2017. 08. 18. Ilona

Jót tesz a teherbeesésnek a félrekacsingatás

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A tavasz az óraátállítás mellett az esküvői szezon startját is jelenti, de nászéjszaka ide vagy oda, mégsem ilyenkor a legmagasabb a fogantatások száma. A legtöbb gyerek évtizedek óta a nyár második felében születik. Utánajártunk, miért.

A születések számában van ugyan havi ingadozás, a statisztikák viszont egyértelműen mutatják, hogy generációkra visszamenőleg július és szeptember között születik a legtöbb baba, vagyis az október és december közti együttlétek a legtermékenyebbek. Dr. Baktay Zelka szakpszichológussal és férjével, Baktay Miklós párkapcsolati terapeutával próbáltuk megtalálni az okokat.

Nem a sok szextől lesz a gyerekHogyhogy éppen ősszel fogannak a legtöbben? Nem tavasszal kezd igazán aktivizálódni a szexuális életünk?

Dr. Baktay Zelka: Éppen ez az, tavasszal és nyáron megnő az együttlétek száma. Tavasztól a férfiak elkezdik alig-ruhákban látni a nőket, nyáron ráadásul utazunk, szabadságra megyünk, gyakran mozdulunk ki, felpörgünk, de ez nem feltétlenül a fogantatásnak kedvez.

Mi az, ami inkább kedvezne?

Baktay Miklós: Az ember úgy van kódolva, hogy bármely hónapban képes legyen a nő teherbe esni, a többi konkurens fajjal szemben jelentős mértékű a szaporodási képességünk. A hagyományos magyarázatok szerint azért születnek nyáron a gyerekek, mert akkor már az anya jól el van látva tápanyaggal, jó fizikai állapotban van. A praxisunkban megfigyelt tendencia az, hogy a gyerek fogantatása nemcsak azon múlik, hogy a nőnek van-e peteérése, hanem azon is, hogy a férfinak van-e elég termékeny spermája. Ami pedig a közösülések gyakoriságával együtt csökken. Ha valaki folyton kiadja a spermáját, akkor alacsony lesz a termékenység szempontjából a koncentráció. Éppen a túlságosan gyakori szex jellemző a tavaszra és nyárra. Októberre viszont visszatérünk a normális kerékvágásba, kevesebb a szexuális inger, a férfiaknak fel tud gyűlni annyi spermájuk, amennyi elég a megtermékenyítéshez.

Vagyis minél ritkábbak az együttlétek, annál nagyobb a megtermékenyítés esélye?

Dr. B. Z. : Amikor nehezen jön a gyerek, akkor szokták javasolni, hogy a pár ritkábban bújjon össze.

B. M.: A hagyományos szemlélet az, hogy ott van a kanos pasi, aki röptében a legyet is..., ez pedig teherbe eséshez vezet. De a fogantatásnak más az alapja. A sperma felhalmozódása érdekében minimum 3-4 napnak, inkább 1 hétnek kell eltelnie. Persze van azért egy optimum. 72 nap egy hímivarsejt érési ideje.

Ha gyereket tervezünk, akkor határozottan csökkentsük az együttlétek számát?

B. M.: Ahhoz, hogy a hímivarsejtek termelődjenek, kellenek a hormonok is, ami erősen összefügg a szexualitással. Ezért nem túl jó megoldás, ha például a gyerektervezés érdekében 2 hónapig nem engedem magamhoz az uramat, vagy csak a peteérésekre korlátozom az együttléteket. A férfi így könnyen bezápul. Úgy képzeljük el ezt, mint egy gyártósort, először a közeli lejáratút (esetleg már romlott terméket) kell levenni a szalagról, akkor férünk hozzá a következőhöz.

Mi történik, ha mégis „megromlik”?

Nem a sok szextől lesz a gyerekDr. B.Z.: Az ondósejtek egy útvonalat járnak be, amikor az érés a megfelelő állapotához érkezik, akkor jutnak ki, így adják egymásnak a kilincset. A biológia ezt azért megoldja, például éjszakai magömléssel.

B. M.: Az egészet a hormonok irányítják. Egyrészt az ondósejtek visszajeleznek, hogy „itt vagyunk, lőjél ki minket!”, másrészt ösztönzők a külső ingerek is, ami lehet egy női mell, de egy illat is, vagy éppen a napsütés okozta melatonin. Ha viszont egy pár abba a gyakori játékba kezd, hogy nem kezdeményeznek, inkább testvérként kezdenek egymás mellett élni, az nagy probléma lehet a gyereknemzésben.

Pedig ilyenkor ritkák a szerelmeskedések, ami akár kedvező is lehetne...

B. M.: Az lehetne, ha nem lenne meghatározó a lelki tényező is. Ha csökken a szexuális érdeklődés és egymás iránti vonzalom, akkor egyre nehezebb kikeveredni a rossz körből, ilyenkor gyakran történik megcsalás is. A megcsalás persze akár pezsdítően is hathat a párkapcsolat erotikus részére, ahogyan a teherbeesésre is.

Ha a férjemmel már nem megy jól a kapcsolatunk, de mégis teherbe esek tőle, akkor jó okom van feltételezni, hogy megcsalt?

Indul a 33 kívánság akció
Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

Dr. B. Z.: Nem biztos, hogy a férj félrelépett, de az biztos, hogy valami történt. Valami olyan inger, amely segítette a hormonok termelését.

B. M.: Elég ehhez egy újonnan érkezett, csinos munkatársnő, akivel még testi kapcsolatba sem került, mégis más tudatállapotba hozta a férfit. Az ilyen fantáziák akár jótékony eredményt is hozhatnak.

Olvass tovább

Hozzászólások

ardian 2012-04-10 10:48

... ez is egy elmélet:-)

Torolt_felhasznalo_757314 2012-04-10 10:43

Plussz: nyáron felszabadultabbak vagyunk, nyaralunk, pihenünk, napsütés, lenge ruhák.....

A félrelépések, kalandok is inkább előfordulnak mint télen.

Aztán jön az ősz visszatérnek a hétköznapok. Egy kis lelekiismert furdalás, bűnbánat miatt jobban, és többet szeretnénk nyújtani a meglévő párunknak..... 

Torolt_felhasznalo_269234 2012-04-10 10:42

nem vagy kivétel:9 nekem összes gyermekem októbertől áprilisig van és most is december elejére várom a babámat. nekem is a rokonság mint ősztől tavaszig levők:D

ardian 2012-04-10 09:49

...arra szerintem van tudományos magyarázat. a nyári babák ősszel fogannak, olyankor van telítve az ember szervezete vitaminnal, napfénnyel (ami megintcsak vitamin, D), pihent és egészséges...

Xanthia 2012-04-10 09:47

Nálunk is hasonlóan van: a nagyfiamék csoportját anno szintén kizárólag az évvesztesek alkották, a június 1. után születettek, így ők együtt voltak 4 évig, tiszta korcsoportosban, majd mindannyian együtt mentek iskolába.

 

Most a kisfiam csoportjában is figyelték a születési időt a beosztásnál. :)

 

Nálunk a két fiú nem jött pittyputty, szóval nem tudok tudatosságról beszámolni :)), mindenestre van egy decemberben fogant gyerekem és két nyár végén fogant, vagyis az enyémek is az általam írt két kategóriába tartoznak. 

ardian 2012-04-10 09:40

tényleg így lehet, mert a mi ovinkban évek óta 2 csoport indul: "sima gyerekek" és évvesztes, nyári gyerekek, akik 4 évig jártak (eddig)

 

ha utóbbiak annyian vagy közel annyian vannak, mint a többi, akkor tényleg több lehet belőlük

 

(amúgy nekem is 2 júliusi gyerekem van, de az nem ér, mert én így terveztem)

cicamica8201 2012-04-10 09:38

Lehet benne valami, az első gyermekem júniusi, most augusztusban fogok szülni - de nem is baj, sok előnye van a nyári babáknak :D