az akkreditációt sikeresen megújították 2012-ben. Az intézet 2011 tavaszán elnyerte az ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (KIR) minősítést, mely a már 2005-ben megszerzett 9001 tanúsítvány környezettudatos változata.

További információ: www.krio.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top