Család

Rubint Réka: Beyoncé egy genetikai csoda

A szülés után 4 héttel legtöbb anya még a napi 5 órányi alvást próbálja megszokni. Beyoncé egy hónappal a szülés után karikák nélkül, lapos hassal jelent meg a nyilvánosság előtt. Hogy is van ez?

Rubint Réka: Beyonce egy genetikai csoda Beyoncé már a várandóssága alatt is igazi csoda volt, ugyanis eddig még nem találkozott a világ olyan kismamával, akinek a hasa egyik nap pont olyan, mint egy hat hónapos terhesé, a másikon pedig nagyjából négy hónaposnak néz ki. Aztán persze jött egy beismerő vallomás az énekesnőtől, hogy a várandósságának bejelentésekor valóban póthasat viselt, de ez csak azért volt, hogy a másállapotát még jobban kiemelje. A hónapok szépen lassan teltek, Beyoncé hasa pedig egyre furábban „viselkedett”, egy-egy képen alig látszódott, egy másik felvételen pedig furcsán gyűrődött. Valahogy az egész terhességet végigkísérte az énekesnő hasa körüli misztérium. Így aztán már előre vártuk, hogyan fog festeni a neves testrész az első nyilvános megjelenésen.

Az alkalomra szinte napra pontosan a szülés után egy hónappal került sor, és naná, hogy Beyoncé hasa teljesen lapos volt. A csípőjén és a combján ugyan látszódtak plusz kilók, de az énekesnek mindig is ezek voltak az érzékeny területei. A kérdés már csak az, hogy valaki, aki egyébként is hajlamos a hízásra, hogyan jelenhet meg teljesen lapos hassal a szülés után négy héttel? Ha neki megy, akkor más anyukák miért küszködnek hónapokon keresztül, hogy visszanyerjék alakjukat?

Genetikai csoda ez a nő!

A fotó láttán egyértelmű volt, hogy Rubint Rékát, a háromgyerekes, mindig csúcsformában lévő anyukát kell megkérdeznünk, mi lehet a titok… „Az igazat megvallva nekem sem az első, sem a második terhességem után nem volt teljesen lapos a hasam a szülés után négy héttel. A harmadik terhességem előtt azonban sokat versenyeztem, így a hasfalam az átlagosnál vastagabb lett. Már a szülés után öt héttel szinte teljesen lapos hassal tudtam órát tartani – nyilatkozta lapunknak Réka. – Ha Beyoncénak csak a hasa ment le, a feneke és a combja pedig nem, az elég furcsa, lokális fogyás ugyanis nincs, én azt mondanám, hogy ha neki valóban ilyen lapos a hasa négy héttel szülés után, akkor nagyon szerencsés, szinte egy genetikai csoda.”

Marad a pocak

Rubint Réka: Beyonce egy genetikai csoda Az addig rendben van, hogy Beyoncénak sikerült, de nekünk miért nem? Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szerint a terhesség során felszedett átlagosan 8–12 kg súlygyarapodás nagy része szülés során és az azt követő napokban távozik. „Ebben benne van a baba, a magzatvíz és a méhlepény súlya, illetve a szülés után azonnal meginduló méhösszehúzódások hatására a felszaporodott folyadék kiürülése a szervezetből, mely további 3-5 kg-ot tesz ki. Jól ismert jelenség ugyanakkor, hogy gyermekágyban, de még utána is megmarad egy kis »pocak«, amit sok esetben szinte lehetetlen eltüntetni annak ellenére, hogy súlyban már esetleg csak 1-2 kg maradt fenn a terhesség előtti állapothoz képest.

A méh az első két-három hét után már visszanyeri közel eredeti méretét, ezért innentől kezdve három dolog határozza meg a has méretét. A legnagyobb bűnbak, a „zsír”, csak kismértékben járul hozzá ehhez, normális esetben 1-2 kg többlettel számolhatunk. A hasizmok szintén hamar visszanyerik a tónusukat, illetve tornával ez hamar rendezhető. A legfőbb ok viszont a hasfal rostos rétegeinek, az úgynevezett fasciának a kitágulása. Ez a viszonylag kevés elasztikus és sok rostos elemet tartalmazó erős réteg a hasfal legfőbb tartó eleme, mely a terhesség alatt jelentősen kitágul. Visszahúzódásának mértéke és gyorsasága nagy egyéni sajátosságot mutat, befolyásolni nagyon nehéz. A közkedvelt „fűző” sem segít érdemben, inkább a tornának lehet szerepe, az erős hasizmok jelentősen javíthatnak a helyzeten. Aki négy héttel a szülés után lapos hassal jelenik meg, az szerencsés testalkatú – az erős hasizomzat és sok elasztikus rostot tartalmazó fascia eredménye –, és kevésbé a négy hét alatt elvégzett „praktikáknak” köszönhető – tudtuk meg szakértőnktől.

Ezek után pedig mindenki maga döntse el, hogy Beyoncé lapos hasa a genetikának és az állandó edzésnek köszönhető, vagy….

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top