Ki kapja meg a teljes fizetését gyedként?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Elcsodálkoztunk, milyen sok országban kapja meg az anyuka a fizetése 100 százalékát, míg otthon van a gyerekkel. Nekünk az átlagnál kevesebb jár.
2012. 05. 24. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Mennyi GYED jár külföldön az anyukáknak? - körképA világ 178 országában fizetnek juttatást a dolgozó anyukáknak, sőt több mint 50 országban az otthon maradó apuka is kaphat pénzt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet friss felmérése szerint.

A juttatás pontos elnevezése persze mindenhol más, de azt hasonlították össze, hol mennyiből kell boldogulnia a családnak a szülést követő időszakban.

Persze az sem mindegy, meddig marad az anya a kisbabájával, a Save The Children nevű nonprofit szervezet felmérése azt állítja, hogy minél tovább, annál nagyobb várható élettartamra számíthat a gyerek.

Átlagosan 16 hétig fizetnek az anyukáknak az európai országokban, ebből a szempontból jól állunk, mert az egyik leghosszabb ideig, két évig, nálunk jár a juttatás. Aztán jönnek a svédek, ahol nagyjából 1 évig és két hónapig jár a gyermekgondozási díj, viszont ott a fizetés 80 százalékát kapják a kismamák, amíg nálunk csak 70 százalék jár. Az anyukák a legkevesebb időt egyébként az Amerikai Egyesült Államokban és Izlandon tölthetik otthon a szülés után – három hónapot.

Ami irigylésre méltó: több országban kapják meg az anyukák a fizetésük 100 százalékát, mint gondoltuk volna. Például kezdjük a szomszédainkkal: Szlovéniában, Ausztriában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban is.

A negatív példa viszont Szlovákia lehet a  felmérés szerint, ott kapják ugyanis – Görögország után – a legkevesebbet a gyereket otthon nevelő anyák: csupán a fizetésük 55 százalékát. Ugyanakkor a románok beelőznek bennünket, ott 85 százalékot kap az anya, igaz, 126 napot maradhatnak a gyerekkel – ezzel nagyjából a középmezőnyben vannak.

Van, ahol a szülés után otthon töltött időt pont pénzzel motiválva próbálják csökkenteni: Portugáliában például úgy próbálják minél hamarabb visszahívni a munkába az anyákat, hogy annál több pénzt kapnak, minél kevesebb ideig maradnak a gyerekkel.

Olvass tovább

Hozzászólások

Bibige 2012-05-27 20:02

Hűűű, hát ez meg még érdekesebb!  ;)  

 

 

Nálunk a rendszerváltás után volt érdemes 3. gyereket vállalni, mivel ez a 8 éves koráig való itthonmaradás akkor azokra is vonatkozott, akiknek a két gyermeke már nagykorú volt. Ekkor még sok 40-en felüli nő is bevállalt egy 3. babát. Abban már nem vagyok biztos, hogy eredetileg a legkisebb gyermek 10 éves koráig járt-e a lehetőség, vagy azt külön lehetett a minisztériumtól kérelmezni, méltányossági alapon. 

Heö2 2012-05-27 13:13

;)Nekem nem egeszen ugy tünt...

 

Amarynda 2012-05-27 10:24

Benzinre  ha mindketten dolgoznak minden nap kb. heti 100 dollar kell, mert a gyerekeket is vinni kell mindenhova.

 

Ha kocsival jarsz es a cegnek nincs parkoloja akkor a legolcsobb heti parkolojegy 50 dollar.Hetvegen nincs ilyen.

Amarynda 2012-05-27 10:22

Hat ez eleg nehez. Teljesen mas a keresete es kiadasa mondjuk egy tanarnak es mas az orvosnak, mas az uzleti eladonak.

 

A teljes munkaidoben dolgozo tanarok 75-80 ezer dollart keresnek evente minusz 30 % ado. Egy ugyved kereshet evi 300 ezret is de lehet hogy csak 150.

 

Az orvos teljesen valtozo, megcsak behatarolni  se nagyon tudom.

 

Az egyik ismerosom lanya kezdo orvos o 70 ezer korul keres evente , a pszichiaterem aki 3 eve ment nyugdijba a mellekesekkel (birosagi szakerto, egyetemi tanitas stb) kb. 500 ezer dollart keresett.

 

Egy apolono atlagban 50 orat dolgozik egy heten tisztan kb. 1000 dollart visz haza.

 

A gyerek koltseg draga. Egy jobb ovodara ki kell fizetni napi 70 dollar korul. A privat iskolak az olcsobbak kezdodnek  9 hetenkent 300 dollarnal, a dragabb lehet ugyanerre az idore 500 de van olyan iskola ahol az eves tandij 15 ezer dollar. iskolai etkeztetes nincs, van bufe ahol vasarolhat a gyerek.

Bolcsode nincs. Semmilyen. Privat van, fel napra 50 dollar az etel es pelenka a tied.

Szombaton, unnepeken ovoda nincs, legkesobb 4 orakor fel kell venni a gyereket es reggel 8 elott nem lehet vinni.

Betegen nem viheted be.

babysitter ha fiatal akkor 10 dollar orankent ha idosebb referencias akkor 15.

 

Kb. ennyit tudok a gyerekekrol.

Az en villanyszamlam durvan 6-800 dollar 3 honapra irtam a tobbi koltsegeket is mi ketszemelyes haztartas vagyunk gyerek nincs, ezeket az adatokat ismerosoktol tudom meg megneztem a google ban.

Amarynda 2012-05-27 10:13

Nem egeszen . Van un. anya nyugdij ami a gyerek 16  ! eves koraig veheto igenybe. Ez azoknak jar aki egyedul neveli a gyereket.

 

Az anyak zome a gyerek 6 eves koraig marad otthon, vagy vallal reszmunkaidot ha van aki eltartsa a csaladot. ezert nem jar semmifele fizetes.

 

A gyed az 18 het azzal az osszeggel amit irtam. Az hogy a mama utana dolgozni megy e vagy otthon marad a csaladtol fugg.

 

Az anyasagi nyugdij csak egyedul alloknak jar. Van aki egesz eleteben otthon marad igy mert szul 3-4 gyereket nincs ferje, partnere es amig a legkisebb be nem tolti a 16. evet addig kaphatja a nyugdijat. Aztan bejelentkezhet munkanelkuli segelyre (es sokkal kevesebb ) de gyakran elofordul hogy mivel nem dolgozott vagy 20 eve nem talal munkat es akkor segelyen marad evekig. Van akit leszazalekolnak es ezt kapja addig amig 65 evesen el nem eri az oregsegi nyugdijat ami mindenkinek egyforman jar, egyforma osszeg annak is aki 40 evet dolgozott es annak is aki soha nem jart dolgozni.

kivi39 2012-05-26 23:28

Állandóan azt olvasom, hogy kint milyen drága az élet, bezzeg nekünk milyen jó, mert alacsonyak a számlák. Leírná valaki egyszer egy konkrét példával, hogy két ember mennyit keres és ebből mennyit kell kifizetni számlákra, lakbérre, óvódára, útiköltségre, stb, tehát minden olyanra, amit muszáj?

Bibige 2012-05-26 23:09

Jól olvastam, hogy Ausztráliában 6 éves koráig lehet otthon maradni egy gyerekkel? Mo-on 3 éves koráig, kivéve, ha legalább 3 kiskorú gyermeke van valakinek. Akkor a legkisebb 8 éves koráig. Ha volt a szülés előtt munkahelye, akkor onnan, ha nem, akkor alanyi jogon lehet otthon ennyi ideig. 

Amarynda 2012-05-26 09:00

szivesen.

Ja annyit meg akit erdekel hogy abolcsode ovoda ellatas azoknak jar kedvezmenyesen ahol az anya dolgozik, tanul vagy nagyon alacsony jovedelmu.

 

De ha pl. anyasegelyen van otthon (ez a gyerek 6 eves koraig jar) akkor nem jar ez es a maganintezmenyek nagyon dragak, napi 50-100 dollarig mehet az aruk a pelenkat es az etelt a szulonek kell bevinni.