Család

Ki kapja meg a teljes fizetését gyedként?

Elcsodálkoztunk, milyen sok országban kapja meg az anyuka a fizetése 100 százalékát, míg otthon van a gyerekkel. Nekünk az átlagnál kevesebb jár.

Mennyi GYED jár külföldön az anyukáknak? - körképA világ 178 országában fizetnek juttatást a dolgozó anyukáknak, sőt több mint 50 országban az otthon maradó apuka is kaphat pénzt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet friss felmérése szerint.

A juttatás pontos elnevezése persze mindenhol más, de azt hasonlították össze, hol mennyiből kell boldogulnia a családnak a szülést követő időszakban.

Persze az sem mindegy, meddig marad az anya a kisbabájával, a Save The Children nevű nonprofit szervezet felmérése azt állítja, hogy minél tovább, annál nagyobb várható élettartamra számíthat a gyerek.

Átlagosan 16 hétig fizetnek az anyukáknak az európai országokban, ebből a szempontból jól állunk, mert az egyik leghosszabb ideig, két évig, nálunk jár a juttatás. Aztán jönnek a svédek, ahol nagyjából 1 évig és két hónapig jár a gyermekgondozási díj, viszont ott a fizetés 80 százalékát kapják a kismamák, amíg nálunk csak 70 százalék jár. Az anyukák a legkevesebb időt egyébként az Amerikai Egyesült Államokban és Izlandon tölthetik otthon a szülés után – három hónapot.

Ami irigylésre méltó: több országban kapják meg az anyukák a fizetésük 100 százalékát, mint gondoltuk volna. Például kezdjük a szomszédainkkal: Szlovéniában, Ausztriában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban is.

A negatív példa viszont Szlovákia lehet a  felmérés szerint, ott kapják ugyanis – Görögország után – a legkevesebbet a gyereket otthon nevelő anyák: csupán a fizetésük 55 százalékát. Ugyanakkor a románok beelőznek bennünket, ott 85 százalékot kap az anya, igaz, 126 napot maradhatnak a gyerekkel – ezzel nagyjából a középmezőnyben vannak.

Van, ahol a szülés után otthon töltött időt pont pénzzel motiválva próbálják csökkenteni: Portugáliában például úgy próbálják minél hamarabb visszahívni a munkába az anyákat, hogy annál több pénzt kapnak, minél kevesebb ideig maradnak a gyerekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top