Család

Csökken a férfiak libidója, ha jön a gyerek

Ugye te sem gondolnád, hogy az újdonsült apukák csak azért hűségesebbek, és azért járnak el ritkábban bulizni, mert kevesebb tesztoszteront termel a szervezetük? Pedig lehet, hogy mégis.

A babázó pasikat kevésbé hajtja a vadászösztön?Azt tudjuk, hogy a nők a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakában folyamatos hormonváltozáson mennek keresztül, és ez persze hatással van a libidójukra is. De hogy a pasik hormonháztartása is megváltozna, ha megszületik az utód? A legfrissebb kutatások mindenesetre ezt igazolják.

Amerikai szakemberek szerint nemcsak a kötelességtudat miatt választják szórakozás vagy flörtölgetés helyett inkább a családi otthon melegét az újdonsült apukák: az apaság ugyanis körülbelül a felére csökkenti a tesztoszteronszintet, és ezért a pasikat kisgyerek mellett kevésbé hajtja a vérük, ugyanakkor sokkal jobban érdekli őket apai teendőik ellátása.

A kutatók több száz, húszas éveiben járó férfit vizsgáltak egy adott időszakban, ezalatt a megfigyeltek harmadának született gyereke. A vizsgálat elején nekik volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, de a gyerek megszületése után a hormontermelés sokkal alacsonyabb szinten maradt. A legnagyobb változást azoknál az apáknál figyelték meg, akik a legtöbbet vállaltak a gyerek körüli teendőkből.

Az is kiderült, hogy minél kisebb a gyerek, a hormonszint annál alacsonyabb, de az utódok egy-két éves koráig jelentősen kevesebb tesztoszteron termelődik, mint a gyermektelen férfiaknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top