Család

Kevesebb ideig szoptatnak a szingli anyák

Az életmód, a párkapcsolati státusz, sőt a kórházban töltött idő is befolyásolja, hogy az anya mennyi ideig szoptatja a gyermekét.

Kevesebb ideig szoptatnak a szingli anyákAz amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb kutatásában 3000 várandós nőt kérdeztek ki előzetesen arról, hogy tervezi-e, és ha igen, mennyi ideig szándékozik szoptatni a gyermekét, utóbb pedig felmérték, hogy tervét sikerült-e teljesítenie.

A válaszadók 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak bizonyos ideig – néhány héttől néhány hónapig – szeretné szoptatni a babát, közülük is a legtöbben a 3 hónapos időtartamot jelölték meg. A kismamák közel egyharmada azonban, aki eredetileg több hónapos szoptatást tervezett, végül csak 1 hónapig szoptatott, míg 15 százalékuk ennél is kevesebb ideig vagy egyáltalán nem – írja a Reuters.

A kutatók szerint a szülés után a kórházban töltött idő – legyen bármilyen rövid is – fontos szerepet játszik abban, hogy az anya meddig táplálja anyatejjel a gyermekét, de az életmód, sőt a párkapcsolati státusz is befolyásoló tényező. Az egészségtelenül túlsúlyos és a dohányzó anyák például – még akkor is, ha eredetileg több hónap szoptatást terveztek – végül kevesebb ideig szoptatnak, mint az egészséges testalkatú, nem dohányzó társaik. De a párkapcsolatban vagy házasságban élő nők is általában tovább szoptatnak, mint a szingli anyák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top