Család

“Menjenek gyesre az apák is!”

Egy hónapig a férfiaknak is kötelező lesz otthon maradniuk a gyerekkel, ha elfogadják a legfrissebb, családbővítésre kapacitáló javaslatot.

„Menjenek gyesre az apák is!”Megint egy ötlet arra, hogy szüljünk több és még több gyermeket. Ha az apák is nagyobb részt vállalnak az otthoni gondozásból, talán több kedvünk is lesz hozzá. A Lehet Más a Politika Országgyűlésnek benyújtott javaslatának lényege, hogy a gyermek születésétől számított 36 hónapból egyet az apa töltsön otthon a kisgyermekkel: ez a szülői szabadság egyfajta kötelező megosztását jelentené. Az érvelés szerint a jogszabály egyrészt megkönnyítené, hogy a nők visszailleszkedjenek a munkába, másrészt jót tenne a gyerekvállalási kedvnek.

Ez a fajta szülői „közteherviselés” nem ismeretlen a világon, több skandináv országban is működik, most pedig egy európai uniós direktíva minden tagállamra kiterjesztené. Az irányelv azonban a március 8-i határidőig nem került át a magyar jogrendbe – hangsúlyozta Ertsey Katalin országgyűlési képviselő a párt vasárnapi, Budapesten tartott  sajtótájékoztatóján, amelyen több gyermek is „részt vett” politikus szülője térdén vagy a sarokban játszadozva.

Erőss Gábor, az LMP választmányi tagja fiatal apaként úgy nyilatkozott, hogy a szülő és a gyermekek között egy életre szóló kapcsolat alakul ki akkor, ha az apák legalább egy hónapot, de ha lehet, még több időt közösen töltenek el otthon. Tordai Bence kisebbik, kéthetes kislányával az ölében azt mondta, hogy azok az apák, akik kisgyermekeket nevelnek, a munkájuk során is jobban teljesíthetnek, mert megtanulják hatékonyabban beosztani az idejüket. A gyakorló édesanyák csak bólogatni tudnak: bármelyikük letehetne egy emelt szintű logisztikai vizsgát két gyermek után. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top