Család

Hátfájást okozhat a trendi iskolatáska

Fontos, hogy a szülő odafigyeljen arra, milyen iskolatáskát hord a gyereke. A trendi, de nem jó kialakítású táskák ugyanis komoly fájdalmakat, sérüléseket okozhatnak.

Hátfájást okozhat a divatos iskolatáskaBár a divatos iskolatáskának biztos örül a gyerek, a vállon átvetett típus akár a gyerekek hátának sérülését is okozhatja – figyelmeztetett dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopédorvosa. A túl nehéz és nem megfelelően hordott táska meghúzhatja az ínszalagokat és az izmokat, sérülést és fájdalmat okozva a nyakban és a derékban, súlyos esetben pedig akár a gerincet is deformálhatja.

A biztonságos táskaviselés 4 szabálya:

1. Széles, párnázott és állítható vállpántok
A vékony pántok bevágnak a vállba, így fájdalmat okozhatnak, tehát minél szélesebb, párnázott és ergonomikus kialakítású a pánt, annál jobb. Az állíthatóság azért fontos, mert így úgy állíthatjuk be a hátitáskákat, hogy a hát legerősebb, törzshöz legközelebb eső részét terheljék.

2. Két vállpánt
Ha csupán egyetlen pánt tartja a táskát, az a gerinc stabilitását veszélyezteti, de a két pánt is csak akkor hatásos, ha mindkettőt használjuk. Ez lehetővé teszi a súly egyenletes leoszlását a háton, és csökkenti a gerincproblémák kialakulásának esélyét.

3. Párnázott háti rész
A táska kipárnázott háti része megvédi a hátat a táska tartalmának esetleges nyomásától. Sőt a puha kidolgozás a nagy súly hordozásának stresszét is enyhíti.

4. Sok könnyű rekesz
Azok a táskák, amelyek önmagukban is nehezek, csak fölösleges terhet jelentenek a hátnak. A sok kisebb rekesz abban segíthet, hogy egyenletesebben eloszthassuk a cipelni valókat.

Nem csak a gyerekekre veszélyes

A felnőtteknek is érdemes odafigyelni a táskájuk kiképzésére. A szakember kiemelte, hogy a felnőttek által viselt hátizsákok, aktatáskák vagy nagyméretű válltáskák gyakran túl nehezek, és nem is hordják őket megfelelően. Az egy vállon átvetett vagy túl alacsonyan hordott típusok hátfájdalomhoz vezethetnek, hiszen az izmok helyett sokkal inkább a csontokra hárul a teher. Ha pedig nem változik a fájdalmat kiváltó ok – vagyis a helytelen táskaviselés –, akár krónikus fájdalom, kóros anatómiai elváltozások, kopások is kialakulhatnak. 

A felnőttek számára a legszerencsésebb választás a mellkason és háton keresztben átvetett, hosszú pántos oldaltáska, mert ott közelebb van a táska súlypontja a test középvonalához és váltogatható a váll, így nem terheli annyira a hátat. Ráadásul mind a két kéz szabadon van, ami a mozgás közbeni kiegyensúlyozásnál fontos.

Akár gyereknél, akár felnőttnél jelentkezik a tartós fájdalom, a háttér pontos felderítése mindenképpen szakorvos feladata kell hogy legyen. Az idejében elkezdett kezeléssel, mozgással akár egy sokkal súlyosabb deformitás is megelőzhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top