Család

Gyerekwellness: itthon még nem keresik, külföldön zabálják

Anya-lánya szépségcsomaggal várják a családokat a tengerentúlon a wellness-szállodák, a szolgáltatásokat már 4 éves gyerekeknek is ajánlják. Itthon egyelőre nincs igény ilyesmire, de műkörmösnél azért már került lakk ovisok körmére is.

Gyerekwellness: itthon még nem keresik, külföldön zabáljákMár nem a játszóházban múlatják többé az időt az ovisok, amíg anyu éppen kedvenc algapakolása alatt relaxál, és nem is a bébiszitter vigyáz rájuk, hanem saját kozmetikusuk vagy masszőrük veszi őket kezelésbe, nehogy kimaradjanak a jóból. Egyre több amerikai wellness-szállodában és szépségfarmon bővítették a szolgáltatásokat, és nemcsak a megújulni vágyó apukáknak és anyukák kínálnak kényeztető kezeléseket, hanem speciális gyerekkínálattal várják a legkisebbeket is.

Nem csoda, hogy sok szülő kiakadt, hiszen már négyéves gyerekeket visznek például gyerekmasszázsra, és vannak kifejezetten kicsik számára kitalált arcpakolások, gyümölcsös spa-manikűr és -pedikűr. Van, ahol a kínálat „csak” kéz- és lábápolásra, fodrászatra és néhány napig tartó tetoválásra korlátozódik.

A gyerekwellness nem olcsó mulatság: egy félórás masszázs az egyik felső kategóriás, észak-karolinai szállodában például 85 dollárba (20 ezer forintba), egy barackos-epres spa-manikűr 45 dollárba (10 ezer forintba) kerül.

Egyesek szerint nincs semmi gond azzal, ha a kislányok néha elkísérik édesanyjukat egy kényeztető pedikűrre, ahol életkoruknak megfelelő kezelést kapnak, sőt a masszázs kifejezetten jótékony hatású is lehet a kicsik számára. Mások szerint az ilyesmi nem gyerekeknek való, és teljesen felesleges idejekorán fogyasztókat nevelni belőlük. Sok esetben viszont azzal védekeznek a szülők, hogy nem tudják kire bízni a gyereket, és magukkal viszik, a szállodák pedig nyilván kihasználják ezt.

A magyar gyerekek is fogékonyak

Megkerestük az egyik hazai, kifejezetten családbarát szolgáltatásairól híres wellness-szállodát, amelynek munkatársai elmondták, hogy a közeljövőben nem terveznek hasonló szolgáltatást bevezetni. A gyerek-szépségápolási szolgáltatások egyelőre hennázásban és arcfestésben merülnek ki, sokkal többre eddig nem volt igény. Egy tavaly meghirdetett családi csomag kozmetikai szolgáltatásokat, sminktanácsadást is tartalmazott tiniknek, arcfestést a legkisebbeknek, de nagyon kevesen érdeklődtek, ezért be is vonták a csomagot. „A baba-mama szaunát azonban szívesen használják a családok, akik közül már nagyon sokan fejlett szaunakultúrával rendelkeznek” – tette hozzá Kutai Dóra, marketingvezető.

Gyerekwellness: itthon még nem keresik, külföldön zabáljákKözben persze évről évre egyre több, mindenféle mesefigurákkal ellátott gyerek-szépségápolási termék árasztja el a magyar piacot is, és a trend persze nyugatról érkezik. Így aztán elképzelhető, hogy előbb-utóbb a kicsikre szakosodott wellness és spa nálunk is meg fog jelenni a szállodákban, szépségszalonokban. „Van, hogy a kislányukkal érkeznek hozzám az anyukák, de a gyerekeket általában a játékos, masszírozó mozdulatok érdeklik, és sokszor hallom, hogy hazaérkezve ők is kozmetikust szeretnének játszani – mondta el Molnár Szilvia kozmetikus, egy négyéves kislány és egy hatéves kisfiú anyukája. – Az én kislányom is érdeklődő, de leginkább a színes körmökért rajong. Amikor nem érnek rá a nagymamák, akik vigyázni szoktak rá, és magammal viszem a pedikűröshöz, Kitti is kéri, hogy pingálják ki a kis körmeit”.

Gyerekmanikűr: nincsenek azonos véleményen a szakemberek

Az iskolákban általában tilos, de nem egy óvodában is betiltották már a körömlakkozást, mert a kislányok többségének szinte állandóan ki volt festve a körme, az állandó lakkozás pedig nyilván nem tesz jót a fejlődésben lévő, puha körmöcskéknek. „Az nem ártalmas, ha egyszer-egyszer kilakkozzuk a kislányok körmét, de felnőtt manikűrt vagy pedikűrt általában nem alkalmazunk gyerekeknél – magyarázza Keresztes Mónika, kéz- és lábápoló. – Sajnos már 13-14 éves lányok is járnak műkörmökkel, pedig 18 év alatt csak szülői engedéllyel tehetünk fel műkörmöt, nyilván nem véletlenül. Abba azonban nem lehet beleszólni, hogy a szülők mit engednek meg a gyereküknek. Ha gyerekbarát megoldást szeretnénk, léteznek már kifejezetten tiniknek készült bulimatricák is, amelyek kevésbé ártalmasak, egyszerűen használhatók és könnyen eltávolíthatók” – tette hozzá a szakember.

A gyerekmanikűr mindamellett nem egy magyar szépségszalon árlistáján szerepel. Az egyik szalon tulajdonosa, Papp Gizella elmondta, hogy a gyerekmanikűr lényegében megegyezik a felnőtt verzióval, melynek során áztatás után veszik kezelésbe a körmöket és a körömágy bőrét. „Járt már nálunk hétéves kisfiú is, akinek a köröm- és bőrrágás csúfította el a kezét, de talán a 13-14 éves korosztályból gyakrabban fordulnak meg lányok a szalonban. A gyerekeknek is hasonló problémáik vannak, mint a felnőtteknek, amelynek kezelése persze leginkább esztétikai kérdés” – mondta el a szalontulajdonos. Hozzátette: a kislányokkal érkező anyukák általában nála sem ússzák meg anélkül, hogy a kicsik körmére ne kerüljön valamilyen vidám szín.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top