Család

Vegaimádó mesekönyv borzolja a kedélyeket

Ketrecbe zsúfolt állatokkal, állatkísérletek részletezésével sokkol egy hat éven aluliaknak szánt kiadvány – a húsmentes táplálkozást akarja népszerűsíteni. Vajon ez a megfelelő módszer?

Vegaimádó mesekönyv borzolja a kedélyeketNagy vitát váltott ki az a gyerekkönyv, amit Vega-szeretet címen adtak ki Angliában. A kiadó célja, hogy bemutassa a fiatal olvasóknak a vegetarianizmust mint „életformát, gondolkodásmódot és tenni akarást”. A tartalom azonban helyenként igen elrettentő: képek rács mögé zsúfolt, ketrecekben sínylődő állatokról, állatkísérletek részletezése. Sokan úgy vélik, nem ez a megfelelő módja a hat éven aluliak felelősségérzetének felébresztésére.

Az alapüzenettel a többségnek nincs baja, hiszen bár vitatott, hogy szabad volna már születésétől fogva teljesen húsmentes táplálkozásra nevelni egy gyermeket, abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy ez a táplálkozási mód nem káros az egészségre akkor, ha az étrend elegendő tápanyagot és kiegészítő fehérjéket tartalmaz.

Aki húst eszik, nem kap szeretetet?

Más persze az, hogy mit tesznek egy gyermek tányérjára, és más, ha ijesztő képekkel próbálják befolyásolni. Egy gyermekpszichológus, Jennifer Hart Steen azt mondja, ha csak simán gyerekkönyvként adják a kicsik kezébe a kiadványt, nem fogják megérteni a mondanivalót. „A könyv címe ráadásul azt az üzenetet küldi, hogy a vegetarianizmus valamilyen módon egyenlő a szeretettel, vagyis aki nem így étkezik, az nem kap érzelmeket sem.” Nicole Germain dietetikus szerint félő, hogy a szöveg elijeszt az evéstől, és olvasója akár alultáplálttá válhat.

A cirkusz is ellenség

A kiadó azt mondja, fontos misszióról van szó, amivel épp ebben a korban kell foglalkozni, hiszen a gyerekek ekkor a legfogékonyabbak. A szerző, Ruby Roth leszögezi, nem állt szándékában sokkolni a könyvvel. „Ha túl ijesztő beszélni arról, hogy valójában honnan is érkeznek a tányérunkra a húsdarabok, akkor bizonyára enni is ijesztő belőlük. A könyv célja inkább az, hogy együttérzésre és cselekvésre ösztönözzön, például a családok bojkottálják az állatkertet, a cirkuszt és a különféle akváriumokat, hiszen az állatoknak is ugyanolyan joguk van élni, mint nekünk, embereknek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top