Család

Megbánta, hogy 57 évesen szült

Utólag igazat ad kritikusainak az a nyugdíjas nő, aki túl a hatvanon egyedül neveli négyéves kislányát.

Korábban számos kritika érte, hogy 57 évesen vállal gyereket. A jelenleg 61 éves, brit Susan Tollefsen most bevallotta, hogy túl öregnek érzi magát a kislányához, és az a véleménye, hogy 50 évesnél idősebb nőknek nem volna szabad megengedni, hogy szüljenek. Ráadásul úgy érzi, a párkapcsolata is részben a gyerekvállalás miatt ment tönkre: azt mondta, a szülés is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerek apjával, aki 11 évvel fiatalabb, néhány éve külön élnek.

Susan Tollefsen és lánya, Freya
Susan Tollefsen és lánya, Freya
Fotó: dailymail.co.uk

„Freya kétségtelenül a legjobb dolog az életemben. De rájöttem, hogy a kritikusaimnak néhány dologban igazuk volt. Nagyszerű érzés fog el, amikor a lányomra ránézek, de szomorú vagyok, ha arra gondolok, hogy múlik az idő. Ha csak egy dolgot megváltoztathatnék, azt kívánnám, hogy fiatalabb legyek, hogy élvezhessem, ahogy Freya felnő, férjhez megy és saját gyerekei lesznek” – nyilatkozta a négyéves kislány édesanyja, akinek méhébe egy, az expárja spermájával megtermékenyített donor petesejtet ültettek be a lombikprogram során.

„Annyira igaz, hogy az ember a saját hibáiból tanul, és én hibáztam, hogy nem hamarabb szültem meg őt” – tette hozzá a nyugdíjas nő, aki egykor fejlesztő pedagógusként dolgozott. Azt is bevallotta, hogy zavarja a gyerek óvodástársainak szülei és a közte lévő nagy korkülönbség, mert ők teljesen más generációhoz tartoznak, akik máshogyan gondolkoznak, másról beszélgetnek.

Egy brit, gyermekvállalási etikával foglalkozó szervezet szóvivőjének véleménye szerint tiszteletre méltó Susan őszintesége, aki tulajdonképpen hasznot húzott néhány, a társadalom nyújtotta előnyből, története pedig mindenképpen tanulságos mindenki számára, hiszen előnyei mellett a mesterséges megtermékenyítés számos természetellenes szituációt hozhat, amelyre mindenképpen fel kell hívni az emberek figyelmét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top